6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVând pe jos sau pe masă, Piețele îi taxează

Vând pe jos sau pe masă, Piețele îi taxează

\n

Unele dintre piețele Craiovei arată deplorabil, condițiile în care se comercializează produsele agroalimentare sunt improprii, spre nemulțumirea comercianților, dar și a cumpărătorilor. SC Piețe și Târguri Craiova SRL se mulțumește să-și încaseze taxele și să închidă ochii la orice neregulă a comercianților. Când au loc controale, singurele amendate sunt câteva bătrâne, care vând ouă pe marginea trotuarului sau brânză la ușa unui second-hand.

O piață unde vânzarea produselor agroalimentare se desfășoară într-un spațiu impropriu este cea de la Ciupercă. Pe lângă mesele alocate de SC Piețe într-un spațiu amenajat, mai sunt și altele înșiruite de-o parte și de alta, de-a lungul magazinelor și barurilor aflate în zonă. În ambele situații, deținători plătesc taxe către SC Piețe. Mesele sunt așezate chiar la ușa unui second-hand, lângă vitrinele și intrarea unor magazine alimentare și pe treptele unei farmacii, dar și de-a lungul unui bar. Ele sunt suplimentate cu lădițe din plastic pentru fructe și cutii de carton în care au fost ambalate banane. Printre ele rămâne o potecă doar cât să puipiciorul. Direct de pe aceste cutii, micii comercianți vând brânză, pe care o țin acoperită cu celofan sau o perdea, varză murată din ligheane, ouă și lapte la PET. Totul sub cerul liber, sub streașina clădirilor învecinate, unde comercianții se ascund de ploaie sau soare. „Eu plătesc zece lei pe zi pentru masă, un metru pătrat, dar trebuie să mai improvizăm că nu este suficient. Mai punem cutii. Stăm sub cerul liber, nu avem nici un fel de condiții“, spune un comerciant din piața de la Ciupercă.
„N-avem condiții, suntem ca la nebuni. Ne plouă, ne ninge… Mai plătim și rezervarea locului, 155 de lei pe lună“, spune Ana Dumitru, comerciant.
Oamenii recunosc că își suplimentează spațiul de vânzare cu lădițe și cutii fiindcă altă posibilitate nu au. În plus, și comercianții din zona amenajată a pieței își întind marfa în afara meselor pe încă un rând-două de lădițe. „Plătim zece lei pentru o măsuță, restul mai punem noi câte o lădiță, să ne ajungă. Stăm așa dacă plouă, dacă este cald, să scoatem un ban. Alte condiții nu ne oferă cei de la Piețe“, afirmă Mariana Drăguț, comerciantă. Lipsa spațiului destinat comerțului nu împiedică SC Piețe și Târguri Craiova SRL să-i taxeze pe comercianți sau pe vânzătorii ocazionali, lăsându-i să-și expună marfa la voia întâmplării pe domeniul public, în condiții improprii. Până și bătrânele care vin cu un coș de ouă sunt taxate, dar sunt lăsate să vândă pe marginea trotuarului.

Șobolanii au dat iama în piața din Craiovița

Altă piață, alte nereguli. Este vremea pepenilor și piața din Craiovița Nouă, ca de altfel toate piețele Craiovei, are un sector destinat comercializării acestora. Aici, producătorii veniți să-și vândă marfa au alte probleme. Ei se plâng că sunt invadați de șobolanii care le mănâncă pepenii. „Eu plătesc 1.430 de lei pentru locul ăsta. Nu avem condiții, vin șobolanii peste noi, ne mănâncă pepenii“, spune un bărbat din Daneți, venit să comercializeze pepeni verzi și galbeni. Ne arată pepeni plini de găuri lăsate de rozătoare. Nu este singurul care se plânge de lipsa de spațiu și de șobolani. „Ăstea sunt condițiile, vin șobolanii peste noi, ne mănâncă lubenița. Noi plătim, dar măcar să avem condiții. Ne-au pus aici, vin mașinile și parchează, nu ai loc nici să vinzi“, se plânge Dumitra Tudor, producătoare din comuna doljeană Daneți.

Nu se vinde pe jos

Reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL arată cu degetul tot spre micul comerciant sau producător care încearcă să-și vândă marfa sau produsele obținute în propria gospodărie pentru un venit destinat traiului zilnic. „Comercianții nu au voie să-și comercializeze marfa pe jos. Noi le oferim măsuțe pentru asta. Dacă nu au loc, să-și mai închirieze o măsuță. Noi facem zilnic controale în piețe. Unii se așază pe domeniul public, în afara perimetrului concesionat de noi. Într-adevăr, în piața de la Ciupercă nu avem copertine care să acopere toată zona de comercializare. Legat de piața din Craiovița Nouă, noi am făcut controale chiar săptămâna trecută acolo. Ar fi bine să facă acest lucru și deținătorii spațiilor din imediata vecinătate a pieței“, a declarat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL, Adrian Dinu.

Laudă sau investiție?

Deși în piețele din Craiova lucrurile șchioapătă și e nevoie de măsuri, SC Piețe și Târguri Craiova SRL vrea să-și extindă spațiul de comercializare, pe principiul o taxă în plus nu strică niciodată.
„Dorim să deschidem pieţe şi în alte zone ale Craiovei. În acest sens, am înaintat primăriei o listă cu mai multe locaţii din oraş, care să ne fie concesionate, fie şi temporar, pentru a amenaja noi pieţe, sezoniere sau definitive. Printre zonele vizate se află una aflată în vecinătatea Complexului Comercial Pelendava, care să preia o parte din comercianţii care-şi desfăşurau activitatea în fosta Piaţă 1 Mai, dar şi una din cartierul Lăpuş-Argeş (la Trenul Pierdut), unde ar fi, de asemenea, nevoie de o piaţă“, a adăugat purtătorul de cuvânt al SC Piețe, Adrian Dinu. În plus, potrivit aceleiași surse, în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local Municipal Craiova a fost aprobată o modificare a bugetului SC Piețe și Târguri Craiova SRL, care include şi sumele alocate pentru investiţii. Potrivit programului multianual de investiţii, care a primit deja girul legislativului municipal, au fost alocaţi 115.000 de lei pentru studiul de fezabilitate, proiectul şi execuţia noii parcări din Piaţa Centrală chiar în cursul acestui an. De asemenea, sunt prevăzuţi bani în bugetul pe 2014 pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic în vederea modernizării Pieţei Gării şi a Pieţei Brazda lui Novac, execuţia urmând să înceapă anul viitor, când se vor aloca 300.000 de lei pentru Piaţa Gării şi 500.000 de lei pentru piaţa din Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS