8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn iunie şi iulie, craiovenii s-au înghesuit să se căsătorească

În iunie şi iulie, craiovenii s-au înghesuit să se căsătorească

În primele două luni ale acestei veri, un număr semnificativ de cupluri craiovene au ajuns în faţa ofiţerilor de stare civilă. Institutul Național de Statistică a comunicat că în luna martie 2014, de exemplu, numărul căsătoriilor a fost cu 1.065 mai mic decât în aceeaşi lună din anul precedent şi s-au pronunţat cu 610 mai puţine divorţuri decât în martie 2013.
„În lunile iunie şi iulie de exemplu, s-au înregistrat chiar şi 50 de căsătorii pe zi. 474 de cupluri din Craiova şi-au unit destinele în această perioadă. Şi numărul celor care au venit să solicite eliberarea cerificatelor de naştere este destul de mare. Am înregistrat, de exemplu, 975 de naşteri. Faţă de anii anteriori, numărul căsătoriilor a crescut semnificativ. Trebuie să luăm în calcul şi faptul că mulţi dintre craioveni se căsătoresc în ţări europene, iar în ţară oficiază doar căsătoria religioasă şi vin la noi doar pentru transcrierea certificatului de căsătorie“, a precizat Madlen-Anca Voicinovschi, director executiv la Direcţia de evidenţă a persoanelor. Odată cu întoarcerea în ţară pe perioada vacanţei, mulţi dintre craiovenii stabiliţi pe alte meleaguri au trecut pe la ghişeele de Evidenţă a persoanelor pentru a solicita transcrierea certificatelor de naştere ale copiilor.
„Tot în iunie şi iulie am avut 46 de solicitări pentru transcrierea certificatelor de naştere ale copiilor născuţi în ţări din Uniunea Europeană, dar şi pe alte continente. Cei mai mulţi însă sunt cei care s-au născut în Italia, Franţa şi Anglia. Şi în această lună ne aşteptăm la un val mare de solicitări atât pentru căsătorie, cât şi pentru transcrieri de documente emise în alte ţări, având în vedere că şi în această perioadă mulţi dintre craioveni se întorc pentru câteva săptămâni acasă. Termenul legal în care se poate încheia căsătoria este de zece zile de la data când a fost înregistrată declaraţia de căsătorie, în acest termen se cuprind atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficiază aceasta“, a adăugat Voicinovschi.
În anul 2013, una din cinci căsnicii s-a terminat în fața judecătorului sau notarului. 28.507 cupluri de români au divorţat, mai puţin cu aproape 3.000 decât în 2012. Din mai 2013 până în mai 2014, în Craiova, au decis să divorţeze pe cale administrativă, în faţa ofiţerului de stare civilă, 74 de cupluri. De la începutul anului şi până în iunie, s-au înregistrat deja 23 de divorţuri. Cauzele invocate pentru desfacerea căsatoriei au fost: 3,3% infidelitate conjugală, 2,5% alcoolism, 2,3% violenţe fizice, 3,5% cauze combinate, 23,9% alte cauze, iar 65% cu acordul părţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS