Acasă Local Vâlcea: BNR vrea să renoveze conacul unui fost guvernator din perioda interbelică...

Vâlcea: BNR vrea să renoveze conacul unui fost guvernator din perioda interbelică cu 2,3 milioane de euro

Banca Naţională a României (BNR) vrea să renoveze un conac din comuna Păuşeşti-Măglaşi, judeţul Vâlcea, care a aparţinut lui Mihail Oromolu, guvernator al băncii centrale în perioada interbelică, şi estimează că va plăti pentru acest proiect până la 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro), inclusiv TVA, potrivit Mediafax.
Proiectul de consolidare, refuncţionalizare şi amenajare a Casei Mihail Oromolu va implica, printre altele, lucrări la interiorul şi exteriorul clădirii, intervenţii la împrejmuiri, restaurarea componentelor artistice, realizarea de instalaţii noi sau de canalizare, potrivit unui anunţ al BNR.
Contractul are o valoare estimată de 8,26 milioane lei, fără TVA şi va finanţat de banca centrală din fonduri proprii, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor a fost stabilit la doi ani de la data atribuirii acordului.
Lucrările vor fi contractate prin licitaţie restrânsă, criteriile de atribuire fiind preţul ofertei, cu o pondere de 50%, garanţia acordată (25%) şi termenul de execuţie (25%).
Constructorii interesaţi de acest proiect pot depune ofertele sau cererile de participare până la 8 septembrie.

Licenţiat în Drept la Paris, Mihail Oromolu a fost magistrat şi membru al partidelor Conservator, Conservator Democrat şi Naţional Liberal.
El a deţinut funcţia de guvernator al BNR în perioada 1 ianuarie 1922 – 31 decembrie 1926, de activitatea sa în această funcţie fiind legate, printre altele, recuperarea depozitului în aur deţinut de BNR la Reichsbank (Banca centrală a Germaniei), încheierea convenţiei pentru lichidarea datoriei statului la banca centrală şi revenirea statului în acţionariatul BNR.

Conacul ”Oromolu” este situat în satul Vlăduceni, comuna Păuşeşti-Măglaşi. A fost construit în anii 1915-1916, după planurile arhitectului Petre Antonescu. În perioada 1954-2005, în imobil a funcţionat o secţie a Spitalului Judeţean Vâlcea. Mihail Oromolu (n. la 16 febr. 1875, în Rm. Vîlcea – m. la 29 martie 1945, la Bucureşti) a fost un important jurist, om politic şi publicist din perioada interbelică. A fost prefect de Dolj (1912-1913), membru al Partidului Conservator, deputat şi senator (1914 -1938), membru al Partidului Conservator Democrat (1918), ministru al Industriei în guvernul Take Ionescu (1921-1922), lider al PNL Dolj, susţinător activ al desăvârşirii unităţii naţionale a României. Nu în ultimul rând, Mihail Oromolu a fost şi guvernator al Băncii Naţionale a României în perioada 1922-1926.

În anul 2010, Banca Naţională a României a cumpărat Conacul ”Oromolu” de la Finanţele Publice Vâlcea (proprietatea fusese deţinută de o societate comercială vâlceană cu mari datorii la bugetul de stat), oficialii BNR declarând că reabilitare a imobilului şi a parcului înconjurător reprezintă o prioritate.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version