7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea șpăgilor de la Tribunalul Dolj

Povestea șpăgilor de la Tribunalul Dolj

\n

Procurorii anticorupție au hotărât să-l trimită din nou în judecată pentru luare de mită pe Bogdan Diaconescu, fost judecător al Tribunalului Dolj, condamnat anul acesta într-un alt dosar de corupție la patru ani și jumătate de pușcărie.

De data aceasta, Diaconescu este acuzat că i-a cerut lui Samir Sprînceană 270.000 de euro pentru a-l scăpa de dosarul returnărilor ilegale de TVA. În schimb, s-a ales cu 15.000 de euro, alimente, băuturi și haine, plus un… denunț la DNA din partea lui Samir.
Povestea din dosarul de corupție în care fostul magistrat Bogdan Diaconescu este acuzat de procurorii DNA de comiterea infracțiunii de luare de mită are legătură cu alt dosar în care omul de afaceri Samir Sprînceană a fost judecat. Este vorba de dosarul penal în care, în mai 2013, Samir a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru comiterea de infracțiuni cu carduri de credit, iar alți cinci inculpați au primit pedepse între trei și cinci ani de închisoare.
Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru GdS că, în anul 2010, Samir Sprînceană era supravegheat și avea telefoanele ascultate de către procurorii DIICOT, fiind suspectat că se ocupă de coordonarea unui grup de carderi craioveni. În aceeași perioadă, procurorii DNA făceau cercetări într-un dosar de corupție pe coperta căruia stătea numele unui judecător de Secția Penală a Tribunalului Dolj – Laurenţiu Anghel.
Pe 6 mai 2010, Laurențiu Anghel și avocații Ion Militaru şi Octavian Ciucă au fost reținuți, iar în urma cercetărilor, procurorii DNA au ajuns la alt judecător de la Tribunalul Dolj, Bogdan Diaconescu, cel care, de fapt, urma să dea o soluție favorabilă într-un dosar în schimbul unei șpăgi. Atunci când Diaconescu a intrat în atenția anchetatorilor, în dosarul în care Samir era pus în urmărire a fost înregistrată o convorbire telefonică destul de… interesantă, în care Samir îi spunea unei persoane că le-a „căzut omul de la Tribunalul Dolj“.
Această informație a ajuns la procurorii DNA din Craiova, care au comunicat abia ieri că au dispus trimiterea în judecată a „omului“ lui Samir Sprînceană.

20.000 de euro numai pentru înlocuirea unei măsuri preventive

În cursul zilei de ieri, procurorii DNA din Craiova au comunicat că au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Bogdan Diaconescu, fost judecător al Tribunalului Dolj, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită în formă continuată.
În urma anchetei s-a stabilit că, „în perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secția Penală a Tribunalului Dolj și președinte al completului de judecată învestit cu soluționarea unui dosar penal, a pretins și primit de la doi inculpați, în mod repetat, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, direct și indirect, pentru sine și pentru alții, bani și alte foloase care nu i se cuveneau. Sumele de bani și foloasele respective au fost primite pentru a îndeplini favorabil, celor doi inculpați din cauza penală pe care o avea spre soluționare, unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu: de a înlocui sau revoca măsurile preventive luate împotriva acestora, de a dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor firmelor în care aveau interese, de a le aplica o pedeapsă cât mai blândă, eventual cu suspendarea executării pedepsei“.
Procurorii craioveni susțin că, în ianuarie 2007, prin intermediul unui martor denunțător, judecătorul Diaconescu „a pretins de la doi denunțători suma de 20.000 de euro pentru a înlocui sau revoca măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, în executarea căreia se aflau“.

Judecătorul Diaconescu, denunțat de… Samir

Anchetatorii nu dau numele celor doi denunțători, însă din informațiile oferite de DNA se poate vedea că aceștia sunt… Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu, aflați în acest moment după gratii. Mai exact, după ce au fost condamnați definitiv, cei doi l-au „turnat“ pe fostul judecător Diaconescu, astfel că procurorii DNA au obținut probe împotriva lui și l-au trimis în judecată.
Procurorii spun că, din suma cerută, Diaconescu a primit 15.000 de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată din 17 ianuarie 2007, când judecătorul a dispus înlocuirea arestului preventiv a celor doi cu măsura obligării de a nu părăsi țara.
La acea dată, pe pagina de internet a Tribunalului Dolj găsim dosarul cu numărul 8719/3/2006, în care Samir, Împușcătoiu și alți nouă inculpați erau judecați pentru o serie de returnări ilegale de TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei.
„Admite cererile formulate de inculpaţii Împuşcătoiu Lucian Roland şi Sprînceană Samir Ionel. Dispune înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu – municipiul Craiova cu măsura obligării de a nu părăsi ţara – România, privind pe inculpaţii Împuşcătoiu Lucian Roland şi Sprînceană Samir Ionel“, se arată în hotărârea de pe data de 17 ianuarie 2007.

Au „aranjat“ ridicarea sechestrului de pe fabrica Kira Group și Oltenia Cable

Anchetatorii mai spun că „relația“ dintre judecătorul Diaconescu și Samir și Împușcătoiu a continuat până în mai 2008. În această perioadă, Diaconescu este acuzat că a primit de la cei doi diverse bunuri, de la alimente, băuturi și haine, până la finanțarea unor servicii de transport sau hoteliere, valoarea totală a acestor bunuri fiind de 45.000 de euro și 4.000 de lei. De asemenea, în primăvara anului 2007, același Diaconescu a bătut palma cu cei doi pentru ca, în schimbul sumei de 50.000 de euro, să dispună ridicarea sechestrului asigurător de pe bunurile unor societăți comerciale. „Această sumă de bani nu a fost remisă întrucât nici una din hotărârile pronunțate de inculpat, prin care a ridicat măsurile asigurătorii la datele de 20.06.2007, 19.09.2007, 23.01.2008 și 16.04.2008, nu a rămas definitivă, fiind desființate de Curtea de Apel Craiova“, spun anchetatorii.
Tot pe pagina de internet a Tribunalului Dolj, la aceste date, în dosarul nr. 8719/3/2006, găsim hotărârile la care se referă procurorii DNA.
Pe 20 iunie 2007, Diaconescu a dispus ridicarea sechestrului pus pe fabrica de confecții Kira Group, care aparținea lui Samir Sprînceană și se afla sub administrarea unui lichidator.
La termenul de pe 19 septembrie 2007, același judecător Diaconescu dispunea ridicarea sechestrului de pe Kira Group și… revoca măsura obligării de a nu părăsi țara în cazul inculpaților. Ulterior, pe 23 ianuarie și 16 aprilie 2008, Diaconescu dispunea ridicarea sechestrului de pe SC Oltenia Network Cable SRL și Kira Group.
Procurorii DNA mai spun că, în final, judecătorul Diaconescu a vrut să dea un „tun“ de… 200.000 de euro, însă nu a mai apucat. „În luna ianuarie 2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la aceiași denunțători suma de 200.000 de euro în scopul de a pronunța pe fondul cauzei o hotărâre favorabilă acestora. Suma pretinsă nu a fost remisă respectiv primită, cauza fiind soluționată pe fond de alt judecător“, au explicat anchetatorii craioveni.
În total, Diaconescu le-a cerut celor doi inculpați suma totală de 270.000 de euro, din care a primit doar 15.000 de euro, plus bunuri și servicii în valoare totală de 45.000 de euro și 4.000 de lei. Acest dosar în care Diaconescu este acuzat din nou de luare de mită a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel Craiova.

Ce s-a ales de dosarul lui Diaconescu

În luna mai 2010, dosarul lui Samir Sprînceană era tot la judecătorul Bogdan Diaconescu, acesta din urmă fiind arestat preventiv pe 8 iunie pentru luare de mită. La termenul de pe 23 iunie, Tribunalul Dolj a dispus amânarea judecării cauzei „în vederea repartizării ciclice a dosarului“, care, astfel, a ajuns la alt judecător.
Pe 11 februarie 2013, Tribunalul Dolj a condamnat opt inculpaţi dintre cei 11 inculpați trimiși în judecată pentru returnările ilegale de TVA.
Cele mai mari pedepse, câte 18 ani de închisoare, le-au primit Samir Sprînceană și Adrian Marius Berceanu. Roland Împuşcătoiu a fost condamnat la 14 ani, Petrişor Crăciun, Alin Popa, Florinel Buioca şi Florinela Dobre – la câte zece ani, iar Luiza Popa – la doi ani de puşcărie. Faţă de ceilalţi trei inculpaţi acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, Ancuţa Madalon, Angela Berceanu şi Decebal Iovănescu, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris între timp.
Pedepsele primite de Samir Sprînceană și Roland Împușcătoiu nici măcar nu s-au apropiat de ce negociaseră cu magistratul Diaconescu.
Hotărârea judecătorilor de la Tribunalul Dolj a fost atacată cu apel de inculpați, iar pe 19 iunie, anul acesta, Curtea de Apel a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Samir și Berceanu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare. Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare, iar Crăciun și Popa au fost condamnați la câte trei ani şi șase luni de închisoare. În schimb, Buioca a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, iar Florinela Dobre – la patru ani. De data aceasta, și față de Luiza Popa a fost încetat procesul penal.

În pușcărie pentru mită

Bogdan Diaconescu și Laurențiu Anghel, colegul său de la Tribunalul Dolj, dar și avocații Ion Militaru şi Octavian Ciucă, au fost judecați și condamnați într-un alt dosar de corupție.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Diaconescu a primit – prin intermediari – de la trei persoane pe care le judeca, suma de 15.000 de euro, bani în schimbul cărora trebuia să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei 15.000 de euro au fost, de fapt, doar o parte din totalul celor 45.000 de euro pe care cei trei arestaţi i-au dat avocatului Ion Militaru spre a-i remite judecătorului Diaconescu. Banii s-au împuținat însă pe drum, iar la Diaconescu au ajuns 15.000 de euro, iar la Anghel numai 5.000 de euro.
Pe 30 ianuarie, anul acesta, Curtea Supremă i-a condamnat definitiv la câte patru ani și șase luni de închisoare pe cei doi magistrați, iar avocații au primit doi ani şi şase luni, respectiv doi ani de puşcărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS