16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătrânii aşteaptă condiţii decente, firmele se bat pentru bani

Bătrânii aşteaptă condiţii decente, firmele se bat pentru bani

300 de vârstnici internaţi în Căminul pentru Persoane Vârstnice (CPV) din Craiova aşteaptă de ani buni condiţii decente. Fiind vorba de bani mulţi, firmele constructoare s-au bătut în oferte pentru a prinde un contract, întârziind procesul de reabilitare.  

În toamna anului viitor, CPV din Craiova ar trebui să ofere bătrânilor internaţi în regim de permanenţă condiţii optime de locuit. Deşi reabilitarea se realizează cu bani europeni, având o valoare totală de peste 10.000.000 de lei, lucrările au ţinut pasul pe loc luni în şir. 29 de firme de construcţii din toată ţara s-au luptat pentru a participa la licitaţia privind reabilitarea şi modernizarea acestei instituţii. Deşi în luna ianuarie 2013 a fost semnat contractul de finanţare, nici până în luna iulie, lucrările nu demaraseră. Firma câştigătoare desemnată în urma licitației a fost Team World Construct. În ianuarie 2014, această firmă a demarat practic procesul amplu de reabilitare.

În aşteptarea mobilierului

Lucrările au început în luna ianuarie a acestui an în corpul de garsoniere H7, scara 2 destinat persoanelor independente. După şapte luni de lucrări, imobilul este aproape gata. Au fost schimbate instalaţiile sanitare, electrice, pluviale, camerele au fost zugrăvite, a fost pusă gresie pe jos, însă bătrânii nu pot fi mutaţi din lipsa mobilierului. „Primăria Craiova se ocupă de tot ce presupun licitaţiile acestui proiect. Am fost informat că pe 13 august se va semna contractul cu firma desemnată câştigătoare pentru asigurarea mobilierului necesar pentru acest imobil. Din câte am înţeles, din păcate, a fost o problemă, pentru că iniţial fusese desemnată altă firmă câştigătoare care să ofere mobilier pentru instituţia noastră, însă a renunţat şi a fost nevoie să se ia în considerare oferta firmei imediat următoare“, a precizat Vali Giurcă, director la CPV, din Craiova.

Bătrânii vor fi mutaţi prin rotaţie într-un imobil aflat în prezent în conservare

Tot în aceste zile, la CPV au ajuns şi lifturile care vor fi montate în acest bloc de garsoniere şi care vor fi plătite în momentul în care recepţia clădirii va fi gata. Deşi clădirea a fost prevăzută încă de la darea în folosinţă cu lifturi, acestea nu au fost niciodată practicabile. Odată finalizate lucrările la acest corp de garsoniere, se va trece la lucrările de reabilitare ale corpului central, unde se află internaţi aproximativ 200 de vârstnici. „Am reuşit să reabilităm şi spălătoria, care se întinde pe o suprafaţă de peste 370 de metri pătrați. În ultimele săptămâni s-au efectuat lucrări pentru schimbarea sistemului de canalizare. În prezent, se lucrează la izolarea termică a corpului central al clădirii, iar în scurt timp constructorul va demara lucrările majore în interiorul acestuia. În urma discuţiilor purtate cu constructorul, am decis ca pentru început să eliberăm pentru reabilitare câte două camere pe etaj. Pentru ca disconfortul creat vârstnicilor să nu fie foarte mare, am solicitat Primăriei Craiova să ne ofere un corp de garsoniere ce se află în incinta instituţiei noastre care era în conservare. Am explicat aparţinătorilor disconfortul creat vârstnicilor şi şase dintre aceştia au decis să îi ia acasă pentru o perioadă determinată, până când camerele în care locuiesc sunt gata“, a adăugat directorul CPV Craiova.

„Ne aflăm în faza de licitaţie pentru achiziţionarea aparaturii de fizioterapie“

Pentru mutarea vârstnicilor în acest corp de clădire lăsat în conservare este nevoie însă de igienizări majore. Este însă singura posibilitate, odată cu mutarea bătrânilor firma constructoare va putea demara lucrările de reabilitare. „Vom muta astfel, prin rotaţie, aproximativ 60 de bătrâni internaţi pe un palier. Vom oferi astfel constructorului şansa să lucreze un etaj. Este greu însă, având în vedere că avem peste 100 de vârstnici imobilizaţi, cu probleme grave de sănătate. Ne aflăm, de asemenea, în faza de licitaţie pentru achiziţionarea aparaturii de fiziotearpie. Actualul Club destinat recreerii vârstnicilor va fi transformat într-un centru de kinetoterapie şi recuperare, apoi va trebui organizată licitaţie pentru achiziţionarea mobilierului medical destinat persoanelor imobilizate“, a spus directorul CPV Craiova.
Dacă în urmă cu trei ani, la Căminul pentru Persoane Vârstnice existau 400 de angajaţi, astăzi sunt doar 145, deşi în organigramă sunt prevăzute 152 de posturi. Până la sfârşitul anului, reprezentanţii CPV din Craiova intenţionează să angajeze încă şapte infirmiere.

Ce presupune reabilitarea CPV din Craiova

Valoarea totală a proiectului este de 10.261.103,52 lei, dintre care 164.490,82 reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 4.250 de lei e cofinanţare de la bugetul local şi 8.060.050,18 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene şi presupune reabilitarea şi modernizarea următoarelor clădiri: clădire pavilion central S+P+4 etaje în suprafaţă desfăşurată de 4.015 mp, clădirea H7 spaţial+P+4 etaje şi suprafaţă desfăşurată de 1.615 mp, clădirea spălătoriei în suprafaţă construită de 271 mp şi suprafaţă desfăşurată de 376 mp cu un regim de înălţime P şi P+1 etaje. Sunt alocate sume importante pentru modernizare, dotare, sistem de supraveghere în fiecare cameră pentru monitorizarea permanentă a vârstnicilor, mobilier medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS