Acasă Local Dolj Anchetă la Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu“ din Calafat

Anchetă la Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu“ din Calafat

Surse locale ne-au dezvăluit cum se modifică notele în cataloagele elevilor de la Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu“ din Calafat. ISJ Dolj și conducerea școlii au demarat o anchetă, la finalul căreia vom afla vinovații. Se impune sesizarea Parchetului?
Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu“ din Calafat stă pe un butoi cu pulbere. Surse locale au sesizat săptămâna trecută GdS că în cataloagele elevilor instituției de învățământ se întâmplă lucruri ciudate. Astfel, doi elevi ai colegiului, inițial corigenți la trei materii și, implicit, repetenți, ar fi promovat anul școlar prin metode nu tocmai ortodoxe. Anomaliile s-ar fi petrecut la chimie, unde elevii au reușit să încaseze note după încheierea mediei pe semestrul II. Elevul C.M. primise două note de 3 la chimie în semestrul II, pe 25 februarie, respectiv 20 mai. Pe 8 iulie, a primit nota 5, iar în felul acesta media semestrială a fost 4. Cum pe semestrul I media era 5, situația anuală a elevului era cam albastră. În consecință, media semestrială a fost tăiată cu pixul și elevul a încasat în aceeași zi și o notă de 8. În acest mod, media 4 s-a transformat în media 5, iar elevul a promovat la chimie. El mai avea două corigențe, la matematică și biologie, ceea ce-l făcea pasibil de repetenție. Eleva S.D. rămăsese corigentă la limba franceză și matematică, astfel încât o altă corigență o punea în pericol să repete anul. La chimie încasase deja în semestrul II două note: 6 (10 martie) și 4 (19 mai). Media 5 semestrială deja încheiată nu o avantaja însă prea mult, pentru că pe semestrul I avea media 4. În consecință, în catalog au mai apărut două note de 6, pe 16, respectiv 17 iunie, asfel încât media 5 semestrială s-a transformat în media 6, iar media anuală a devenit 5. Surpriză însă, în zilele când se presupune că ar fi primit notele salvatoare, clasa elevei nu avea ore de chimie, ci practică de specialitate.

„Eu nu mă consider vinovată”

Sunt evidențele din catalog documente ce se constituie în dovezi de fraudă? Rămâne ca organele competente să se pronunțe. GdS a încercat să ia punctele de vedere ale profesorilor și directorilor de la „Ștefan Milcu“. Directorul general al instituției, Dan Bora, ne-a spus că urmează procedurile în acest caz, declanșând o anchetă internă. „Nu vă pot da un punct de vedere decât după ce facem această anchetă internă“, a spus Bora. Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Georgică Bercea, a confirmat că situația va fi analizată cu mare atenție. „Am luat legătura cu unitatea școlară. Domnul director mi-a comunicat că are ceva informații, că a primit și dânsul o sesizare. Din câte am înțeles, urmează să declanșeze o procedură de cercetare la nivelul unității școlare care să analizeze speța, și se vor da sancțiuni dacă este cazul“, ne-a precizat acesta. Directorul adjunct al colegiului, Gabriel Nacu, este și președintele comisiei de verificare a cataloagelor. „Știu foarte bine cazul, dar cine v-a informat v-a informat eronat. Nu este absolut nimic în neregulă. Notele se pot pune până la sfârșitul semestrului. Absolut totul se face în favoarea elevului. Dacă putem să ajutăm elevul este foarte bine. Elevul nu este corigent până când nu este validată situația școlară. Profesorul respectiv este responsabil pentru ce face în catalog“, ne-a precizat directorul, care a cerut să revenim peste o săptămână pentru finalul anchetei. În schimb, profesoara de chimie, Camelia Marinaș, s-a dovedit un interlocutor deloc calm. „Cei doi elevi au trecut clasa… Acțiunea pe care am făcut-o a fost în favoarea lor. Cine v-a pus să faceți lucrurile astea? Cred că dumneavoastră nu știți în ce vă băgați! Nu știți cu cine vorbiți la telefon, vedeți-vă de treaba dumneavoastră! Vă rog frumos să vă vedeți de treaba dumneavoastră dacă nu vreți să aveți probleme!“, ne-a spus aceasta. Ulterior, aflând că vrem doar să-i cerem punctul de vedere, aceasta a spus că nu vrea să facă foarte multe comentarii. „Eu nu mă consider vinovată cu absolut nimic. Eu am argumente în favoarea mea pe care mi le judecă ISJ. Sau organele abilitate“, a încheiat Camelia Marinaș.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version