14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe se fură din supermarketurile craiovene

Ce se fură din supermarketurile craiovene

Produse alimentare, cosmetice, băuturi alcoolice, dar și sutiene, televizoare sau dulciuri. Acestea sunt produsele care se „lipesc“ cel mai des de mâinile clienților supermarketurilor din municipiul Craiova. În ultimii ani, agenții de pază au reușit să prindă câteva persoane care dosiseră produsele furate sub fuste, în sutiene sau chiar în… chiloți.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj spun că, de obicei, din supermarketurile din municipiul Craiova se fură produse care pot fi ascunse ușor, cum ar fi parfumurile și produsele alimentare. Au existat însă și persoane care au încercat să plece din magazine cu televizoare, sticle de whisky sau cu… 85 de ciocolate ascunse în lenjeria intimă.
„Printre produsele sustrase din supermarketuri se numără cele alimentare, cum ar fi barele de salam sau preparate din carne feliate, dar și produse cosmetice, acestea fiind mai ușor de ascuns sub haine sau bagaje. Trebuie spus că în toate cazurile, suspecții au fost depistați de agenții de pază ai acestor magazine“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Ultimul furt dintr-un supermarket a fost înregistrat duminică seară, pe 10 august, când agenţi de pază de la Selgros din Craiova au sesizat polițiștii de la Secția 2 despre faptul că au surprins o tânără în timp ce sustrăgea mai multe bunuri de pe rafturi. Agenții care au răspuns apelului au stabilit că persoana indicată de agenții de pază din Selgros este Andreea Stancu, de 20 de ani, din comuna doljeană Teslui, care „sustrăsese produse cosmetice, băuturi alcoolice şi componente IT în valoare de 817 lei. Prejudiciul a fost recuperat  în totalitate şi restituit, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru furt calificat“, au mai explicat polițiștii doljeni.
Numai pe 2 februarie, oamenii legii au fost solicitați să intervină la două astfel de furturi. În supermarketul real, personalul de pază depistase două femei care sustrăseseră bunuri de pe rafturile magazinului. Polițiștii craioveni au stabilit atunci că este vorba de Daniela Ștefan, de 28 de ani, din comuna Deveselu, Olt și de Mihaela Stroe, de 20 de ani, din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinți. Prejudiciul cauzat, în valoare totală de 298,07 lei, a fost recuperat în totalitate, poliţiştii întocmind în cauză dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. În aceeaşi zi, un echipaj de polițiști a fost chemat la Auchan, unde a fost identificată Adriana Dubovan, de 21 de ani, din Reșița, judeţul Caraș-Severin, care încerca să plece din magazin cu produse cosmetice în valoare totală de 144,41 lei.

Elevi la furat de whisky

Anul trecut, pe 3 ianuarie, agenții de pază din Kaufalnd Craiovița Nouă au prins doi elevi minori care încercau să iasă din magazin cu două sticle de whisky și produse cosmetice. În jurul orei 11.00, agenții de pază din Kaufland au sunat polițiștii de la Secția 5 și i-au anunțat că au surprins un băiat care încerca să dosească două sticle de whisky. Oamenii legii au stabilit că este vorba de Mihai M., de 14 ani, un elev din Craiova, care, cu o zi înainte, furase din acelaşi hipermarket alte patru sticle de whisky, pe care reușise să le vândă cu suma de 80 de lei unui craiovean.
Câteva ore mai târziu, în jurul orei 17.00, polițiștii au fost chemați din nou, la același supermarket, unde agenții de pază reținuseră un tânăr care încerca să iasă din magazin cu produse cosmetice în valoare totală de 50 de lei. Tânărul a fost identificat ca fiind Iulian P., de 17 ani, tot elev şi tot din Craiova. În aceeași zi, în jurul orei 18.00, însă în supermarketul Kaufland de pe Calea București, agenții de pază îl rețineau pe Constantin Hrişcan, de 26 de ani, din Slatina, care sustrăsese un fier de călcat şi mai multe produse cosmetice în valoare totală de 474,99 lei.
După alte două ore, în jurul orei 20.00, poliţiştii craioveni au fost chemaţi la un eveniment asemănător. De data acesta, solicitarea a venit din partea agenţilor de pază de la Electroputere Parc, care au anunţat că au surprins o tânără care sustrăsese din Auchan chiloţi şi sutiene în valoare totală de 284,37 de lei. Oamenii legii au stabilit că persoana reținută de agenţii de pază se numeşte Mihaela Mitrică, de 32 de ani, din Craiova.
Alte astfel de furturi au fost înregistrate în septembrie, octombrie și decembrie 2013, păgubite fiind supermarketurile real și Kaufland.

Hoți… inventivi

Printre persoanele depistate sustrăgând produse din supermarketuri se numără și unele destul de inventive. În ianuarie 2008, o craioveancă a fost prinsă în timp ce încerca să iasă din hipermarketul PIC cu un televizor ascuns sub… fustă. Este vorba de Elena Tomescu, care era însoțită de Jenica Codreanu și Elena Zătreanu, toate din Craiova.
Agenții de pază au observat cum Jenica Codreanu şi Elena Zătreanu au ajutat-o pe Elena Tomescu să-şi ascundă sub fustă un televizor LCD marca Provizion, după care l-au strâns cu un brâu. În plus, femeia a mai ascuns între sâni o cameră video Canon. Cele trei au fost oprite la ieşirea din magazin de personalul de pază, care observase toată „operațiunea“ cu ajutorul sistemului de monitorizare video. La acea vreme, polițiștii craioveni au explicat că Elena Tomescu nu se afla la prima infracţiune de acest fel, ea fiind prinsă de polițiști și când încerca să plece din supermarketul PENNY cu mai multe mezeluri. Atunci ascunsese mezelurile tot sub fustă.
În septembrie, același an, Ioana Medie a fost surprinsă la ieșire din Metro, după ce ascunsese într-un buzunar interior al fustei aparate de ras, iaurturi și conductori de cupru.
De departe cel mai inventiv este George Valentin Panait, de 28 de ani, din comuna Nucet, judeţul Dâmboviţa, care a fost prins în decembrie 2010, încercând să sustragă 85 de ciocolate din Kaufland Craiovița Nouă.
Până și oamenii legii au rămas surprinşi de modalitatea inedită folosită pentru a subtiliza produsele de pe rafturi: tânărul purta pe sub blugi chiloţi… de damă, unii cu burtieră, elastici şi foarte înalţi. În ei, în dreptul burţii, Panait ascunsese nu mai puțin de 85 de ciocolate, în valoare totală de 288 de lei.

Condamnați pentru furturi din supermarket

Dacă, în general, cei prinși furând din supermarketuri scapă cu o amendă și, mai nou, dosarele deschise pe numele lor sunt clasate din cauza prejudiciului mic, există și persoane mai „ghinioniste“, care ajung să fie condamnate.
Bucureșteanul Laurenţiu Hătărăscu a fost prins pe 28 martie 2008, după ce sustrăsese din Selgros 30 de deodorante şi 56 de rezerve pentru aparatul de ras, în valoare totală de 678,11 lei. După ce a fost audiat de polițiștii care au întocmit pe numele lui un dosar penal pentru furt calificat, bucureșteanul a fost prins câteva ore mai târziu în Metro, de unde sustrăsese 20 de cartuşe de ţigări în valoare de 1.173,4 lei.
În noiembrie 2009, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Craiova la doi ani de închisoare.
În noiembrie, anul trecut, craioveanul Marin Iancu a fost prins în timp ce încerca să plece din Baumax cu un acumulator pentru o bormaşină electrică în valoare de 1.045 de lei.  În martie, anul acesta, bărbatul a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare pentru fapta comisă.
La sfârșitul lunii septembrie 2012, polițiștii de la Secția 3 au identificat patru persoane care reușiseră să sustragă din mall-ul Electroputere Parc haine în valoare totală de 5.400 de lei. Aceștia sunt Florin Vlangăr, Gheorghiţa Dorobanţu, Florina Marinescu, toţi din Bucureşti, care veniseră la Craiova cu o mașină condusă de Petrică Băicoianu, din comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov.
În mai, anul trecut, inculpații au fost condamnați definitiv pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Gheorghiţa Dorobanţu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, ca și Florina Marinescu, iar Vlangăr și Băicoianu au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare. Instanța a mai reținut că C&A Moda Retail, SC New Yorker SRL, SC Takko Fashion International SRL și SC Tema Retail RO SRL şi-au recuperat integral prejudiciul.

Peste 100 de furturi de la începutul anului

Reprezentanții IPJ Dolj au mai precizat că, în primele șapte luni ale acestui an, polițiștii de la Secția 1 au fost solicitați în cazul a 13 furturi din supermarketuri, nouă din fostul real, trei din Auchan și unul din Billa. La rândul lor, oamenii legii de la Secția 5 au înregistrat anul acesta 31 de furturi din supermarketuri, majoritatea din Kaufland, iar polițiștii de la Secția 3 alte 58, cele mai multe din Auchan.
De obicei, persoanele care comit astfel de furturi au între 16 și 20 de ani și peste 45 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS