15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCartierul chinezesc își așteaptă cumpărătorii

Cartierul chinezesc își așteaptă cumpărătorii

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a semnat luni, în China, memorandumul de înțelegere dintre Primăria Craiova, Ninjiang Construction Group Co Ltd și Banca de Dezvoltare a Chinei pentru construirea cartierului de locuințe de pe strada Caracal. Lucrările ar urma să înceapă luna viitoare și, momentan, conform datelor oferite de reprezentanții primăriei, sunt înregistrate puțin peste 1.000 de solicitări pentru viitorul cartier de locuințe, din cele 1.800 care urmează să fie construite.

Primarul Lia Olguța Vasilescu a semnat luni, la Beijing, memorandumul de înțelegere între municipalitatea craioveană, Ninjiang Construction Group Co Ltd și Banca de Dezvoltare a Chinei, care va credita firma de construcții pentru cartierul de locuințe ce urmează să fie ridicat pe strada Caracal. Construcția cartierului ar urma să înceapă luna viitoare și va viza 1.800 de locuințe, cu un cost total al proiectului de peste 35 de milioane de euro. Aceasta este prima investiție care se va finaliza până în anul 2016, din cadrul parteneriatului România-China, având ca termen de execuție doi ani. Chinezii vor construi, la Craiova, 17 blocuri a câte zece etaje, cu garsoniere și apartamente cu două și trei camere. Conform unui anunț al primăriei de acum ceva vreme, prețurile locuințelor sunt estimate la 21.500 – 45.000 de euro inclusiv TVA, în funcție de suprafață. Prețul pe metrul pătrat este de maximum 400 de euro plus TVA

Termenul pentru depunerea dosarelor, prelungit

În prezent, la Primăria Craiova au fost înregistrate puțin peste 1.000 de cereri din partea celor care își doresc locuințe în noul cartier. „Pentru locuințele care vor fi construite pe strada Caracal avem, la Primăria Craiova, 560 de cereri. De asemenea, și din partea MApN avem 450 de cereri. Sunt foarte puține solicitări pentru garsoniere“, a explicat Ionuț Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Reamintim că, din cele 1.800 de locuințe, 250 de locuințe sunt rezervate angajaților Ministerului Apărării Naționale, având în vedere că terenul de șapte hectare pe care se va construi cartierul a fost preluat de la acest minister. Este posibil, totuși, ca numărul locuințelor destinate angajaților MApN să fie mai mare. „Noi avem la primărie 5.000 de cereri depuse pentru locuințe. Este adevărat, pentru locuințe sociale, dar sunt foarte mulți care doreau locuințe ANL ca să le poată achiziționa. Din acest punct de vedere, sunt absolut convinsă că se vor vinde încă din luna septembrie. Putem să ne trezim cu mai multe cereri din partea Armatei. Noi am avut o discuție foarte clară cu ei pentru 250 de locuințe. Așteptăm ca până pe 1 august să depună toți craiovenii care își doresc locuință cereri la primărie. Dacă vom constata că sunt puțini doritori, automat vom intra pe lista Armatei, ca să acoperim locuințele rămase“, a declarat primarul Lia Olguța Vasilescu la începutul lunii iunie.
Primăria Craiova a decis să prelungească termenul de primire a dosarelor pentru solicitarea unei locuințe până la ocuparea tuturor celor 1.800 disponibile. În continuare, cei care au deja o locuință în Craiova vor avea o prioritate scăzută pe lista de așteptare.

Nici o locuință ANL vândută în Craiova

Faptul că achiziționarea unei garsoniere sau apartament le dă bătăi de cap craiovenilor se vede nu numai în numărul de solicitări pentru cartierul chinezesc, ci și la blocurile ANL. Chiriașii de aici aveau posibilitatea să cumpere apartamentele în care locuiesc, inclusiv cu plata în rate pe 15 ani, dar nici un apartament nu s-a vândut până în prezent, deși procedurile au demarat de aproape doi ani.
„S-au demarat procedurile de vânzare pentru 99 de apartamente din blocul T1 din Craiovița Nouă, care are șase scări. Din cele 99 de apartamente, pentru 46 chiriașii și-au exprimat intenția de a le cumpăra. Prețul este de 320 de euro/mp, cu TVA inclus. S-a ajuns la acest preț scăzând valoarea de amortizare a investiției, dar adăugându-se valoarea centralei termice. Acest bloc din Craiovița Nouă este format din garsoniere și apartamente. Prețul variază între 20.000 și 30.000 de euro, în funcție de suprafață. Oamenii vor să cumpere cu 10.000-15.000 de euro, dar lucrul acesta nu se poate. Totodată, au fost demarate și procedurile pentru vânzarea apartamentelor ANL din zona Potelu“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuț Pîrvulescu.
Situații similare se întâlnesc în întreaga Oltenie, unde oamenii nu prea se înghesuie la cumpărarea de locuințe ANL, deoarece consideră că prețul este mare. Spre exemplu, în Drobeta Turnu-Severin, tinerii chiriaşi ai blocurilor construite de ANL nu sunt interesaţi de achiziţionarea spaţiilor locative în care locuiesc. Viceprimarul Romulus Vîlcu, citat de Agerpres, a spus că administraţia locală a scos la vânzare în trimestrul I al acestui an  304 unităţi locative, dar până acum doar cinci familii şi-au exprimat dorinţa de a-şi achiziţiona locuinţele repartizate. „Această situaţie se datorează, probabil, preţurilor practicate: aproximativ 15.000 de euro pentru o garsonieră, 23.000 de euro pentru un apartament cu două camere şi în jur de 32.000 de euro pentru un apartament cu trei camere“, a precizat Vîlcu.

ANL-urile, în Galați: Apartament cu o cameră, la 13.000 de euro

Între timp, la Galați, primăria a lansat în dezbatere publică, pe propria pagină web, un regulament de vânzare a locuinţelor ANL din municipiu, informează Digi24. Astfel, un apartament cu o cameră (41 mp) ar urma să coste 13.000 de euro (cartierul Micro13) și 12.400 de euro (Gară), iar un apartament cu trei camere (87 mp) s-ar ridica la 28.000 de euro (cartierul Micro13) și 24.500 de euro (Gară). Concret, prețul de pornire este de 328 euro/mp. Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor ANL sunt destinate exclusiv finanţării construcţiei de locuinţe noi, iar un prim criteriu este, și la Galați, ca solicitantul și membrii familiei să nu dețină altă locuință în proprietate. De menționat că locuințele pot fi cumpărate de către titularii contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora.

Acte necesare pentru o locuință în cartierul chinezesc

Cei ce doresc să aplice pentru o locuință pe strada Caracal trebuie să atașeze la dosar următoarele acte: o cerere tip, acte doveditoare privind veniturile nete realizate pentru soț și soție (adeverință cu salariul net; cupon șomaj sau adeverință AJOFM; cupon pensie; declarație de impunere ANAF – pentru cei cu venituri din activități independente; declarație notarială pentru situația în care nu se obțin venituri); copie xerox de pe actul de identitate și de naștere pentru soț, soție, copii; copie de pe diplomă (ultima școală absolvită) pentru titular; certificat ROL de la Direcția de impozite și taxe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS