17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTir încărcat cu bere, prădat de romii din Răcari

Tir încărcat cu bere, prădat de romii din Răcari

\n

Un tir încărcat cu bere, răsturnat sâmbătă dimineață într-un şanț, pe DE 70, între localitățile doljene Răcarii de Jos și Răcarii de Sus, a fost jefuit de un grup de romi în numai câteva minute. Un incident asemănător a avut loc în august 2011, când romii din Coţofenii din Faţă au jefuit un tir încărcat cu produse din carne.

Mai mulți doljeni de etnie romă din satele Răcarii de Jos și Răcarii de Sus, tocmiți de șoferul unui tir, care s-a răsturnat sâmbătă pe DE 70, pentru a muta încărcătura într-un alt tir, i-au făcut conducătorului autovehiculului o adevărată supriză. L-au ajutat să mute baxurile cu bere fără să îi ceară nici un ban, însă nu în alt tir, ci… la ei acasă.
Potrivit reprezentanților din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, un tir condus de Paul Dima, de 28 de ani, din Găneasa, județul Olt, s-a răsturnat sâmbătă dimineață, pe DE 70, între localitățile Răcarii de Sus și Răcarii de Jos. Autovehiculul, care era încărcat cu baxuri de bere, venea de la Timișoara și se îndrepta spre București.
În urma cercetărilor făcute de polițiștii doljeni s-a stabilit că, cel mai probabil, șoferul a adormit la volan, iar tirul încărcat cu bere a ajuns în șanțul de pe marginea șoselei. Ulterior, s-a luat decizia ca tirul să fie ridicat din șanț cu o macara abia după ce marfa va fi mutată în alt tir. Polițiștii care au ajuns la locul accidentului l-au atenționat pe șofer să nu apeleze la ajutorul localnicilor și să cheme iar poliția atunci când va începe să transfere marfa din tir, dar se pare că Dima nu i-a ascultat.
„Având în vedere experiențele anterioare, când tiruri răsturnate au fost jefuite de mai multe persoane, șoferul a fost sfătuit să cheme echipajul de polițiști când va începe operațiunea de mutare a mărfii. Ulterior, echipajul de polițiști a plecat la un alt caz sesizat prin 112“, au explicat reprezentanții IPJ Dolj.
Al doilea tir a ajuns abia după ora 17.00, iar șoferul a hotărât să apeleze la mai multe persoane ca să-l ajute să mute sticlele de bere care rămăseseră întregi după accident. Pentru serviciile lor, Paul Dima le-a promis suma de 600 de lei, dar și câteva baxuri de bere. În câteva minute însă, tirul răsturnat a fost luat cu „asalt“ de romii care își chemaseră și rudele să le dea o mână de ajutor. Aceștia au pus mana pe câte baxuri cu bere au putut să care și au fugit, iar alții au venit cu mașinile pentru a-l „ajuta“ pe șoferul din Olt să care marfa. Când a văzut ce se întâmplă, șoferul tirului a pus mâna pe telefon și a sunat iar la 112, însă până la venirea oamenilor legii aproape toată berea fusese cărată de romi.
Polițiștii doljeni au mai precizat că în acest caz se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, până ieri fiind identificați mai mulți suspecți. Unul dintre aceștia, Aurel Găman, din Răcarii de Jos, a fost prins de oamenii legii chiar în timp ce încărca în mașina personală șapte baxuri de bere sustrase din tirul răsturnat. Oamenii legii mai spun că, până ieri, reprezentanții firmei de transport nu calculaseră și nu comunicaseră valoarea prejudiciului produs de romii din Răcarii de Jos și de Sus.

Au jefuit tirul cu salam

Un caz asemănător a fost înregistrat în august 2011. În dimineața zilei de 17 august, polițiștii doljeni erau anunțați că pe DE 70, în comuna doljeană Coţofenii din Faţă, un tir s-a răsturnat în afara drumului. La locul accidentului a fost trimis un echipaj de poliţie, dar şi o ambulanţă care l-a transportat pe şofer la Spitalul de Urgenţă Craiova pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din cercetările poliţiştilor s-a stabilit că şoferul, Gheorghe Lişiţă, de 23 de ani, din Ploieşti, în timp ce conducea un tir dinspre Craiova către Filiaşi, a pierdut controlul direcţiei, iar autotrenul s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului. Câteva ore mai târziu, după ce i-au fost acordate îngrijiri medicale, şoferul s-a întors la locul accidentului şi a aşteptat să vină un coleg pentru a muta într-un alt tir marfa care urma să ajungă la supermarketurile din Drobeta Turnu Severin şi Orşova.
Ca și Paul Dima, Lișiță a hotărât să apeleze la mai multe persoane din comună pentru a-l ajuta să mute marfa dintr-un tir în altul cât mai repede. Nu a trecut mult timp şi zeci de romi din Coţofenii din Faţă au tăbărât pe tirul răsturnat şi au furat tot ce au putut căra, inclusiv… două combine frigorifice. Gheorghe Lişiţă a povestit atunci că a sunat la 112 şi a cerut ajutorul poliţiei, însă la faţa locului a fost trimis un echipaj din localitate, format dintr-un agent şi o poliţistă, care nu au avut ce să le facă celor aproape 100 de romi care alergau care încotro cu alimentele furate.
După incident, reprezen­tanții IPJ Dolj au explicat că, atunci când echipajul de polițiști a ajuns la fața locului, romii fugiseră deja. Totuși, în fotografiile făcute de un martor apare o polițistă alături de câteva zeci de romi. Ca și în cazul tirului încărcat cu bere, polițiștii au început cercetările pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Întrebați ce s-a întâmplat cu dosarul penal deschis în august 2011, reprezentanții IPJ Dolj nu au putut oferi ieri mai multe informații.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS