16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Pericolul din Jiu

http://www.youtube.com/watch?v=5IyKe3T2l0E

\n

Avertismentele și tragediile care se întâmplă la un pas de ei nu-i împiedică pe craioveni să facă baie în apele Jiului. Sute de oameni merg în perioada caldă la scăldat, ignorând pericolele la care se expun, punându-și viața în pericol.

Vremea caldă aduce tot mai mulți craioveni la scăldat pe cursurile de apă și plajele neamenajate. Cele mai frecventate sunt plajele formate de-a lungul râului Jiu în zonele Ișalnița, Bucovăț, Podari. Tributul pe care apa îl ia an de an nu-i împiedică pe oameni să caute răcoarea apei, inconștienți la ce pericole se expun. Jiul este văzut ca o distracție și nu ca o capcană a morții, fiindcă oamenii continuă să se scalde, să stea la plajă chiar dacă la doi pași de ei un om s-a înecat. În după-amiaza zilei de 12 august, în zona localității Bucovăț, un tânăr de doar 17 ani a pierit în apele Jiului. Acest lucru nu i-a împiedicat pe cei aflați la scăldat să se bălăcească în apele râului. La nici 24 de ore de la tragicul eveniment, oamenii făceau baie în Jiu și stăteau la plajă chiar dacă la câțiva zeci de metri echipajele ISU căutau tânărul dispărut fără urmă în apă. „Este un mod de relaxare și am hotărât să ieșim puțin pe malul Jiului. Nu intrăm în apă decât foarte puțin, în rest stăm doar la plajă. Avem și copilul și nu risc să intru în apă“, spune Codruț Vasile, un craiovean aflat miercuri la plajă pe malul Jiului, în zona Bucovăț. Mult mai entuziasmați, tinerii se aruncau direct în apa care le trecea până peste umeri.
Cea mai populată era plaja de la Ișalnița, cunoscută ca „plaja de la baraj“. Aici erau miercuri mai mulți tineri veniți să se răcorească în apele Jiului. Plaja formată undeva în mijlocul cursului apei, îi obliga pe cei veniți la scăldat să traverseze metri buni din albia râului. Grupuri de tineri traversau apa fără să știe adâncimea ei și fără să țină seama că în orice moment se puteau forma vârtejuri. Băieții mai curajoși testau terenul după care făceau cale întoarsă să le ia și pe fetele rămase pe mal. „Am venit să ne bronzăm. Nu intrăm în apă, stăm doar la plajă“, a spus Nicoleta Smarande. O altă tânără a spus că știe că se tot întâmplă evenimente neplăcute, că s-au înecat oameni, dar ei nu i se va întâmpla. „Nu, nu se întâmplă nimic. Eu nu intru în apă nici la ștrand că îmi este frică. Stau la plajă, nu este un pericol“, a declarat Roxana, o tânără care a venit miercuri la Jiu.
Unii dintre tinerii care au venit la plajă au spus că nu intră în apă din cauza bolilor pe care le pot contacta. Și totuși, au uitat repede pentru că tentația apei era mult mai mare.

Doar avertismente

Singurul avertisment vine din partea Administrației Bazinale a Apelor (ABA) Jiu, care a pus în locurile frecventate de populație tăblițe inscripționate cu „Scăldatul interzis“. „Tot ce poate face ABA Jiu este să afișeze acele plăcuțe pe cursurile de apă cu avertizarea «Scăldatul interzis». Nu există o normă legală care să ne impună să luăm alte măsuri. Totuși, noi facem aceste afișaje din proprie inițiativă, în zonele unde cunoaștem că populația merge la scăldat. ABA Jiu administrează 7.000 de kilometri de cursuri de apă. Ar fi foarte greu să punem peste tot acele tăblițe, care, din păcate, mai sunt și furate. Persoanele care merg la scăldat, mai ales în preajma localităților, o fac pe propria răspundere“, a declarat Marin Tălău, director ABA Jiu.

Riscuri

Tot avertismente și recomandări poate da și Direcția de Sănătate Publică Dolj, nimic mai mult. „Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere.
Riscurile la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate, sunt următoarele: deces prin înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă, iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri; îmbolnăviri prin leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor), meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit și dureros la mişcare, convulsii și tulburări ale stării de conştiență), boli de piele – micoze, eczeme; boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenteria; afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite; înțepături de căpuşe – Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boscheţi, vegetaţie sălbatică).
Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise din cursurile de apă (boli grave şi chiar deces), solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii pentru a nu își periclita sănătatea sau chiar viaţa“, sublinia într-un comunicat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ștefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS