22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea șpăgii luate de șeful Clinicii de Hematologie

Povestea șpăgii luate de șeful Clinicii de Hematologie

http://www.youtube.com/watch?v=fH8dNlqtUAA

Șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, prof. univ. dr. Dragoș Gabriel Găman, este acuzat că a cerut o șpagă de 1.000 de euro pentru a „aranja“ pensionarea pe caz de boală a unei femei, însă a încercat să „ungă“ medicii de la Casa de Pensii cu numai… 200 de lei. Când a aflat că medicul Găman vrea să bage în buzunar aproape toți banii ceruți, fiica femeii s-a hotărât să-l denunțe.

Procurorii Parchetului de lângă Tribunalul Dolj spun că povestea șpăgii primite de medicul Dragoș Gabriel Găman, șeful Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ Craiova, începe în luna octombrie 2013. Atunci a fost contactat de o femeie din comuna Giubega, care l-a rugat să-i consulte mama, pe care voia să o pensioneze pe caz de boală. Femeia a fost internată în mai multe rânduri, iar în final a fost diagnosticată de medicul Găman cu policitemie vera, o afecțiune hematologică. Anchetatorii au reținut că, la sfârșitul lunii aprilie, dr. Găman s-a oferit să ajute cu pensionarea femeii pentru suma de 500 de euro.
„Pe 28.04.2014, cu ocazia externării martorei, inculpatul Găman Gabriel Dragoș a discutat cu denunțătoarea despre ultimul referat pe care trebuia să-l întocmească pentru dosarul de pensionare, ocazie cu care acesta a spus că va merge personal la dr. Tănasie Marina (medic-șef în cadrul Casei Județene de Pensii Dolj, specialist în expertiza capacității muncii), întrucât în lipsa intervenției sale există riscul ca dosarul de pensionare să fie respins. Totodată, inculpatul i-a solicitat suma de 500 de euro, spunând că personal va lua legătura cu martora Tănasie Marina pentru a încerca să o determine pe aceasta să accepte pensionarea martorei“, au precizat procurorii doljeni în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a medicului Găman.

A dublat șpaga, dar a dat mai departe numai 200 de lei

În aceeași zi, femeia i-a dat dr. Găman cei 500 de euro, după care inculpatul a întocmit dosarul pentru pensionare, iar printre actele medicale a „strecurat“ suma de 200 de lei, „cu intenția de a o oferi medicului specialist în expertiza capacității muncii din cadrul CJP Dolj pentru a-l determina să soluționeze favorabil pensionarea. Inculpatul nu a adus la cunoștința denunțătoarei despre introducerea sumei de 200 de lei printre actele dosarului medical“, au mai reținut anchetatorii.
Cu dosarul în mână și însoțit de femeia care urma să se pensioneze și de fiica acesteia, Găman s-a dus la cabinetul Marinei Tănasie, unde a aflat însă că, potrivit arondării teritoriale după domiciliul pacientei, dosarul trebuia soluționat de alt medic specialist în expertiza capacității muncii, dr. Veronica Mercan. Când a ieșit din cabinet, medicul Găman le-a spus însă celor două femei că a lăsat cei 500 de euro Marinei Tănasie și că ar mai fi nevoie de alți 500 de euro pentru pensionarea pe caz de boală. „Inculpatul a lăsat de înțeles denunțătoarei faptul că trebuie să mai dea încă 500 de euro, întrucât suma inițială este insuficientă pentru a asigura succesul demersului urmărit, pensionarea martorei“, spun procurorii.
După aceea, cei trei s-au dus la cabinetul celuilalt medic specialist, unde dr. Găman a intrat singur și a lăsat dosarul. După plecarea inculpatului, femeia care voia să se pensioneze și fiica sa au intrat în cabinet, iar în prezența lor, dr. Mercan „a răsfoit dosarul și a observat printre actele medicale suma de 200 de lei, realizând astfel că se intenționează coruperea sa“. Medicul le-a înapoiat dosarul cu tot cu cei 200 de lei și a programat-o pe femeie la comisie pe 19 iunie.
Procurorii au mai reținut că dosarul a rămas în mașina denunțătoarei până la începutul lunii iunie, când aceasta a găsit cei 200 de lei și și-a dat seama că medicul Găman vrea să o înșele și să oprească cea mai mare parte din cei 1.000 de euro ceruți. „În timp ce căuta un anume înscris în dosarul mamei sale, denunțătoarea a găsit suma de 200 de lei printre actele medicale. Realizând faptul că inculpatul Găman Gabriel Dragoș este singura persoană care ar fi putut introduce acești bani în dosar…, precum și faptul că inculpatul îi mai solicită încă 500 de euro, martora s-a hotărât să sesizeze organele de urmărire penală“, au mai precizat anchetatorii.

„Păi eu vă ajut cu ultima hârtie și voi ce faceți?“

Denunțul a fost depus pe 10 iunie, iar în aceeași zi procurorii doljeni au obținut un mandat pentru supravegherea tehnică a medicului Găman. Într-o discuție purtată de medicul Găman și denunțătoare pe 12 iunie, cei doi stabilesc că vor merge împreună la comisie pe 19 iunie, când trebuia să dea și ceilalți 500 de euro.
Ulterior, pe 15 iunie, denunțătoarea s-a dus la Casa de Pensii pentru a rezolva unele probleme, ocazie cu care s-a întâlnit cu o inspectoare pe care o cunoștea. I-a spus acesteia că medicul Găman i-a cerut o sumă mare de bani pentru a interveni pe lângă doi medici specialiști în scopul pensionării mamei sale, iar în aceeași zi inspectoarea i-a și spus ce a aflat dr. Marina Tănasie, care, la rândul ei, a anunțat-o pe dr. Mercan.
Trei zile mai târziu, procurorii au marcat zece bancnote de 50 de euro cu „TRAFIC DE INFLUENȚĂ“, bani pe care denunțătoarea i-a dat medicului Găman în dimineața zilei de 19 iunie, la cabinetul acestuia.
Procurorii mai spun că, deși a susținut că va da cei 500 de euro dr. Mercan, medicul Găman i-a „uitat“ în birou. „În urma discuțiilor purtate în cabinet, pentru a lăsa denunțătoarei impresia că va remite suma de 500 de euro medicului în scopul rezolvării favorabile a dosarului de pensionare, inculpatul Găman Gabriel Dragoș s-a oferit să o însoțească la cabinetul nr. 3 Expertiză Medicală, unde aveau programare la ora 11.00. În fapt, inculpatul a lăsat suma de 500 de euro în cabinetul său“, au consemnat procurorii în rechizitoriu. Când au ajuns la cabinetul dr. Mercan, care aflase însă despre „vehicularea numelui său la Casa de Pensii Dolj într-un context infracțional“, Găman și-a dat seama că „demersul pentru care venise nu mai putea fi realizat“, așa că au plecat.
Ulterior, anchetatorii au înregistrat o discuție între denunțătoare și Găman, care promitea că va mai încerca să intervină pe lângă medicii de la Casa de Pensii.

GĂMAN GABRIEL DRAGOȘ (G.G.D.) – „Păi eu vă ajut cu ultima hârtie și voi ce faceți? Ăștia acum vor fi cu ochii pe ea și pe tine. Așteptăm să vorbesc cu doamna Tănase…
G.G.D. – Da’ cine era aia?
DENUNȚĂTOARE (D.) – Doamna F. este secretară acolo și…
G.G.D. – … și te-a întrebat…
D. – Eu am vrut să verific la ei cum este pensionată și am zis: da, domne, că mama este bolnavă, avem dosarul, l-am avut depus la comisia de… la doamna Tănase…, dar acum am fost și mi-am ridicat ajutorul de înmormântare…
G.G.D: -…. (neinteligibil) N-ai dat nimic. N-ai dat nimic. Nici Iu’ Tănase, nici la nimeni. Ne-am înțeles ?
…………………………………..
D. – Da’ n-am știut… păi și acum cum ?
G.G.D. – Mă, rămâne că mai stau câteva zile, să vedem ce spune și dacă nu să îți dea banii înapoi, ăia… Deocamdată rămân la mine să văd… mă gândesc să nu aibă… au aparate de interceptare, ce crezi? O aștept până pleacă și…
D. – O așteptați până pleacă…
G.G.D. – … da, o aștept. (neinteligibil)… Da? (neinteligibil) Bine?
D. – Da, da, da.

Trimis în judecată pentru trafic de influență și dare de mită

Când a ajuns la Spitalul „Filantropia“, medicul Găman a fost oprit de anchetatori, care l-au rugat să prezinte toți banii pe care îi are asupra sa și în cabinet. Inițial, a negat că a primit vreo sumă de bani, însă, în final, a scos 1.000 de euro dintr-o carte, bani pe care a recunoscut că i-a primit de la denunțătoare.
În fața anchetatorilor, inculpatul a recunoscut că a primit cei 1.000 de euro pentru a interveni pe lângă medicii de la Casa de Pensii, însă nu a recunoscut faptul că a pus în dosar cei 200 de lei. „Cu ocazia reaudierii sale din data de 9.07.2014, inculpatul Găman Gabriel Dragoș nu a putut prezenta o explicație plauzibilă cu privire la modalitatea în care a ajuns suma de 200 de lei în dosar, opinând că banii au fost puși acolo de către denunțătoare, care încă din 28.04.2014 ar fi urmărit să-i facă rău“, spun procurorii doljeni.
Pe 15 iulie, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dragoș Gabriel Găman pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență și una de dare de mită. Procurorii au mai reținut că dr. Mercan a refuzat cei 200 de lei, iar dr. Tănasie nu a fost implicată în cazul șpăgii cerute de medicul Găman.

Arestat la domiciliu, dar s-a întors la serviciu

Pe 20 iunie, procurorii au cerut arestarea preventivă a medicului Găman, însă Tribunalul Dolj a dispus arestarea la domiciliu a inculpatului, măsură care a fost prelungită pe 16 iulie. Săptămâna trecută, pe 14 august, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât că inculpatul poate să-și părăsească domiciliul de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00, pentru a se prezenta la locul de muncă de la Clinica de Hematologie din cadrul Spitalului Clinic „Filantropia“ Craiova. Managerul Spitalului „Filantropia“, Olguţa Alice Gavrilă, a precizat pentru GdS că, într-adevăr, medicul Găman s-a întors la serviciu până la soluționarea dosarului de către judecători.

Dr. Tănasie: Nimic din ce s-a spus nu m-a privit pe mine, da? 

 Medicul Marina Tănasie a declarat pentru GdS („Șeful Clinicii de Hematologie, arestat pentru trafic de influență“ – ediția de marți, 24 iunie) că nu are nici o legătură cu șpaga cerută de Găman. „Fiecare este pe teritoriul lui. Nimic din ce s-a spus nu m-a privit pe mine, da? Cei de la Parchet m-au audiat ca idee în ceea ce se declarase, ca martor. Domnul Găman nu mă contactase în privința pensionării acelei doamne. Totul este teritorial făcut. Domnul Găman nu cred că s-a referit la mine. Nu știu ce i-o fi spus doamnei, dar nu ne cunoaștem bine“, a spus Marina Tănasie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS