20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastru după sesiunea de toamnă a bacalaureatului

Dezastru după sesiunea de toamnă a bacalaureatului

http://www.youtube.com/watch?v=qDzNchQ4-Ss

587 de candidaţi doljeni înscrişi la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat au preferat să chiulească de la susţinerea probelor. 600 de candidaţi dintre cei care au susţinut examenul au obţinut la matematică note între 1 şi 1,99, iar doi candidaţi, peste 9. Reprezentanţii Liceului Tehnologic Special „Beethoven“ doresc ca ministerul să schimbe modalitatea de notare a elevilor cu deficienţe deoarece achiziţiile în domeniul limbajului mimico-gestual se fac mult mai greu, iar elevii au nevoie de timp pentru înmagazinarea informaţiilor.

Aproximativ 80% dintre absolvenţii de liceu din judeţul Dolj nu au promovat bacalaureatul în sesiunea de toamnă. Deşi rezultatele examenului sunt extrem de slabe, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj susţin că acestea sunt ceva mai bune decât anul trecut. Absolvenţii de liceu nemulţumiţi de notele obţinute au avut şansa să depună contestaţie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 4 septembrie. „Din cei 2.257 de candidaţi înscrişi în această sesiune au promovat bacalaureatul 346 de candidaţi. 587 de candidaţi înscrişi au lipsit de la această sesiune de examen. Procentual vorbind, promovabilitatea este scăzută, însă raportat la promovabilitatea înregistrată în anul 2013, adică de 16,93%, putem vorbi de o creştere semnificativă de 3,8 procente, fapt ce dovedeşte că elevii noştri s-au descurcat un pic mai bine faţă de colegii lor din anii trecuţi“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedinta Comisiei Judeţene de Bacalaureat Dolj.

Din cei 143 de absolvenţi ai CN „Gheorghe Chiţu“, au promovat 22

Cei mai mulţi candidaţi înscrişi în sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat au fost de la Grupul Şcolar „Traian Vuia“. Astfel, 175 de candidaţi, absolvenţi ai acestei unităţi de învăţământ, s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului, 141 dintre ei s-au prezentat la examen şi au promovat 32. Şi CN Economic „Gheorghe Chiţu“ a avut un număr semnificativ de candidaţi înscrişi. 169 au solicitat înscrierea pentru susţinerea probelor de examen, 143 dintre aceştia s-au prezentat la bacalaureat şi 22 dintre ei au promovat. Procentul de promovabilitate în funcție de profil este următorul: tehnologic – 15,31%; teoretic – 29,80%; vocațional – 27,72%. „Cea mai mare rată de promovabilitate s-a înregistrat la CN «Carol I» – 66,67%, unde dintre cei şase candidaţi înscrişi au promovat patru, urmat de CNP «Ștefan Velovan» – 55,00%, unde dintre cei 20 de candidaţi care au susţinut probele de examen au promovat 11, și CN «Elena Cuza» – 53,33%, la care, din 15 candidaţi, opt au luat bacalaureatul“, a adăugat Alexandrina Năstase.

Doi dintre elevii hipoacuzici de la „Beethoven“ au luat bacalaureatul

În două unități de învățământ din judeţul Dolj, nici un candidat nu a promovat bacalaureatul. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu“ din Cârcea și Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ din Craiova, unde însă şi numărul candidaţilor înscrişi pentru susţinerea bacalaureatului a fost foarte mic. La Liceul din Cârcea de exemplu, s-au înscris pentru susţinerea bacalaureatului şase candidaţi, însă doar trei dintre ei s-au prezentat pentru susţinerea probelor. Şi la „Beethoven“, în această sesiune s-a înscris un singur candidat. Dincolo de această statistică, se ascunde o dramă a adolescentului sau tânărului care nu aude şi nu vorbeşte, care are un limbaj aparte şi care este pus să susţină un examen având acelaşi nivel de dificultate ca într-o şcoală normală, susţin reprezentanţii Liceului „Beethoven“. „La sesiunea din vară a examenului de bacalaureat, la Liceul Tehnologic Special «Beethoven», s-au prezentat cinci elevi şi au reuşit să promoveze doi dintre ei. Trebuie să menţionăm faptul că efectivele la clasele de elevi cu deficienţe sunt cuprinse între 8 şi 12 elevi, conform legii. Absolvenţii noştri beneficiază de egalizarea şanselor prin prezenţa unui interpret al limbajului mimico-gestual, doar că evaluarea la examenele practice şi orale nu are ca rezultat o notă. Până acum câţiva ani, se acordau note la probele orale ale examenului de bacalaureat, iar cu ajutorul interpreţilor aceştia îşi puteau expune ideile pentru fiecare subiect în parte, care automat erau interpretate. Aveau şansa astfel să ia note mari, chiar 9 şi 10, care îi ajutau să obţină note de promovabilitate la bac. Interpretul înţelege ideile expuse de hipoacuzic şi le transformă în limbă română… Limbajul mimico-gestual nu are o formă scrisă de comunicare“, a spus Ana Maria Oancea, directoarea Liceului Tehnologic Special „Beethoven“. Potrivit reprezentanţilor şcolii, achiziţiile în domeniul limbajului mimico-gestual se fac mult mai greu, este nevoie de timp pentru înmagazinarea informaţiilor.

În ceea ce priveşte statistica notelor obţinute de absolvenţii de liceu în această sesiune, doar doi candidați au obținut medii între 9 și 9,99. 297 de candidaţi au obţinut note cuprinse între 6 şi 6,99, 296 de candidaţi – între 5 şi 5,99, 40 – între 7 şi 7,99 şi şapte – între 8 şi 8,99. 600 de candidaţi nu au reuşit să obţină nici măcar nota 2 la anumite discipline de examen. Ca şi în anii trecuţi, cea mai mare bătaie de cap le-a dat-o candidaţilor matematica.

248 au fost eliminați pentru fraudă

La nivel naţional, din totalul celor 52.389 de absolvenți de clasa a XII-a prezenți în sălile de examen, au promovat 11.666 – 22,27%, rezultatul fiind cu aproximativ 1% mai mare decât cel înregistrat în aceeași sesiune a anului 2013. Din totalul candidaților respinși, 248 au fost eliminați pentru fraudă și 9.753 au obținut medii între 5,00 și 5,99. Metodologia de desfășurare a examenului de bacalaureat prevede că cei care au fraudat nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS