8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajații de la Avioane Craiova, greu de pensionat!

Angajații de la Avioane Craiova, greu de pensionat!

\n

Zeci de angajați sau foști angajați de la Avioane Craiova nu se pot pensiona folosindu-se de avantajele grupei de muncă lucrate în condiții deosebite din cauza unor neînțelegeri pricinuite de lipsa unor documente care să arate că acele persoane au lucrat cu grupa a doua de muncă. În timp ce Casa de Pensii nu ia în calcul o adeverință de la societate și nici modificările legate de grupa de muncă efectuate după aprilie 2001, același act a fost stabilit de instanță ca valabil pentru alți foști angajați. Astfel că alte zeci de foști angajați au câștigat în instanță definitiv dreptul de a beneficia de grupa a doua de muncă, chiar dacă nu aveau în carnetele de muncă trecute activități în condiții deosebite.
O situație deosebită a apărut la Fabrica de Avioane din Craiova. Mai mulți angajați și foști angajați ai Avioane Craiova SA care vor să se pensioneze înainte de limita de vârstă și să beneficieze de avantajele faptului că au lucrat în grupa a doua de muncă nu se pot pensiona, din cauza lipsei unor documente justificative de la societate, documente care sunt cerute de actuala lege a pensiilor, dar nu erau necesare pe vechea lege.

„Am lucrat 39 de ani la Avioane Craiova. Am primit adeverință cu grupa a doua de muncă de la Avioane, pe care am depus-o la Casa de Pensii când am ieșit la pensie anticipat, dar aceeași adeverință mi se refuză actualmente, când cer să ies la limită de vârstă, spunând că nu mai e bună adeverința, deși am beneficiat de drepturile grupei de muncă și până acum“, a declarat un fost angajat al Avioane Craiova pensionat anticipat, dar care vrea să iasă la pensie la limită de vârstă, iar anii lucrați cu grupa a doua de muncă i-ar da dreptul să iasă mai devreme cu un an decât la vârsta standard.
Un alt fost angajat de la Avioane Craiova, care a fost operat pe cord deschis și a fost pensionat pe caz de boală, vrea să iasă la limită de vârstă, dar nu poate decât cu ajutorul scutirii de vârstă de care ar beneficia datorită faptului că a lucrat cu grupa a doua de muncă. El spune că așteaptă un răspuns încă de anul trecut de la Casa Județeană de Pensii Dolj, la cererea de pensionare depusă de atunci. „Am lucrat 39 de ani numai la Fabrica de Avioane, dintre care 16 cu grupa a doua. Sunt pensionat medical și în decizia de pensionare am beneficiat de grupa a doua de muncă, iar acum, când trec la pensia normală – și am dreptul să trec la pensia normală datorită grupei de muncă -, nu mi se mai ia în considerație adeverința. Cererea la Pensii am făcut-o în noiembrie 2013. Am fost de mai multe ori în audiență și mi s-a motivat că, după legislația nouă, adeverința nu se mai ia în calcul, iar o altă motivație este aceea că Fabrica de Avioane nu și-a făcut datoria și nu a făcut înscrisuri corecte în actele noastre. Am fost și la Avioane și mi-au spus că mai mult decât că am trecută grupa în cartea de muncă ei nu au ce să-mi facă“, a declarat alt reclamant, care nu se poate pensiona definitiv.

Casa de Pensii susține că noile adeverințe nu sunt conforme cu legea

În cazul celor doi pensionari care doresc să se pensioneze definitiv, Casa de Pensii spune că adeverința eliberată de fabrică a putut fi luată în calcul anii anteriori, dar acum nu mai îndeplinește condițiile noii legi a pensiilor. „Din cauza faptului că adeverințele privind încadrarea dânșilor în condițiile deosebite de muncă sunt oarecum controversate, la sfârșitul anului trecut s-a desfășurat un control de la Ministerul Muncii la Fabrica de Avioane și la Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj. În urma controlului s-a ajuns la concluzia că angajatorul este cel care trebuie să își rezolve problema legată de documentele eliberate“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu. „S-a constatat că acea adeverință eliberată de Fabrica de Avioane nu are ca temei nominalizarea corectă, în sensul că la apariția Ordinului ministrului muncii nr. 50/1990 angajatorii trebuia să desfășoare o procedură prin care să încadreze salariații în grupele superioare de muncă. Noi doar deschidem drepturile de pensii sau le completăm în funcție de adeverințele depuse de salariați“, a precizat Daniela Licu, adăugând că numele oricărui angajat care a beneficiat de grupă superioară de muncă trebuie să se găsească în documente interne ale companiei, întocmite în trecut și aprobate de forurile de conducere ale societății (CA, AGA), prin care se precizează că acele persoane chiar au lucrat cu grupa de muncă respectivă.
Casa Națională de Pensii Publice susține că angajaților societății de armament li s-au operat modificările în cartea de muncă privind timpul de lucru de 100% în grupa a doua fie înainte de 2001, când aceste modificări sunt valabile din punct de vedere legal, fie după aprilie 2001, când nu mai existau grupele de muncă, fapt ce face ca aceste înscrisuri să nu poată fi luate în calcul.

Corpul de control al CNPP a efectuat o verificare la Avioane Craiova

Sesizați fiind chiar de societate, reprezentanți ai Corpului de control al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) au mers în inspecție la Fabrica de Avioane la finalul anului trecut. Pe 26 iunie 2014, CNPP a formulat un răspuns către Avioane Craiova, semnat de Ileana Ciutan, președinta instituției la nivel central. În urma verificărilor, corpul de control al CNPP a constatat mai multe deficiențe, dintre care două sunt majore: nu există un tabel cu evidența nominală a angajaților care au lucrat în trecut cu grupa a doua de muncă; multe dintre operările în cărțile de muncă ale oamenilor au fost făcute după aprilie 2001, când dispăruseră din legislație grupele de muncă, deci acele înscrisuri nu mai sunt valabile.
Dar ce modificări a făcut societatea? Pratic, Ordinul nr. 50/1990 al ministrului muncii de atunci spune că societățile în care existau condiții deosebite de muncă trebuia să aibă tabele nominale cu toți angajații cu grupa a doua de muncă, pentru a se putea face dovada că acei oameni au lucrat în condiții deosebite.
În schimb, la Avioane Craiova s-au mai făcut modificări legate de grupa de muncă a oamenilor pe parcurs, după 2001. Prin decizii din 1998 și din 2007, societatea a schimbat încadrarea oamenilor în grupa a doua de muncă, prin modificarea perioadei lucrate cu grupa a doua, de la 80% la 100%. Modificarea s-a făcut pe baza unei hârtii transmise de directorul de atunci al societății, Tudor Bistreanu, către Departamentul de Resurse Umane, fără să existe un act administrativ care să decidă acest lucru. CNPP spune că deciziile respective prezentate de societate nu se refereau la nominalizarea oamenilor în grupa a doua, așa cum cere Legea pensiilor, ci se refereau la alte aspecte.

Reprezentanții Avioane Craiova au altă variantă

Liderul sindical de la Avioane Craiova, Victor Peța, susține că oamenii au lucrat cu grupa a doua care au această activitate trecută în cartea de muncă și, prin urmare, ei trebuie să beneficieze de prevederile legii privind reducerea vârstei de pensionare pentru cei ce au lucrat în condiții deosebite. „Este un abuz pe care funcționarii Casei de Pensii Dolj îl fac începând cu anul 2013. Toate adeverințele eliberate de noi fuseseră luate în calcul până atunci, fie că era vorba de cuantumul de 80% sau de 100% al timpului de lucru. Nimeni nu contestă că angajații au lucrat în condiții de grupa a doua, ci se discută pe marginea unei adeverințe“, a precizat Peța.

Situația angajaților ce vor să se pensioneze se tranșează în instanță

La Avioane mai lucrează 320 de angajați, care mai devreme sau mai târziu se vor pensiona și ar putea să aibă nevoie de aceleași documente la pensionare ca și cei care sunt plimbați astăzi între instituții. Liderul sindical a spus: „Încercăm pe două căi să rezolvăm situația: fie convingem Casa Națională de Pensii Publice să ne ia în calcul această adeverință la fel cum s-a luat și înainte de 2013 – iar aspectele de muncă sunt atributul administrației societății și trebuie contestație depusă în instanță – , fie noi vom rezolva problema în instanță și vom face acțiune în constatare pentru toți angajații care vor să iasă la pensie de acum înainte. În acest sens, pregătim tabelele cu toți salariații care au avut grupa a doua“. În legătură cu modificările din carnetele de muncă ce le-au pricinuit oamenilor neplăceri la pensionare, liderul sindical susține că la vremea respectivă decizia modificării timpului de lucru aferent grupei a doua de la 80% la 100% „a fost luată ca urmare a discuțiilor între sindicat și conducerea societății“. Peța susține că 20 dintre angajații și foștii angajați care nu se pot pensiona din cauza unei hârtii au luat legătura cu sindicatul, care le-a recomandat un avocat. Sindicatul de la Avioane le suportă oamenilor ce vor să se pensioneze jumătate din onorariul avocatului ce îi va reprezenta în instanță, împotriva Casei de Pensii. Consilierul de Resurse Umane de la Avioane Craiova, Valentina Cristescu, și liderul sindical Victor Peța au precizat că se lucrează la tabelele nominale cerute de lege, cu toți angajații care au beneficiat de grupa a doua.
Lipsa nominalizării persoanelor care au lucrat în grupa a doua se regăsește la mai multe societăți craiovene, care nu au respectat prevederile Ordinului nr. 50/1990 la vremea respectivă, iar acum nu se mai poate face acea nominalizare.

Aceeași adeverință este valabilă dacă instanța stabilește acest lucru

Paradoxal, această adeverință eliberată de societate nu este luată în considerare de CJP Dolj pentru cei care au în cartea de muncă grupa a doua, dar este perfect valabilă în cazul oamenilor care au cerut în instanță acest lucru, chiar dacă nu aveau în carnetele de muncă trecută grupa. Liderul sindical Victor Peța a precizat că 50 de angajați au dat societatea în judecată, pentru că lucraseră la o secție care nu fusese trecută niciodată ca lucrând la grupa a doua de muncă (secția Prelucrări) și au cerut ca și lor să li se accepte grupa a doua. „Instanțele au decis ca și acei oameni să beneficieze de grupa a doua (toți au câștigat la tribunal, dar apoi, la Curtea de Apel, uni au câtigat iar alții au pierdut – n.r.). Astfel, o adeverință de la societate este luată în calcul de Casa de Pensii, chiar dacă ei nu au avut niciodată grupa a doua în cartea de muncă, iar acestor câteva zeci de oameni care vor să se pensioneze acum nu li se ia în calcul aceeași adeverință, deși ei au în carnetele de muncă trecută grupa a doua“, a mai spus Peța.
Pe portalul Tribunalului Dolj sunt multe dosare în care angajații de la Avioane au câștigat în fața societății dreptul de a beneficia de grupa a doua de muncă. Iată, pe scurt, soluția dată de prima instanță în unul din dosare: „Admite în parte acţiunea. Constată că activitatea desfăşurată de reclamant în perioada 01.06.1978-01.04.1992, în cadrul unităţii, se încadrează in grupa a II-a de muncă, în conformitate cu pct. 34 şi 160 anexa II la Ordinul nr. 50/1990, în procent de 100%. Obligă pârâta să elibereze reclamantului adeverinţă în acest sens. (…) Executorie“.
Directoarea CJP Dolj a explicat că în cazurile în care instanța a decis că oamenii chiar au lucrat cu grupa a doua, instituția pe care o conduce ia în calcul adeverința eliberată de Avioane Craiova.
Numărul litigiilor de muncă de la Avioane evidențiate pe site-urile instanțelor este foarte mare. Pe portalul Curții de Apel Craiova pot fi găsite cazuri de foști angajați ai fabricii care au câștigat definitiv în fața firmei, dar și persoane care au pierdut definitiv procesul pentru acordarea grupei de muncă inițiat cu societatea, unitatea motivând că „la secția Prelucrări nu au fost condiții de grupa a doua“.

„S-au descoperit multe nereguli la Avioane“

Persoanele care nu se pot pensiona acum acuză că societatea ar fi trecut inclusiv personalul TESA în categoria celor care au lucrat cu grupa a doua de muncă și din cauza acestor nereguli depistate la companie nu mai pot ei să beneficieze de grupă, deși au muncit efectiv în condiții deosebite. „S-au descoperit multe nereguli la Fabrica de Avioane. Din auzite știm că s-ar fi dat grupa a doua de muncă unor persoane de la Avioane care nu au lucrat efectiv cu această grupă. Noi avem înscrisă perioada respectivă în cartea de muncă și avem adeverință eliberată în 1998. Mi s-a spus verbal că nu e bună adeverința. Eu încerc din februarie să mă pensionez. Mă voi adresa justiției“, a spus unul dintre foștii angajați ai fabricii care ne-au contactat la redacție și care au dorit să își protejeze identitatea.
Liderul sindical a negat vehement faptul că personal TESA sau alte persoane care nu au lucrat în condiții deosebite ar fi beneficiat pe nedrept de grupa a doua de muncă, așa cum susțineau foștii angajați care au reclamat la GdS situația.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS