11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDescoperă Peștera Urșilor

Descoperă Peștera Urșilor

\n

Peştera Urşilor este localizata in judetul Bihor, in apropiere de localitatea Chişcău. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute si cele mai vizitate peşteri din Romania, datorita amenajarii de inalta calitate si a spectacolului unic pe care il ofera turistilor. Farmecul Pesterii Urăilor este dat de formatiunile complexe de stalactite si stalagmite interioare, de formele pe care acestea le capata, dar si de scheletul ursului descoperit si reconstituit aici.

Pestera Ursilor  a fost descoperita accidental in anul 1975, dupa o explozie provocata la cariera de marmura din Chişcau. Explorarea si amenajarea pentru turism a pesterii a durat 5 ani, aceasta fiind deschisa publicului in anul 1980. Studiile desfasurate aici au demonstrat faptul ca pestera a fost populata de ultimele exemplare ale ursului de caverna (Ursus spelaeus), ale carui ramasite au fost descoperite aici. Specia a disparut in urma cu aproximativ 15 000 de ani.

Prima coborare in pestera a avut loc in anul 1975. Atunci, minerul Traian Curta din Chişcău a explorat galeria de acces, pentru a putea stabili ce se afla sub locul dinamitat minier. A urmat o explorare speologica realizata de speologi amatori din grupul “Speodava” sin Ştei, iar apoi Institutul de Speologie “Emil Racovita” si Muzeul Ţarii Crişurilor s-au ocupat de amenajare peşterii in scopuri turistice.

Peştera Urşilor este structurata pe doua nivele, ce se intind de-a lungul a 1500m. Nivelul inferior, cu o lungime de 521m, este neamenajat, fiind declarat rezervatie ştiintifica accesibila numai speologilor. Nivelul superior, cu o lungime de 488m, a fost amenajat in scopuri turistice si poate fi vizitat. Acesta este compus din 3 galerii: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racovită si Galeria Lumânărilor.

Galeria Oaselor este cea in care au fost descoperite cele mai multe fosile ale ursului de caverna, o parte din ele putand fi văzute de o parte si de alta a aleii amenajate pentru vizitare. Galeria Emil Racovită este cea mai lunga din peştera si in care pot fi vazute unele dintre cele mai spectaculoase formaţiuni ale peşterii. Galeria Lumânărilor este cea prin care se face ieşirea din peştera si care are un farmec deosebit datorita numarului mare de stalactite care se ridica la diverse inaltimi semanand cu niste lumânări.
De-a lungul acestor galerii si sali cu nume sugestive au fost descoperite si alte formaţiuni calcaroase interesante, prezentate pe parcursul turului ghidat in functie de formele pe care le au si care le-au dat si urmatoarele denumiri: Lacul cu nuferi, Casuta Piticilor, Sfatul Batranilor, Racheta si asa mai departe.
Vizitarea Pesterii Ursilor se face de marti pana duminica in intervalul orar 10:00-17:00, numai prin tururi cu ghid. Pestera este deschisa pe tot parcursul anului, iar temperatura este una constanta de 10˚C. Accesul in pestera se face contra unei taxe de 20 lei pentru adulti si de 10 lei pentru copii. Filmarea si fotografierea sunt de asemenea permise contra cost. La intrarea în peştera se pot insa achizişiona materiale cu cele mai frumoase fotografii si filmari din Pestera Ursilor, dar si o serie de suveniuri specifice si produse naturale din zona Muntilor Apuseni.

Peştera Ursilor este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale ţării noastre, pentru ca este unica in Romînia si in Europa. Amenajarea acesteia a facut posibila descoperirea catre public a unei minuni a naturii, care te va impresiona cu siguranta la fiecare pas.
În apropiere de Peştera Urşilor mai poşi vizita si Muzeul Etnografic Horia si Aurel Flutur din Chişcău, Platoul Padiş, Valea Sighişel si Stana de Vale, unde vei gasi si unitati de cazare pentru vacanta in Apuseni!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS