Câine împușcat de două ori, ucis cu bocancul

Autori


//www.youtube.com/v/Z3dPupdDdaE

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj încearcă să stabilească în ce condiții un paznic de vânătoare a împușcat un câine fără stăpân, după care i-a rupt gâtul cu două lovituri de bocanc. Animalul a fost ucis în prezența unui polițist, iar întreaga scenă a fost filmată de un bărbat care sunase la 112.

Vineri seară, în jurul orei 19.30, un bărbat a sunat la 112 și a sesizat faptul că pe fondul de vânătoare 42 Teasc, Dolj, un paznic de vânătoare ieșise la… vânătoare de câini fără stăpân. La fața locului a fost trimis un agent de la Secția nr. 4 Coșoveni, care a ajuns la timp pentru a vedea cum paznicul de vânătoare rupe gâtul animalului cu două lovituri de bocanc.

Incidentul a fost filmat de bărbatul care a sunat la 112, iar pe imaginile surprinse de acesta se poate vedea că animalul, care fusese împușcat de două ori, încă mai trăia. În al doilea film, bărbatul a surprins momentul în care câinele este omorât cu două lovituri de picior. În imagini apar patru bărbați, trei care par a fi paznici de vânătoare și un polițist. Unul dintre paznicii de vânătoare târăște câinele împușcat spre un autovehicul, iar înainte să-l urce în mașină, celălalt se apropie de animal, îi aplică două lovituri puternice cu bocancul și îi rupe gâtul. Totul s-a întâmplat sub privirile polițistului din Coșoveni, care fusese trimis la fața locului pentru a stabili în ce condiții a fost împușcat animalul.

Întrebați despre acest incident, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au explicat că, potrivit legii, paznicul de vânătoare avea dreptul să împuște câinele fără stăpân care intrase pe fondul de vânătoare. „Animalul a fost observat pe fondul de vânătoare 42 Teasc, în timp ce alerga după un iepure. În urma verificărilor s-a stabilit că paznicul de vânătoare a împușcat câinele cu arma pe care o deține legal în baza Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic“, au precizat polițiștii doljeni.

Dacă animalul a fost împușcat legal, oamenii legii trebuie să stabilească dacă ce a urmat a fost legal sau nu. Polițiștii doljeni spun că se fac cercetări pentru a se stabili dacă nu cumva a fost încălcată Legea privind protecția animalelor, dar și de ce polițistul care a ajuns la fața locului nu a intervenit în nici un fel atunci când câinele fără stăpân a fost omorât cu piciorul. „După ce a fost împușcat, câinele a fost lovit cu piciorul în cap și ucis cel mai probabil pentru a nu mai suferi. Se fac cercetări pentru a se stabili dacă paznicul de vânătoare a procedat legal, în limitele Legii privind protecția animalelor. Pe de altă parte, urmează să se stabilească și dacă polițistul care s-a deplasat la fața locului a acționat corect“, a explicat Amelia Căprărin, agent-principal în cadrul IPJ Dolj.

Ce spune legea


Paznicii de vânătoare sunt cei care se ocupă, printre altele, cu asigurarea pazei și cu gospodărirea fondurilor de vânătoare, dar și de combaterea dăunătorilor ori prevenirea și descoperirea actelor de braconaj.

În ordinul nr. 353/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se precizează în ce condiții pot fi împușcați câinii găsiți pe fondurile de vânătoare. Potrivit art. 17, „pisicile și câinii sălbăticiți sau hoinari se pot împușca fără autorizație de vânătoare de către personalul cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului de pe fondul de vânătoare“. De asemenea, pisicile și câinii sălbăticiți sau hoinari se pot împușca de către vânători cu ocazia acțiunilor de vânătoare organizate la diferite specii de faună.

În schimb, Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic (nr. 407/2006), la art.19, spune că împușcarea câinilor fără stăpân găsiți pe fondurile de vânătoare nu constituie infracțiune. „Pisicile şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele fondurilor de vânătoare se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune“, se spune în lege.

Pe de altă parte, Legea privind protecția animalelor spune că, prin cruzime față de animale se înțelege omorârea animalelor cu intenție. De asemenea, aceeași lege mai spune că animalele nu vor fi supuse unor suferințe inutile în cazul sacrificării sau uciderii, iar uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare.

Plângere împotriva paznicului de vânătoare

Reprezentanții asociaţiilor pentru protecţia animalelor spun că este vorba de un act de cruzime față de animale. „Este un act de cruzime și un gest care îl descalifică pe acest vânător. Vom face o plângere penală împotriva vânătorului și o plângere administrativă dacă se dovedește că polițistul nu a aplicat legea“, a declarat pentru ProTV Livia Cimpoeru, din cadrul fundației Vier Pfoten.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 4 august 2014

Actualitate

» „De ce, doamna primar?“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Guvernul suplimentează numărul de ofițeri și agenți de poliție judiciară din DNA
» Continuă umilința de la Buletine
» Salvamontiştii au mai salvat nouă persoane
» Tabără de pictură
» Fermierii afectaţi de inundaţii nu îşi pierd subvenţiile APIA
» Alimente pentru sinistraţi
» Israelul și-a reluat operațiunile în Gaza, după un scurt armistițiu unilateral
» Cutremur de 3,1 magnitudine, produs în zona Vrancea
» Restanţierii pot rămâne fără apă caldă
» Romeo Stavarache, transferat din arestul Poliţiei la penitenciar
» Au fentat legea … legal
» Afine de Robănești
» Câine ucis cu bocancul
» Ce facem cu produsele alterate cumpărate?
» S-a inaugurat cel dintâi muzeu din Rusia consacrat Primului Război Mondial
» Gorj: Prefectul a anunțat că se va verifica modul în care s-a defrișat în zona Novaci
» Gorj: Doi bărbaţi au fost prinşi în timp ce făceau transport ilegal de cărbune
» Companiile energetice vor da mai mulţi bani pentru combustibili şi mai puţini pentru reparaţii
» Olt: ITM controlează condiţiile de muncă din zilele caniculare
» India: 600 de pescari dați dispăruți după o furtună
» Avocatul lui Voiculescu cere să fie audiaţi Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş

Local

» Vâlcea: 20 de locuinţe modulare vor fi date sinistraţilor
» 5.000 de euro o pot salva pe micuţa Sara Maria
» Îmbietoarea atmosferă tradiţională de la Hanul Domnesc
» 15 milioane de euro pentru Parcul „Romanescu“
» Mehedinţi: Incendiu la o casă, izbucnit de la un trăsnet
» Olt: Prefectura organizează o campanie umanitară pentru oamenii loviţi de inundaţii
» Vâlcea: Ultimul bilanţ al inundaţiilor

Dolj

» Câine împușcat de două ori, ucis cu bocancul
» Dolj: A treia ediție a Taberei RYLA dedicată tinerilor din România, Grecia, Serbia şi Bulgaria, la Calafat

Sport

» Fotbal – Felix Grigore: Demiterea lui Jerry Gane e o glumă bună
» Volei – Echipele craiovene şi-au reluat pregătirea
» Voleibaliștii și baschetbaliștii de la SCM-U, din nou la muncă
» Craioveanul Roşca a condus România spre titlul mondial
» Oprea luptă în cușcă la Mamaia
» Brandan e jucătorul „surpriză”
» Vâlcenii, victorioşi în faţa CS Baloteşti
» CSU, pusă la colţ de Steaua
» Handbal (f) – Gabriela Szabo a felicitat campioanele mondiale
» Fotbal – Noul șef al CCA, grecul Kyros Vassaras, prezentat oficial
» Atletism – Cluburile craiovene au patru reprezentanți la CE
» Baschet (m) – Reunire în efectiv redus la SCM-U

Bani & Afaceri

» BNR recomandă băncilor să nu reducă dobânzile la depozite
» INS: În România continuă creşterea economică

Sanatate

» Cancerul, boala care omoară milioane de oameni
» Ministerul Sănătăţii va achiziţiona doze de vaccin BCG şi antihepatic B

Magazin

» Horoscop

Top