11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPensionarii de la oraș vor la tratament doar vara

Pensionarii de la oraș vor la tratament doar vara

http://www.youtube.com/watch?v=z5wsCGnvNJ4

Pensionarii din mediul rural acceptă și bilete de tratament în lunile octombrie-noiembrie, după ce termină muncile agricole. În total, în Dolj sunt aproximativ 18.000 de cereri de bilete de tratament, pentru circa 7.000 – 8.000 de locuri, fapt care creează nemulțumiri și aglomerație la ghișeele Casei de Pensii.

La ghișeul Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj dedicat biletelor de tratament care rămân de repartizat după ce unii pensionari amână plecarea în ultima clipă, era aglomerație ieri, încă de la primele ore ale dimineții. Se distribuiau biletele de tratament pe care alții le-au refuzat în ultima clipă. Bătrânii, dar și câțiva tineri stăteau la coadă să încerce să prindă unul dintre cele câteva sute de astfel de bilete de tratament care se redistribuie, de regulă, cu câteva zile înainte de data-limită de plecare în stațiuni. Ca în fiecare an, atenția celor care doresc să meargă în stațiuni la tratament se îndreaptă asupra biletelor oferite pe timpul verii. Alții preferă doar anumite stațiuni. Din aceste motive, nemulțumirile nu întârzie să apară. „De patru ani încerc să obțin un bilet și nu mi se aprobă niciodată, deși stațiunile cerute de mine au fost date la liber și la recuperări. Am cerut în stațiuni unde sunt băi termale. Am pensie de 1.050 de lei. Eu consider că nu este nici mare, nici mică, după 35 de ani de muncă, dintre care 26 de ani de navetă grea, la 50 de kilometri de oraș“, a spus Maria Dincă, o pensionară care spera să primească un bilet măcar dintre cele refuzate de alții.
Și tinerii tot vara vor să meargă la tratament. „Vreau să merg la Eforie, acum, vara. Am reumatism. Nu vreau la Techirghiol. La Eforie vreau. Dacă erau bilete în iarnă, nu mă duceam. Eu vreau vara!“, a precizat Ionela, o femeie care stătea la coadă, deși este salariată și nu pensionară. Și pentru angajații asigurați pot fi acordate astfel de bilete de tratament, iar costul este tot de jumătate din venitul pe o lună, la fel ca și în cazul pensionarilor.

Cei de la țară așteaptă să se încheie campania agricolă

Șefa CJP Dolj spune că, în general, pensionarii de la oraș vor să meargă doar vara în stațiuni, pe când cei din mediul rural acceptă și bilete în toamnă. „Seria următoare de bilete începe săptămâna viitoare, de pe 25 august. Avem 500-600 de bilete alocate pe această serie. Solicitările sunt mari, la fel ca lunile viitoare. Practic, în lunile acestea mai calde este o mai mare aglomerație decât pe parcursul anului, dar nu la fel de mare ca în alți ani. De exemplu, cei din mediul rural acceptă să meargă la băi și în lunile octombrie-noiembrie, dar fără stațiunile de pe litoral, care, bineînțeles, sunt mai solicitate pe timpul verii“, a declarat Daniela Licu, director executiv al CJP Dolj.

De două ori mai multe cereri decât bilete

Directoarea CJP Dolj spune că anul acesta au fost depuse aproximativ 18.000 de cereri de bilete, față de numai 7.000 – 8.000 de locuri alocate Doljului de la București. Pentru departajarea pensionarilor care cer să meargă în stațiunile balneoclimaterice s-au introdus, în urmă cu câțiva ani, o serie de criterii de selecție a persoanelor, în funcție de punctajul obținut de fiecare. Beneficiază de bilete persoanele care nu au fost în ultimii doi ani la tratament; care au o pensie cât mai mică; au vechime completă în muncă înainte de ieșirea la pensie. Cu cât pensia e mai mică, cu atât persoana respectivă primește un punctaj mai mare, și invers. Pe baza punctajului sunt repartizate și cererile (de la cel mai mare la cel mai mic), printr-o alocare automată, în funcție de punctaj. Doar la biletele de tratament refuzate de titularii inițiali, adică la biletele repartizate din nou cu câteva zile înainte de plecarea la băi, se oferă bilete oricui solicită, în ordinea în care se prezintă la ghișeu. Data la care vor fi redistribuite aceste bilete sau „refuzuri“, cum le spun pensionarii și funcționarii, se anunță la avizierul de la Casa de Pensii.

Suplimentări de la București doar pentru cazuri speciale

În cazul unor boli speciale, CJP Dolj solicită de la București suplimentarea de bilete.
„În afară de aceste locuri, în stațiuni mai există locurile suplimentare pe care conducerea Casei de Pensii le solicită la Casa Națională de Pensii Publice pentru rezolvarea unor cazuri deosebite, oameni cu handicap, cu probleme de sănătate grave, care chiar trebuie să meargă la tratament și anul acesta, chiar dacă au fost anul trecut. Aceste locuri suplimentare nu vin pe stațiune, ci vin pe afecțiune“, a precizat Daniela Licu, spunând că ține audiențe pe această temă în fiecare zi de miercuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS