17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa oraș, mai rău ca la țară

La oraș, mai rău ca la țară

\n

Craiovenii care au ales să își construiască locuințe în zonele periferice ale orașului s-au trezit departe de civilizație, fără asfalt, apă curentă sau canalizare. Printre câmpuri cuprinse de buruieni, oamenii își înalță vile impunătoare în cartierul Veterani și speră să ajungă și ei cândva în rândul lumii.

În zonele periferice ale Craiovei, oamenii își construiesc locuințe luxoase, dar lipsite de apă curentă, gaze și canalizare, utilitățile necesare unei gospodării. Oamenii de aici trăiesc în secolul XXI la fel ca în Evul Mediu. Din toate utilitățile necesare, locatarii de la periferia orașului se pot bucura, în prezent, numai de energie electrică. „M-am mutat aici, la casă, de doi ani și nu am nici o condiție. De gaze, telefonie fixă și apă curentă ducem lipsă, bine că avem curent electric. În spatele curților încă mai avem haznalele, pentru că, deși s-a băgat canalizarea, abia la anul îi dau drumul“, ne spune Sorin Singer.

Gropile, nelipsite
din cartier

Străzile sunt altă mare problemă a celor care și-au ridicat case în această zonă. Ca să niveleze drumurile pline de hârtoape, locatarii și-au adus nisip sau pietriș în fața porților. „Oamenii au cărat pietriș și au încercat să acopere cât de cât gropile din dreptul porților. Încercăm de fiecare dată să găsim o soluție ca să nu mai fie gropile astea așa de mari. Dar la fiecare ploaie, nisipul ori pietrișul este luat de apă“, spune Iulia Hârțan, o femeie care încă nu s-a mutat în noua locuință.
Gropile sunt nelipsite de pe toate străzile din cartierul Veterani. Atunci când plouă, străzile se transformă în bălți pline de mâl, spre exasperarea locatarilor. Iar nămoalele sunt înlocuite de nori de praf în zilele călduroase. Trăiesc în Craiova, dar se confruntă cu probleme pe care nici oamenii de la țară nu le mai întâmpină. „Drumurile sunt foarte proaste. Sunt pline de gropi și situația se înrăutățește, mai ales atunci când plouă. Dacă localnicii nu ar mai arunca pietriș pe ici pe colo, nu știu dacă am mai putea intra cu mașinile“, spune o localnică.
Pe strada Infanteriei, în fața unei vile impunătoare, o groapă se întinde pe toată lățimea străzii și este de neocolit. Pe străzile acestui cartier se merge cu viteză de melc și chiar și așa mașinile se împotmolesc din loc în loc.

Se lucrează pe strada Marinei

În timp ce pe străzile Geniştilor, Vânătorii de Munte, Infanteriei, Artileriei, oamenii dau dintr-o groapă în alta, pe strada Marinei a început să se lucreze. Se încearcă nivelarea gropilor cu ajutorul unui autogreder. „Văd că au început să lucreze pe strada asta, dar nu știu dacă va fi ceva de durată. Dacă nu o să pună pietriș peste ceea ce încearcă să îndrepte, cred că la prima ploaie se va surpa din nou“, spune Iulia Hârțan.
Localnicii nu au pretenția să li se asfalteze drumurile până când nu vor beneficia de apă curentă și canalizare, însă își doresc ca drumurile să fie cât de cât reabilitate. „Înteleg că nu pot să facă drumurile definitiv, dar măcar să ne pună pietriș ca să nu se mai formeze gropile. La ultimele ploi, oamenii au rămas blocați cu mașinile aici“, declară altă localnică.

Localnicii vor avea apă și canalizare până la sfârșitul anului 2015

Autoritățile susțin că locuitorii din cartierul Veterani vor beneficia de apă și canalizare până la finalul anului 2015. „În cartierul Veterani avem 9 km de canalizare, după care urmează să introducem conducta de apă. Cartierul va fi conformat până la finalului anului 2015. După ce se termină lucrările, va începe asfaltarea. În plus, s-a dat cu titlu gratuit teren pentru biserică. Investițiile în electricitate și gaze nu aparțin de primărie“, a declarat primarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS