21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFără spor de vechime, măsură disciplinară?

Fără spor de vechime, măsură disciplinară?

\n

Angajata unei asociații de proprietari din Craiova acuză reprezentanții proprietarilor, președintele și Comitetul executiv că au luat împotriva ei o măsură disciplinară ilegală. Pe motiv că nu și-ar face treaba, aceștia i-au tăiat sporul de vechime.

La Asociația de proprietari nr. 6 din cartierul craiovean 1 Mai s-a iscat un scandal între femeia de serviciu de la asociație, Ioana Răducan, și președinte, Mișu Stănescu. Aceasta îl acuză pe președinte, cât și Comitetul executiv, că au luat o măsură disciplinară ilegală, excluzând din contractul de muncă sporul de vechime. „Din luna iulie 2014, mi s-a tăiat sporul de vechime din salariu. Am cerut un motiv scris, pentru ce mi s-a luat acest drept, și de aici a început un conflict între mine și președintele asociației. Mi-au spus că au primit reclamații că nu îi fac bine treaba la locul de muncă, dar nu mi-au arătat nici una. Ce să înțeleg, că tăierea sporului de vechime este o măsură disciplinară?”, se plânge Ioana Răducan. Femeia nemulțumită și îngrijorată pentru veniturile ei și locul de muncă aleargă acum pe la diverse instituții, cum ar fi Primăria Craiova și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, pentru a afla dacă această măsură este abuzivă sau corectă. „Am fost la Serviciul asociații de la primărie și mi-au spus să merg la ITM, de aici  m-au trimis tot la primărie, vreau să mă lămurească și pe mine cineva dacă această măsură disciplinară nu este cumva abuzivă”, mai spune Ioana Răducan.

Nu e măsură disciplinară

Reprezentanții asociației, intrigați de atitudinea angajatei, spun că eliminarea sporului de vechime din contractul de muncă nu este o măsură disciplinară, chiar dacă hotărârea a venit în urma unor reclamații. „A fost o hotărâre a comitetului executiv, pentru că au fost nemulțumiri ale proprietarilor că personalul de serviciu nu-și face treaba. Am decis să nu le mai acordăm acest spor de vechime femeilor de serviciu, începând cu luna iulie 2014. A făcut reclamație la primărie. Asta nu este o sancțiune pentru faptul că nu-și îndeplinește sarcinile de serviciu. Nu este o răzbunare, cum crede dumneaei”, a explicat președintele Asociației de proprietari nr. 6, Mișu Stănescu.
Măsura este clar explicată de administratoarea asociației de proprietari, la rândul ei, tot o angajată a asociației. „Conform Codului Muncii, nu există obligativitatea angajatorului să acorde spor de vechime. Femeilor de serviciu, trei la număr, li s-a majorat salariul de la 850 la 900 de lei, conform legislației. S-a transmis la REVISAL această situație, pentru că s-a făcut act adițional la contractul de muncă, unde s-au specificat toate aceste prevederi, nu este nimic nelegal. Că este nemulțumită, este problema dumneaei. Acum are 670 de lei venit net, avea un spor de vechime de 15%. S-a făcut un act adițional în care s-a specificat această modificare de salariu și scoaterea sporului de vechime. Este reglementare în Codul Muncii. O să-i  facem normă de lucru de opt ore”, a explicat administratoarea asociației, Aurora Grigorescu.

Angajatorul acordă doar salariul

Cei care vin să facă lumină într-un astfel de caz sunt angajații ITM Dolj. „Angajatorul este obligat să-i asigure angajatului un salariu minim pe economie. Rămâne la latitudinea angajatorului dacă îi acordă acestuia și alte drepturi, căci contractul de muncă este acordul de voință dintre cele două părți obținut în urma unor negocieri. Dar, repet, angajatorul este obligat să-i asigure în plată angajatului salariul minim pe economie. Atât!“, a declarat Radu Mitran, inspectorul-șef adjunct al ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS