17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâine împușcat de două ori, ucis cu bocancul

Câine împușcat de două ori, ucis cu bocancul

//www.youtube.com/v/Z3dPupdDdaE

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj încearcă să stabilească în ce condiții un paznic de vânătoare a împușcat un câine fără stăpân, după care i-a rupt gâtul cu două lovituri de bocanc. Animalul a fost ucis în prezența unui polițist, iar întreaga scenă a fost filmată de un bărbat care sunase la 112.

Vineri seară, în jurul orei 19.30, un bărbat a sunat la 112 și a sesizat faptul că pe fondul de vânătoare 42 Teasc, Dolj, un paznic de vânătoare ieșise la… vânătoare de câini fără stăpân. La fața locului a fost trimis un agent de la Secția nr. 4 Coșoveni, care a ajuns la timp pentru a vedea cum paznicul de vânătoare rupe gâtul animalului cu două lovituri de bocanc.
Incidentul a fost filmat de bărbatul care a sunat la 112, iar pe imaginile surprinse de acesta se poate vedea că animalul, care fusese împușcat de două ori, încă mai trăia. În al doilea film, bărbatul a surprins momentul în care câinele este omorât cu două lovituri de picior. În imagini apar patru bărbați, trei care par a fi paznici de vânătoare și un polițist. Unul dintre paznicii de vânătoare târăște câinele împușcat spre un autovehicul, iar înainte să-l urce în mașină, celălalt se apropie de animal, îi aplică două lovituri puternice cu bocancul și îi rupe gâtul. Totul s-a întâmplat sub privirile polițistului din Coșoveni, care fusese trimis la fața locului pentru a stabili în ce condiții a fost împușcat animalul.
Întrebați despre acest incident, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au explicat că, potrivit legii, paznicul de vânătoare avea dreptul să împuște câinele fără stăpân care intrase pe fondul de vânătoare. „Animalul a fost observat pe fondul de vânătoare 42 Teasc, în timp ce alerga după un iepure. În urma verificărilor s-a stabilit că paznicul de vânătoare a împușcat câinele cu arma pe care o deține legal în baza Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic“, au precizat polițiștii doljeni.
Dacă animalul a fost împușcat legal, oamenii legii trebuie să stabilească dacă ce a urmat a fost legal sau nu. Polițiștii doljeni spun că se fac cercetări pentru a se stabili dacă nu cumva a fost încălcată Legea privind protecția animalelor, dar și de ce polițistul care a ajuns la fața locului nu a intervenit în nici un fel atunci când câinele fără stăpân a fost omorât cu piciorul. „După ce a fost împușcat, câinele a fost lovit cu piciorul în cap și ucis cel mai probabil pentru a nu mai suferi. Se fac cercetări pentru a se stabili dacă paznicul de vânătoare a procedat legal, în limitele Legii privind protecția animalelor. Pe de altă parte, urmează să se stabilească și dacă polițistul care s-a deplasat la fața locului a acționat corect“, a explicat Amelia Căprărin, agent-principal în cadrul IPJ Dolj.

Ce spune legea

Paznicii de vânătoare sunt cei care se ocupă, printre altele, cu asigurarea pazei și cu gospodărirea fondurilor de vânătoare, dar și de combaterea dăunătorilor ori prevenirea și descoperirea actelor de braconaj.
În ordinul nr. 353/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea, organizarea și practicarea vânătorii al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se precizează în ce condiții pot fi împușcați câinii găsiți pe fondurile de vânătoare. Potrivit art. 17, „pisicile și câinii sălbăticiți sau hoinari se pot împușca fără autorizație de vânătoare de către personalul cu atribuții de pază și ocrotire a vânatului de pe fondul de vânătoare“. De asemenea, pisicile și câinii sălbăticiți sau hoinari se pot împușca de către vânători cu ocazia acțiunilor de vânătoare organizate la diferite specii de faună.
În schimb, Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic (nr. 407/2006), la art.19, spune că împușcarea câinilor fără stăpân găsiți pe fondurile de vânătoare nu constituie infracțiune. „Pisicile şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele fondurilor de vânătoare se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune“, se spune în lege.
Pe de altă parte, Legea privind protecția animalelor spune că, prin cruzime față de animale se înțelege omorârea animalelor cu intenție. De asemenea, aceeași lege mai spune că animalele nu vor fi supuse unor suferințe inutile în cazul sacrificării sau uciderii, iar uciderea animalelor se va efectua cu respectarea prevederilor legale specifice în vigoare.

Plângere împotriva paznicului de vânătoare

Reprezentanții asociaţiilor pentru protecţia animalelor spun că este vorba de un act de cruzime față de animale. „Este un act de cruzime și un gest care îl descalifică pe acest vânător. Vom face o plângere penală împotriva vânătorului și o plângere administrativă dacă se dovedește că polițistul nu a aplicat legea“, a declarat pentru ProTV Livia Cimpoeru, din cadrul fundației Vier Pfoten.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS