10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViaţa unei adolescente depinde de 30.000 de euro

Viaţa unei adolescente depinde de 30.000 de euro

Extrem de sociabilă, afectuoasă, timidă, trece cu uşurinţă de la o stare la alta. De 17 ani şi jumătate, Maria Mitea este dependentă de susţinerea mamei, care a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a-şi ţine copilul în viaţă. Luna trecută, medicii specialişti străini au dat verdictul: dacă adolescenta nu va fi operată urgent pentru scolioza toraco-lombară progresivă, zilele îi sunt numărate. În acest moment, viaţa Mariei depinde de 30.000 de euro.

Fiecare zi care trece îi înrăutăţeşte starea de sănătate. Sunt medici care nu i-au dat şansa la viaţă după ce a venit pe lume. A trecut prin clipe grele, a suferit o operaţie pe cord, alte zeci de spitalizări pentru infecţii respiratorii. La cei 17 ani, Maria este diagnosticată cu scolioză toraco-lombară progresivă cu debut precoce, artrogripoză congenitală în observaţie, malformaţie osoasă complexă, întârziere psihică moderată, deficit de creştere, microcefalie, distrofie de smalţ dentar, strabism convergent. În acest moment are nevoie mai mult ca oricând de sprijinul nostru.

Scolioză evidenţiată la vârsta de trei ani

Nici o radiografie efectuată în timpul sarcinii nu a scos la iveală problemele medicale grave cu care avea să se nască Maria Mitea. „Îmi spuneau că bătăile inimii sunt ritmice, că sarcina a evoluat normal. S-a născut la termen, cu o greutate de 2.200 de grame şi un scor Apgar 8. În primele minute de viaţă a avut cianoză generalizată. I-au descoperit probleme cardiace, fapt ce i-a determinat pe mulţi medici să nu îi dea nici o şansă de supravieţuire. Timp de o lună şi jumătate am stat cu copilul în Terapie Intensivă. A avut întârzieri mari în dezvoltare, a stat în şezut de la zece luni, a făcut primii paşi în jurul vârstei de un an şi nouă luni, a început să spună primele cuvinte după ce a împlinit cinci ani“, a povestit Melania Mitea, mama Mariei. De la vârsta de trei ani a început să se evidenţieze scolioza. Poziţie „atipică“ a spatelui pentru o vârstă aşa de fragedă, i-au spus medicii. A purtat ani în şir corset special, a ajuns la medici specialişti din toată ţara. A aflat că Maria are, de fapt, scolioză toraco-lombară progresivă, motiv pentru care are nevoie de intervenţie chirurgicală specializată. „Pentru asta însă, trebuia rezolvată mai întâi problema cardiacă. La numai şase ani şi jumătate a avut operaţie pe cord deschis. La ultimele controale medicale, medicii mi-au spus categoric că Maria trebuie operată urgent, altfel nu va trăi mai mult de câţiva ani. Mi-au prezentat următorul scenariu: primul pas – riscă să rămână paralizată, iar din cauza compresiei plămânilor şi inimii există riscul insuficienţei respiratorii şi implicit al decesului“, a adăugat femeia.  

Clinica din Turcia nu colaborează cu Casa Naţională de Sănătate

Luna trecută, Maria Mitea a fost selectată, alături de alţi 19 bolnavi din ţară, să fie consultată gratuit de o echipă de medici specialişti din Turcia. A aflat, astfel, că intervenţia chirurgicală este extrem de complexă, că fiecare vertebră va fi practic prinsă de o tijă ce îi va susţine coloana. „Medicii au fost optimişti, au spus că există şanse mari de reuşită. Mi-au spus însă şi faptul că o astfel de intervenţie costă 30.000 de euro“, a completat Melania Mitea. Din nefericire, femeia a aflat că spitalul din Turcia nu colaborează cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care este nevoită să facă rost de aceşti bani pentru a-şi ţine copilul în viaţă. „Am încercat să găsesc de-a lungul anilor o soluţie pentru intervenţiile de care copilul meu are nevoie, iniţial la spitale din Germania sau Elveţia. Aveam nevoie practic de un deviz pentru intervenţiile preoperatorii şi postoperatorii ale fetiţei mele. Clinica din străinătate trebuia să îmi facă o estimare a acestor costuri, iar, între timp, trebuie să obţin toate aprobările de care am nevoie de la Casa de Asigurări de Sănătate şi implicit Ministerul Sănătăţii. În plus, trebuia să am un document din partea unei comisii de medici specialişti din ţară care să precizeze faptul că în România o astfel de intervenţie nu ar fi posibilă. Am aflat apoi că spitalele din Elveţia refuză să mai trateze pacienţi români, deoarece în anii trecuţi au existat probleme cu decontările. În plus, o astfel de intervenţie chirurgicală în Elveţia costă 100.000 de euro. Mi s-a spus că instituţiile de sănătate din România nu şi-au respectat angajamentele. Practic, casele de asigurări de sănătate nu au virat banii pentru intervenţiile chirurgicale efectuate românilor“, a povestit Melania Mitea.   

Adolescenta are nevoie de sprijin financiar

Maria este îngrijită permanent de mama ei. De zece ani, este singura care îi este alături. A renunţat la tot, a devenit asistent personal al copilei. O însoţeşte la cursuri la Şcoala Specială „Sf. Mina“, o ajută să se hrănească deoarece nu-şi controlează foarte bine mişcările mâinilor, o poartă pe braţe atunci când oboseşte, îi este alături zi şi noapte, a învăţat să o calmeze în momentele de agitaţie, îi face masaj atunci când are dureri. În prezent, încearcă pe cât posibil să îi rezolve problemele dentare, distrofia de smalţ, deoarece medicii i-au impus acest lucru pentru evitarea infecţiilor.  
Cei care doresc să o sprijine pe Maria se pot adresa redacţiei Gazeta de Sud pentru a-i pune în legătură cu mama adolescentei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS