6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraian Vuia, personalitate marcantă a aviaţiei mondiale

Traian Vuia, personalitate marcantă a aviaţiei mondiale

Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru – d. 3 septembrie 1950, București) a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.
Traian Vuia s-a născut în 1872 în satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astăzi Traian Vuia, județul Timiș) din (fostul comitat) Caraș-Severin, fost în Austro-Ungaria, în prezent în România. Între 1884 și 1892, urmează liceul la Lugoj. Aici petrece mult timp în mijlocul familiei lui Coriolan Brediceanu, care-l va sfătui, ajuta și încuraja mai târziu în cariera sa.
Vuia dovedește de când urma cursurile primare, și apoi secundare, o atracție irezistibilă și o predilecție pentru mecanica aplicată și de fizică.
După terminarea facultății Traian Vuia studiază problema zborului uman și începe să-și construiască primul aparat de zbor, pe care-l numește aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu reușește să-și ducă la capăt proiectul și decide în schimb să plece la Paris, în iulie 1902. Vuia spera că aici va găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul, mai ales a pasionaților de aerostate însă s-a lovit de mult scepticism asupra ideii că o mașină zburătoare cu o densitate mai mare decât cea a aerului ar putea zbura. Continuă însă să-și promoveze proiectul și-l trimite Academiei de Științe de la Paris pe 16 februarie, 1903, care îl respinge cu motivația că ar fi prea utopic.
În ciuda acestor obstacole, Vuia nu renunță la proiect și se înscrie pentru un brevet, acordat pe 17 august 1903 și publicat pe 16 octombrie 1903.
 În iarna lui 1902/1903, Vuia începe construcția aparatului, pentru ca în toamna lui 1904 să înceapă să-și construiască și un motor, tot invenție personală. Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS