Acasă Local Bombă ecologică în curtea unei școli din Craiova

Bombă ecologică în curtea unei școli din Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=gGPJQJL8CS8

\n

Buruieni înalte de-un stat de om, garduri nevopsite și chiar rupte, toalete în barăci, fără apă curentă, iar clădirile în care ar trebui să fie primiți elevii și preșcolarii nu sunt igienizate. Nu este vorba de ruine, ci de două unități de învățământ din cartierul craiovean Popoveni.

Până la 1 septembrie ar trebui finalizate pregătirile pentru noul an școlar. În unele cazuri, de ușile instituțiilor de învățământ atârnă lacătele și nu este nici urmă de angajat. Aceeași situație am găsit-o luni atât la Școala cu clasele I-IV, cât și la grădinița din structura Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova. Ambele clădiri sunt închise cu lacătul, deși au porțile deschise. Și dezastrul este vizibil.
La Grădinița nr. 37 din Popoveni, locurile de joacă din fața instituției abia se văd din buruieni, care pe alocuri au crescut chiar până la jumătatea clădirii. Prin iarbă au început să apară și cutii goale de bere sau alte resturi menajere. În plus, preșcolarii de la această unitate de învățământ sunt nevoiți să meargă în cursul anului la toaletele din curte, în barăci de tablă, fără alimentare cu apă. Locatarii din zonă trec zilnic și se uită peste gardul unității că nu se întâmplă nimic. „Nu arată bine deloc, dar curățenie fac doar o dată pe an, de obicei de Paște. Atunci se vede mișcare. Acum este totul închis. Nu trece nimeni pe aici. La două străzi distanță de grădiniță stă îngrijitoarea“, a precizat o localnică.

Toaletele de la școală nu mai sunt funcționale

Dezastru este și la școală. Deși la această unitate de învățământ, în urmă cu patru ani, s-au făcut lucrări de modernizare a grupurilor sanitare, în sensul că s-a introdus apă curentă, în prezent, acestea nu mai sunt funcționale. Situate tot în curte, în construcții metalice, pe care s-a pus faianță, grupurile sanitare au fost lăsate deschise pe perioada verii, iar acum nu mai au alimentare cu apă. Țevile de pexal au fost tăiate, bazinele distruse, iar în interior este o mizerie de nedescris. Am încercat să aflăm de la conducerea acestor unități școlare cum vor fi primiți preșcolarii și elevii, însă surpriză. La Școala „Gheorghe Bibescu“, unde își au birourile cele două directoare ale instituției de învățământ, de la secretariat ni s-a spus că „nu este nici un director. Sunt în concediu și vin numai dacă este ceva urgent“.

Nu au autorizație de funcționare

Pentru a afla care este situația acestor unități de învățământ, am luat legătura cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj, care anual fac controale pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile sanitare de funcționare. Astfel am aflat că unitățile de învățământ de la Popoveni nu au autorizație de funcționare. Grădinița nu a figurat până acum cu o astfel de autorizație, iar școlii i s-a retras autorizația în urma schimbării denumirii.
„În anul 2010, școala din Popoveni cu clasele I-IV a avut autorizație. A pierdut-o din cauza faptului că s-a schimbat denumirea unității de învățământ cu personalitate juridică în structura căreia de află. Nu se mai numește Școala cu clasele I-VIII «Gheorghe Bibescu», ci Școala Gimnazială «Gheorghe Bibescu». De atunci nu s-au mai făcut solicitări pentru autorizare. Se poate funcționa și fără autorizație sanitară, dar pe răspunderea conducerii școlii. Dacă apare vreun incident, directorii sunt direct răspunzători, atât civil, cât și penal“, a declarat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

518 clădiri funcționează pe răspunderea directorilor

Autorizația de funcționare nu lipsește însă numai la instituțiile de învățământ din Popoveni, ci la mai mult de jumătate din clădirile în care învață elevii și preșcolarii din Dolj. „În anul școlar anterior, din 814 locații de învățământ, doar 296 aveau autorizație de funcționare. Pentru a obține autorizație, trebuie să îndeplinească anumite condiții cu privire la circuite, la alimentarea cu apă, la eliminarea gunoiului și acestea sunt cunoscute de directori. Autorizația se obține prin declarație pe propria răspundere și printr-o serie de documente depuse la Serviciul de Autorizații și Avize. În plus, la începutul anului, Ministerul Sănătății declanșează un control tematic cu privire la condițiile igienico-sanitare din școli și, în funcție de condițiile găsite, retragem autorizațiile date pe baza declarațiilor pe propria răspundere, dacă sunt încălcări grave ale normelor de igienă, dăm amenzi sau suspendăm activitatea sau chiar închidem, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani în mediul rural“, a spus Ștefan Popescu. Reprezentanții DSP Dolj spun că „la multe școli autorizația lipsește poate și din comoditatea directorilor“.

Exit mobile version