22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMemorandumul cu chinezii a trecut de vot

Memorandumul cu chinezii a trecut de vot

http://www.youtube.com/watch?v=Vv9x0Qcsk2E

Memorandumul de Înțelegere între municipiul Craiova, China Development Bank Corporation și Shandong Ningjian Co Ltd, firma care va construi cartierul de locuințe de pe strada Caracal, a stârnit lungi discuții în ședința de ieri a consiliului local. Dan Cherciu (PDL) și Ionel Pană (PP-DD) au ridicat mai multe întrebări legate de confidențialitatea memorandumului, datele de contact, prezența mai multor bănci în acte și o subclauză care rămâne valabilă și după încetarea contractului. Mai mult, o întrebare care s-a pus a fost legată chiar de necesitatea existenței acestui memorandum. În cele din urmă, memorandumul a trecut de vot.

Proiectul de hotărâre care a provocat cele mai multe discuții în ședința de ieri a consiliului local a fost, fără îndoială, memorandumul dintre municipiul Craiova, China Development Bank Corporation și Shandong Ningjian Co Ltd. Este vorba, desigur, de firma chineză ce va construi un cartier de 1.850 de locuințe pe strada Caracal, nr. 132.

Cum e cu memorandumul?

Consilierul local PDL Dan Cherciu a avut mai multe întrebări legate de acest memorandum, dintre care cea mai pregnantă a fost cea a confidențialității. „Dacă este să citim partea introductivă a memorandumului, se referă la confidențialitatea tuturor datelor legate de acest contract. Eu știu că PSD-ul are deja o practică, dacă e să ne aducem aminte de contractul Bechtel, care a fost și el însoțit de o clauză de confidențialitate, care nici până astăzi nu ne-am dumirit ce conținut a avut. Nu aș vrea ca acest lucru să se repete și la nivel local. Eu știu că obiectul contractului cu această firmă este că noi concesionăm un teren. Nu ne interesează ce credite, ce dobândă, ce condiții va avea firma respectivă cu banca, deci dacă nu avem nevoie de aceste date, nici nu înțeleg de ce trebuie să păstrez confidențialitatea lor atâta vreme cât nu sunt solicitate. Confidențialitatea unui contract care presupune ca parte o administrație publică mie mi se pare cel puțin indecent“, a fost de părere Cherciu. Acesta a mai semnalat probleme legate de persoana de contact, felul în care s-a purtat corespondența între aceasta și autoritatea locală craioveană – printr-o adresă de e-mail personală, specificarea mai multor nume de bănci în acte, dar și o subclauză care ar rămâne valabilă și după încetarea contractului dintre municipalitate și firma Shandong. „Ar fi primul contract care înțeleg că își păstrează o clauză după încetarea lui și nici măcar pe o perioadă determinată, ci… forever (întotdeauna – n.r.). Când vor apărea dinozaurii pe pământ, atunci poate se va afla ce sunt clauzele secrete, confidențiale, pe care le semnează doamna primar“, a spus Cherciu, ironic. Într-o intervenție scurtă, și consilierul Ionel Pană, din partea PP-DD, a întrebat „de ce este nevoie de acest memorandum, când a intervenit și cine a impus acest memorandum? De ce pe parcurs venim cu alte și alte lucruri pentru acest proiect?“, a punctat acesta.

„Confidențialitatea se referă strict la contractul pe care îl va avea firma cu banca“

Ulterior, viceprimarul municipiului, Mihail Genoiu, dar și consilierul local PSD Marin Traian Radu, care este trezorier la Casa Româno-Chineză din Craiova, le-au răspuns consilierilor la întrebările ridicate. „Memorandumul consfințește importanța acestui proiect, iar, în general, memorandumurile sunt avangarda unor acorduri guvernamentale, politice, care ulterior dau naștere unor investiții mai mari. El are un caracter mai mult de intenție sub caracter politic. Confidențialitatea se referă strict la memorandum, la relația cu banca, la contractul pe care îl va avea firma cu banca și nu la contractul și derularea contractului pe care îl avem noi cu firma din China. Acest lucru se consfințește prin ceea ce a spus doamna secretar mai devreme, și anume prin adăugirea care transmite că partea de contract comercial este partea de contract comercial și toate clauzele sunt în acel contract. El a fost public, dezbătut, supus analizei dumneavoastră și votat de consiliul local. Față de confidențialitate, să nu uităm că Republica Populară Chineză are în continuare un statut de țară comunistă. Firma despre care vorbim este una cu capital în continuare de stat, nu în totalitate, dar statul chinez are părți foarte importante în structura acestei firme. Faptul că corespondența cu firma s-a purtat pe o adresă de mail personală a cuiva se datorează faptului că această persoană este un reprezentant al Ministerului de Externe chinez, care a fost repartizat să se ocupe de acest proiect. Vă specific faptul că nici o investiție chineză în afara teritoriului Chinei nu se face fără acordul guvernului de acolo“, a explicat Genoiu, care a asigurat că l-a verificat personal pe acel reprezentant.

„Acest contract nu va mai exista niciodată pe teritoriul României în aceste condiții“

În ceea ce privește apariția mai multor bănci în acte, viceprimarul a explicat că „în caietul de sarcini premergător licitației, firmele au avut obligația de a depune o scrisoare de confort. Aceasta consfințește obligativitatea băncii de a acorda creditul în momentul în care se constată că investiția la care se face referire se finanțează. Înaintea acordării acestei scrisori se face analiza de credit. După ce ai câștigat licitația, scrisoarea se eliberează instantaneu. Analiza de credit se face ulterior eliberării acestei scrisori. Ea aparține Băncii Agricole, iar faptul că ulterior ei obțin creditul de la Banca de Dezvoltare Chineză e o problemă de negociere, probabil o problemă de dobânzi“, a spus viceprimarul.
Mai mult, acesta a vorbit și despre subclauza care ar urma să fie valabilă și după încetarea contractului. Argumentul este, potrivit lui Genoiu, faptul că este ultima dată când un astfel de contract s-a semnat pe teritoriul României. „Acest memorandum impune confidențialitate și după încetarea lui pentru că acest contract încheiat cu firma chineză nu va mai exista niciodată pe teritoriul României în aceste condiții. Condițiile pe care le-am pus în contract și pe care partea chineză le-a acceptat sunt pentru ultima dată. Noi am speculat dorința lor de a intra pe piața românească, iar condițiile nu le vor mai avea alți solicitanți de astfel de investiții. Asta este motivația principală pentru a păstra confidențialitatea acordurilor bancare pe care ei le obțin și care și ele sunt în concordanță cu exigența pe care am avut-o noi vizavi de preț și de toate celelalte condiții pe care le-am impus prin contract“, a spus vicele. Acesta a precizat că toate datele de contact ale firmei se află în documentele care stau la baza licitației.

„Chiar dacă acest contract nu va fi dus la capăt, municipalitatea nu va pierde absolut nimic“

În completarea interven-ției lui Mihail Genoiu a intervenit și trezorierul Casei Româno-Chineze din Craiova, consilierul local Marin Traian Radu. „Miercuri după-amiază am avut ședința conducerii Casei Româno-Chineze în care, printre alte puncte de pe ordinea de zi, am dezbătut și acest memorandum. Vreau să vă spun că această firmă are peste 5.000 de angajați, are o cifră de afaceri de peste 50 de miliarde de dolari și aici, la noi, și-a deschis o filială prin care se va ocupa de această construcție de blocuri. Este necesar acest memorandum pentru faptul următor: banca finanțatoare are nevoie de el, conform practicii din China și, în al doilea rând, guvernul chinez a alocat un miliard și jumătate de dolari pentru Europa de Est în condiții preferențiale, aceasta fiind prima investiţie din această sumă“, a explicat Radu. Proiectul de hotărâre privind memorandumul a trecut cu succes de vot, cu câteva excepții.
La final, primarul Băniei, Lia Olguța Vasilescu, a intervenit la rândul său, mulțumindu-le consilierilor care au votat acest proiect. Aceasta a menționat că 80% dintre cei care vor lucra pe șantier vor fi persoane din Craiova, de la firme de construcții de aici, iar materialele vor fi aduse de la fabrici din Craiova. Primarul a liniștit apele spunând că, în cazul în care firma nu își va respecta obligațiile, municipalitatea nu va avea de suferit. „La licitație, firma a depus o garanție de 200.000 de euro. Dacă se va întâmpla ca această firmă să nu își respecte contractul pe care dumneavoastră l-ați văzut, l-ați aprobat și care nu a fost confidențial, cei 200.000 de euro vor rămâne în contul municipalității, iar terenul se va întoarce înapoi în patrimoniul nostru. Deci, chiar dacă acest contract nu va fi dus la capăt, municipalitatea nu va pierde absolut nimic. Eu sunt absolut convinsă că va fi dus la capăt și – așa cum am văzut că lucrează firmele din China – probabil că înainte de doi ani, atât cât este termenul pe care l-am prins în acest contract“, a încheiat primarul.
Conform unui anunț făcut la șfârșitul lunii mai de către autoritatea locală, firma chineză urmează să înceapă lucrul la cartierul de locuințe din data de 1 septembrie. Cele 6,7 hectare de teren de pe strada Caracal au fost preluate de la MApN de către primărie și concesionate prin licitație către investitorul străin, cu obligaţia ca 250 de locuinţe să fie puse la dispoziţia armatei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS