14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞova și Cristea, urmăriți penal

Şova și Cristea, urmăriți penal

\n

Fostul ministru al transporturilor, Dan Şova, şi ex-directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, sunt urmăriţi penal într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie. Ancheta are legătură cu atribuirea în condiţii dubioase a unor contracte de asistenţă juridică firmei Şova şi Asociaţii, reprezentată de Dan Şova şi la care a fost senior partener actualul premier Victor Ponta. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Dumitru Cristea, la data faptelor director al Complexului Energetic Turceni, este acuzat de comiterea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată. De asemenea, Dan Şova, la data faptelor reprezentant legal al SCA Șova și Asociații, este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Contracte cu încălcarea dispoziţiilor legale

Conform procurorilor anticorupţie, Dumitru Cristea, în calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (CET), a încheiat cu SCA Șova și Asociații, pe 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică, și pe 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară. Prin urmare, SCA Șova și Asociații a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA Șova și Asociații. Totodată, în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat, pe 1 noiembrie 2007, un act adițional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica) la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA Șova și Asociații, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 de lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA Șova și Asociații.

Contracte pe bandă rulantă

De asemenea, în calitate de director general și ordonator de credite al CET, Cristea a încheiat la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistență juridică cu SCA Șova și Asociații (relativ la litigiul CET vs. ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA). Contractul a fost realizat prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA Șova și Asociații. „În calitate de director general al CET, pe 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 de lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar. În calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei). Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activitățile descrise se ridică la suma de peste 71 de milioane de lei“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Intervenţii pe lângă Cristea

În ceea ce îl priveşte pe Dan Şova, procurorii au stabilit că, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, avocatul a insistat pe lângă Dumitru Cristea să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, pe 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA Șova și Asociații. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA Șova și Asociații, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes). În perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, a insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional la contractul de asistență juridică. A mai conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA Șova și Asociații, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 de lei (inclusiv onorariul de succes).

Folos necuvenit de 3,4 milioane de lei

Nu în ultimul rând, în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, Şova a insistat pe lângă directorul general al CER să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, pe 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA Șova și Asociații. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA Șova și Asociații, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes). „Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA Șova și Asociații, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni și Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.
Persoanelor sus-menționate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de Procedură Penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane“, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie. Fostul ministru al transporturilor respinge faptul conform căruia premierul Victor Ponta ar fi beneficiat de vreun ban în urma contractelor amintite, în calitatea sa de senior partener al firmei de avocatură Şova: „A fost vorba de un onorariu de succes de 2%, dacă îmi aduc aminte. Din banii primiţi de Cabinetul Şova nu a ajuns nici un leu la Cabinetul Ponta. E o discuţie din 2008 şi va fi până în 2028. Au fost mai multe firme care au participat. Nu a fost nici o intervenţie politică. A fost un contract-cadru şi s-au încheiat trei contracte încheiate. Nu are cum să fie vizat Victor Ponta în acest dosar. Nu am lucrat cu domnul Victor Ponta în contractele respective. Nu a avut niciodată legătură“, a declarat ieri Dan Şova, la ieşirea din sediul DNA.

Cristea e deja condamnat la șase ani de închisoare

Fostul director al Complexului Enegretic Turceni, Dumitru Cristea, a fost angajat al Complexului Energetic Oltenia până anul trecut. Potrivit lui Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice, Dumitru Cristea nu mai este salariat al companiei. Măsura îndepărtării acestuia din conducerea CEO a fost luată după ce Tribunalul Gorj (prima instanţă) a decis condamnarea acestuia în dosarul „Buldotanc“, în care fostul deputat PSD Mugurel Surupăceanu a primit șapte ani de închisoare pentru spălare de bani. Şi Dumitru Cristea a primit, în octombrie 2013, şase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Silvică Boiangiu, fost director de investiţii, dar şi Ioan Viorel Vasile, ex-director la Direcţia Comercială, au fost condamnaţi, pentru abuz în serviciu, la câte patru ani de închisoare cu suspendare şi o perioadă de şase ani de încercare. Pedeapsă cu executare a primit şi interpusul lui Mugurel Surupăceanu, Sorin Buşan. Acesta ar urma să ajungă la puşcărie pentru următorii şase ani, după ce a comis infracţiunile de spălare de bani şi abuz în serviciu. De precizat că Dumitru Cristea a şi fost reţinut la un moment dat în dosarul „Buldotanc“. Potrivit procurorilor, Complexul Energetic Oltenia a achiziţionat un utilaj defect de la o firmă controlată de Surupăceanu. Prejudiciul a fost estimat la peste 800.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS