10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBust al Regelui Mihai în Craiova

Bust al Regelui Mihai în Craiova

La începutul lunii iunie, cu prilejul vizitei familiei regale în Craiova, acestora li s-a prezentat o machetă a unui bust al Majestății Sale Regele Mihai I al României, cetățean de onoare al Băniei, bust care ar urma să fie amplasat într-un spaţiu public din Craiova, după toate probabilităţile între Universitate şi Teatrul Naţional, în luna octombrie a acestui an. Bustul este deja realizat de cunoscutul sculptor craiovean Marcel Voinea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Craiova, urmând să fie turnat în bronz.

Ion Jianu: Domnule Marcel Voinea, după ce aţi ratat privilegiul de a executa statuia Regelui Carol I în Craiova, acum lucraţi la un bust al Regelui Mihai I al României, ce urmează să fie amplasat în Bănie…
Marcel Voinea: Nu am „ratat“ privilegiul de a executa statuia Regelui Carol I, ci am fost păcălit! A fost o poveste tipic românească… S-a anunţat concursul şi eu, ca şi alţi sculptori, naivi, am crezut că este unul pe bune, cinstit. Am creat un proiect, care este original, şi l-am prezentat comisiei. L-am făcut degeaba, deoarece câştigătorul a fost desemnat, pe ascuns, dinainte: sculptorul Mircea Spătaru. Lucrarea e, din 2009, în văzul tuturor, amplasată în sensul giratoriu din faţa Operei Române şi a Colegiului „Carol I“. Mircea Spătaru a făcut-o într-un mod artistic pe care eu, ca şi coleg de breaslă, nu-mi permit să-l comentez… Cum am ajuns să execut acum bustul Regelui Mihai I? Mihai Firică, director-executiv al Asociației Euro-Agora, a venit la mine şi mi-a spus despre intenţia amplasării în Craiova a unui bust al Regelui Mihai I. Am făcut proiectul pentru Mihai, folosind, ca idee, soclul de la proiectul cu Carol I. Această machetă a mea a plăcut celor de la Asociaţia Euro-Agora şi celor de la Clubul Monarhist, a fost agreată și de primarul Craiovei, apoi prezentată familiei regale cu prilejul vizitei din iunie anul acesta. Şi familia regală a apreciat proiectul meu, le-a plăcut şi astfel mi s-a comandat lucrarea. De altfel, sugestia de a realiza și amplasa într-un spațiu public din Craiova un bust al Regelui Mihai I aparține Clubului Monarhist Craiova de prin anul 2012 și a fost adresată primăriei.

„Lucrarea va avea aproape patru metri înălțime“

I.J.: Cine v-a comandat, de fapt, lucrarea? Cine o plăteşte?
M.V.: Comanda am primit-o din partea Asociaţiei Euro-Agora, prin Mihai Firică, preşedintele acesteia. N-am semnat contract, ci lucrez pe bază de încredere. Nu cunosc detalii financiare privind plata executării în bronz a acestui bust, plus soclul. Oricum, am înţeles că şi Primăria Craiova este implicată în acest proiect. Eu lucrez. Şi sunt în grafic…

I.J.: Din câte văd în atelierul dumneavoastră, deja aţi terminat bustul în lut, partea cea mai dificilă de executat.
M.V.: Nu pot spune că a fost dificilă… Eu, fără modestie, am experienţă… Pentru mine, o asemenea lucrare este ca şi cum aş… mânca unt pe pâine!… Am făcut rost de câteva fotografii ale Regelui Mihai I, le-am studiat cu atenţie, mi-am făcut „temele“, cum se spune. Am studiat şi fotografiile tatălui lui Mihai I, Regele Carol al II-lea, ca să mă documentez perfect asupra imaginii, mai ales a craniului. Antropologia craniului, aşa se numeşte această documentare premergătoare lucrării. Am început realizarea cu craniul… Faţă de fotografii, am făcut unele modificări… De exemplu: urechile Regelui Mihai I, pentru estetică, le-am făcut mai mici… Am efectuat şi alte mici chestiuni care ţin de latura artistică a bustului. Când execuţi o operă de artă monumentală, cum este aceasta a Regelui Mihai I – şi care va dăinui în istorie – trebuie să găseşti formula ideală.

„Sunt mândru că fac o asemenea lucrare“

I.J.: Oferiţi-ne câteva date despre această lucrare inedită.
M.V.: M-am apucat de lucru în urmă cu aproape două luni, dar efectiv am muncit doar o lună. A fost greu de pus lutul, de creat proporţiile bustului. L-am terminat, sunt gata. Urmează partea uşoară, ca să zic aşa: îl torn în ghips, apoi bustul va fi turnat în bronz, operațiune care nu mă mai priveşte pe mine. Lucrarea propriu-zisă cuprinde: bust, soclu, postament. Bustul are o înălţime de 90 de centimetri şi îl reprezintă pe Regele Mihai I din perioada în care a fost numit mareşal al României (din 1941). Soclul va fi construit din ciment alb, care va imita piatra. Înălţimea soclului este de 2,40 metri. Imediat sub bust este un brâu de frunze de stejar şi trei medalioane. Sub aceste ornamente, va fi steagul României din perioada regalităţii. Postamentul va avea 60-70 de centimetri. Cu alte cuvinte, lucrarea va avea aproape patru metri înălţime. Este monumentală. Sunt mândru că fac o asemenea lucrare. Eram pregătit pentru un bust al Regelui Mihai I… De ce afirm asta? Am văzut pe internet unele lucrări cu Mihai I, cu figura de acum, fiind îmbrăcat în haina militară de atunci! Combinație cel puțin ciudată, contradictorie chiar, adevărului istoric.

I.J.: Unde şi când va fi amplasată lucrarea?
M.V.: Între Universitate şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ și ar urma să fie dezvelită în luna octombrie, cu prilejul Zilei Regelui (Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia – n.r.), în prezența, după toate probabilitățile, a familiei regale.

Alte sculpturi de Marcel Voinea

Cunoscutul artist plastic Marcel Voinea (sculptor, pictor, grafician, ilustrator de cărţi) nu este la prima experiență în realizarea unor statui.
Din CV-ul său consemnăm: statuia ecvestră a lui Litovoi de la Someşeni-Cluj (ardelenii botezându-l Gelu pe Litovoi); Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial de la Ocoliş (Alba); Monumentul Eroilor de la Bucea – de lângă Ciucea (ultimele două lucrări fiind efectuate în colaborare cu fratele său mai mare, sculptorul Ilarion Voinea, acesta realizând soclurile); Aleea Personalităţilor  din Parcul Teatrului Naţional Craiova: busturi în bronz – Tudor Arghezi, Amza Pellea, Gogu Constantinescu, Grigore Gabrielescu, Constantin Brâncuşi; bust în bronz Leni Pințea-Homeag, Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Moeciu de Jos; bustul lui Petre Pandrea la Balş; bustul lui Ştefan Velovan de la Liceul „Ştefan Velovan“ din Craiova; monument funerar (figură întreagă) „Peresutti“ la intrarea în Cimitirul Catolic din Craiova; Reîntregirea Monumentului Eroilor de la Băilești (mutilat de comuniști), cu cele două figuri de la baza monumentului; bust „Amza Pellea“ la Băilești – la Casa Memorială „Amza Pellea“.
Lucrări în aer liber mai sunt în Mărginimea Sibiului, la Săliște, „Semn în memoria unui voievod“ – Poiana Soarelui și „Semn pentru o poiană însorită“, lucrare amplasată în centrul localității Săliște; „Peşte în izvor de lumină“ (lucrare în piatră) – lângă Piaţa Centrală din Târgu Jiu; „Meşterul Manole“ – Parcul Național de sculptură în aer liber Măgura Buzăului (lucrare executată la începutul carierei de artist plastic, 1977).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS