6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosturile lansării lui Ponta la Craiova, ținute la secret

Costurile lansării lui Ponta la Craiova, ținute la secret

\n

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, care are în subordine Sala Polivalentă, susține că suma cu care Partidul Social Democrat Dolj a închiriat sala pentru Consiliul Național al PSD din 29 iulie este confidențială.

PSD Dolj: „RAADPFL trebuie să vă răspundă. Ce treabă avem noi?“

Deși PSD Dolj a închiriat un spațiu aparținând unei regii subordonate primăriei, de administrarea căreia se ocupă și primăria și care realizează venituri și din bani publici, RAADPFL Craiova a răspuns solicitării GdS, spunând că „informația nu poate fi transmisă către terți, deoarece face parte din contractul de închiriere semnat între Sala Polivalentă și Partidul Social Democrat Dolj, iar acesta conține clauze de confidențialitate. Vă rugăm să vă adresați reprezentanților Partidului Social Democrat Dolj în vederea obținerii acestei informații“, se arată în răspunsul transmis. Acesta a fost trimis prin intermediul poștei electronice și este semnat de purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova, Alexandra Horăscu, iar solicitarea GdS a fost înregistrată cu numărul 11039/31.07/2014, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Contactați telefonic de GdS, reprezentanți ai PSD Dolj au spus că RAADPFL Craiova trebuie să ofere aceste date. „Cum să fie confidențial? E informație de interes public. Ei (RAADPFL Craiova – n.r.) trebuie să vă răspundă. Ce treabă avem noi?“, a spus Marin Turcitu, purtătorul de cuvânt al PSD Dolj.

Ce spune Legea nr. 544/2001?

Conform Legii nr. 544/2001, RAADPFL Craiova este obligată să facă publice aceste informații. La Art. 2, litera a) din legea amintită este stipulat că „prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar“. Informațiile solicitate de GdS sunt de interes public. Noțiunea de informație de interes public este definită la litera b) a Art. 2, astfel: „Prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei“.

Excepții de la aplicarea legii

Există și cazuri în care informația nu poate fi făcută publică, dar este vorba despre informații precum cele clasificate, legate de anchete sau proceduri judiciare. Acestea sunt detaliate de Art. 12 al legii amintite și se referă la: „a) informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, potrivit legii; b) informațiile privind deliberările autorităților, precum și cele care privesc interesele economice și politice ale României, dacă fac parte din categoria informațiilor clasificate, potrivit legii; c) informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii; d) informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii; e) informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidențiale ori se pun în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare; f) informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces; g) informațiile a căror publicare prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor“.
La evenimentul din 29 iulie, la care au fost prezente 6.000 de persoane, Victor Ponta și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS