11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCJ Dolj transformă Craiova într-un pol regional al sănătăţii

CJ Dolj transformă Craiova într-un pol regional al sănătăţii

\n

Consiliul Judeţean Dolj a pus accent, în ultimii doi ani, pe dezvoltarea puternică a domeniului sănătăţii în Oltenia, dovadă fiind investiţiile majore în acesta. De la construirea de la zero a unui centru medical la extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, construirea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară şi până la inaugurarea unui punct de operare aeromedicală pe Aeroportul din Craiova, proiectele CJ Dolj au urmărit transformarea Craiovei într-un pol al sănătăţii pentru regiunea Oltenia şi oferirea de servicii de înaltă calitate tuturor locuitorilor din zona de sud-vest a ţării.

Centru medical construit de la zero

Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat în noiembrie 2012 Centrul Medical Siretului, din cartierul Lascăr Catargiu, obiectiv pentru construirea căruia s-au alocat de la bugetul județean peste 500.000 de euro. Centrul din cartierul Lascăr Catargiu a fost prima investiție în construirea unui imobil destinat sectorului medical făcută în Craiova de o autoritate publică în ultimii 23 de ani.  
Într-o primă etapă, a fost reabilitat dispensarul, apoi a fost construit un centru medical nou pentru locuitorii din cartierul Catargiu care nu se puteau deplasa foarte departe, în așa fel încât oamenii care veneau la medicul de familie să poată ajunge imediat într-o zonă în care să fie consultaţi și să nu mai fie nevoie să ajungă până la spital. Centrul cuprinde un cabinet de cardiologie, unul de medicină internă, de ORL, de endocrinologie, de oftalmologie, un cabinet oncologic și un laborator de analize. Circa 25.000-30.000 de oameni beneficiază de serviciile oferite. Din luna iunie a anului trecut, centrul are un concesionar care a preluat în folosinţă clădirea pentru o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului cu jumătate din perioada inițială. Este vorba despre SC Centrul Medical Phoenix SRL, care a câştigat licitaţia, procedura fiind o noutate pentru CJ Dolj. Este prima concesiune pentru o clădire cu destinație medicală.
Prin această investiție, au fost atinse două obiective: pe de o parte, construirea acestui centru şi aducerea serviciilor medicale mai aproape de locuitorii cartierului Lascăr Catargiu, iar, pe de altă parte, atragerea veniturilor pentru CJ Dolj prin concesionarea acestui centru, bani cu care să fie finanţate alte investiții viitoare.

Investiţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Investiţiile în sănătate ale consiliului au continuat cu anunţul privind modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova și construirea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, cu o valoare însumată de aproape 13 milioane de euro. În luna ianuarie a acestui an, preşedintele Ion Prioteasa afirma: „Noi ne-am anunțat deja intenția de a transforma domeniul sănătății în prioritatea acestui mandat, renunțând, în măsura în care se impune, la alte investiții în vederea creării condițiilor de care este nevoie pentru ca doljenii și, în definitiv, oamenii din toată Oltenia să poată beneficia de servicii medicale cât mai bune. Am acționat în consecință, reabilitând policlinici și construind un centru medical de la zero. Ne-am îndreptat atenția către Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, o unitate spitalicească de interes regional, unde suntem aproape de a finaliza modernizarea și dotarea ambulatoriului, printr-un proiect de peste opt milioane de euro, pentru care am atras finanțare europeană, unde am înlocuit ascensoarele, am reparat blocurile operatorii și am achiziționat aparatură medicală modernă. Putem spune că, pe acest segment, al investițiilor în sănătate, am depășit deja perioada «rodajului» și suntem pregătiți să punem în operă, cu toată forța, următoarele proiecte mari“.

Clinică de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară

CJ Dolj şi-a asumat, pentru acest proiect, construcţia clădirii şi s-a asigurat de sprijinul necesar pentru formarea unui colectiv de profesioniști, prin implicarea conducerii Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, reprezentată de rectorul instituției, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, și președintele Senatului, prof. univ. dr. Tudorel Ciurea, și a managerului SCJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă.      
Investiţia presupune ridicarea unei clădiri noi în curtea SCJU Craiova, cu zece saloane pentru pacienţi, două săli de operaţii, prevăzută cu sisteme moderne, de la cele de supraveghere video la cele de apelare a asistentelor și infirmierelor de către pacienți, construcție pentru care va fi asigurată și o legătură directă cu corpul principal al spitalului. Construirea noii clădiri, cu compartimente de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară, va răspunde unei necesități majore a întregii regiuni Oltenia, servind o populaţie de peste 2.000.000 de locuitori, luând în calcul faptul că între Timişoara şi Bucureşti nu mai există nici un alt spital care să ofere aceste servicii.
Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 24.270.991 de lei (5.573.901 euro), finanţată integral din surse proprii ale Consiliului Judeţean Dolj. Durata prevăzută pentru realizarea investiției este de 12 luni.

Extinderea
şi modernizarea UPU

Altă investiţie majoră, în valoare de șapte milioane de euro, este reprezentată de extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură şi echipamente a Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU), unde ajung, anual, peste 135.000 de cazuri. Proiectul vizează construirea a două noi corpuri de clădire, în directă legătură cu cel existent, astfel că suprafaţa UPU va creşte de la 800 de metri pătraţi, cât măsoară în prezent, la aproape 3.600.
„Rezultatul va fi o structură modernă, la înălţimea celor mai exigente standarde, cu spaţii administrative separate, cu zonă de triere a pacienţilor, cu module speciale pentru consultaţii, terapie şi resuscitare, cu propriul bloc operator, o construcţie care va fi conectată prin pasarele cu Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă din spital şi cu clădirea Clinicii de Cardiologie. Ne dorim astfel să îmbunătăţim condiţiile în care îşi îndeplinesc cadrele medicale de la UPU misiunea lor, una extrem de dificilă, dar şi pe cele oferite pacienţilor care ajung aici zi de zi“, a declarat, la acel moment, Ion Prioteasa. „Finanțarea pentru aceste două mari obiective investiționale urmează să fie asigurată din bugetul propriu al consiliului județean. În paralel, intenționăm să ne orientăm către programele derulate cu fonduri europene, pentru a implementa al treilea proiect important în domeniul sănătății, cel privind reparațiile capitale și extinderea Clinicii de Oncologie și Dermatologie. Toate aceste lucruri le facem din convingerea că investiţiile în sănătate sunt primordiale şi din dorinţa de a contribui la asigurarea unui act medical de cea mai înaltă calitate, în beneficiul pacienţilor din întreaga regiune“, a completat preşedintele CJ Dolj,
La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, afirma, în legătură cu investiţiile în domeniul sănătăţii: „Odată cu implementarea acestor proiecte, vom aduce spitalul județean la vârful clasamentului național în ceea ce privește organizarea și dotarea unităților de primire a urgențelor și vom crea condițiile pentru ca pacienții cu afecțiuni cardiace să poată fi tratați la Craiova“.

Punct de operare aeromedicală
pe aeroportul din Bănie

La câteva luni distanţă de la anunţul legat de modernizarea şi extinderea UPU şi construirea Clinicii de Cardiologie Intervențională şi Chirurgie Cardiovasculară, a fost inaugurat punctul de operare aeromedicală SMURD de pe Aeroportul Craiova, construit şi echipat de CJ printr-un proiect în valoare totală de un milion de lei. În contextul în care lipsa unui hangar omologat făcea imposibilă decolarea elicopterului SMURD de la Craiova pentru efectuarea de misiuni nocturne, în urmă cu aproximativ un an, Consiliul Judeţean Dolj anunţase că derulează o procedură de achiziţie publică privind construirea unui hangar şi a spaţiilor anexe necesare bunei desfăşurări a activităţii pe Aeroportul Craiova. Noul complex, cu hangar, platformă de aterizare şi spaţii logistice, creează condiţii mai bune de operare a elicopterului pentru situaţii de urgenţă repartizat Olteniei la sfârşitul anului 2012, aeronavă care, până la momentul inaugurării noului punct de operare aeromedicală, executase peste 400 de misiuni de salvare.  
Investiţia Consiliului Judeţean Dolj pentru realizarea punctului de operare aeromedicală de la Aeroportul Craiova a vizat proiectarea şi construirea platformei de aterizare şi a unei clădiri cu regim de înălţime parter şi parţial etaj, cu o suprafaţă desfăşurată de 478,45 metri pătraţi, pentru care au fost asigurate toate utilităţile necesare, dar şi echipamente speciale, precum instalaţia de încălzire a hangarului şi cablul de degivrare pentru uşa acestuia. Complexul este prevăzut cu o zonă de garare a elicopterului, în suprafaţă de aproape 320 de metri pătraţi, cu camere pentru briefing, spaţii de odihnă pentru piloţi şi pentru personalul medical, un loc de luat masa care include o bucătărie, cu birouri, magazie, spaţii tehnice şi pentru echipamente. Proiectul, în valoare totală de un milion de lei, inclusiv TVA, a presupus, în acelaşi timp, şi dotarea completă a punctului de operare aeromedicală cu mobilier, aparatură electrocasnică şi echipamente IT.
Inspectorul general al Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI, generalul-maior Dorel Grădinaru, a declarat că realizarea unui punct de operare aeromedicală SMURD creşte în mod semnificativ potenţialul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova.
Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova, a evidenţiat cât de importante sunt toate aceste investiţii ale Consiliului Judeţean Dolj în domeniul medical. „Pentru SCJU Craiova, toate investiţiile realizate în ultima perioadă de Consiliul Judeţean Dolj înseamnă o creştere a calităţii actului medical şi o îmbunătăţire a timpilor de aducere a pacienţilor către spital prin amenajarea acelei piste în spatele spitalului. Toate aceste lucruri sunt benefice nu numai pentru judeţul Dolj. Să nu uităm că SCJU Craiova este un spital care deserveşte cinci judeţe, cu o populaţie de câteva milioane de locuitori, aceeaşi arie pe care o acoperă şi acest elicopter pentru situaţii de urgenţă. Punctul de operare aeromedicală nu este, în concluzie, o investiţie doar pentru judeţul Dolj, ci pentru întreaga regiune a Olteniei. Coroborat cu următoarele proiecte anunţate, în special cel de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe şi cel privind Centrul de Cardiologie, creşte adresabilitatea SCJU Craiova şi, astfel, se diversifică gama de servicii medicale oferite, pentru a răspunde cât mai bine necesităţilor oamenilor din această zonă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS