10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrama unei mame care luptă să-și vadă copilul mergând

Drama unei mame care luptă să-și vadă copilul mergând

În numai câteva săptămâni împlineşte cinci ani. Andrei nu îşi doreşte cadouri. Vrea doar să meargă, să aibă şansa să se joace cu frăţiorul mai mare, să nu mai fie purtat pe braţe de mama sa. În luna august este programat pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale extrem de importante pentru care are nevoie însă de sprijinul nostru.

La cei 38 de ani, Daniela Dincă trăieşte o adevărată dramă. În acest an, în perioada sărbătorilor Pascale şi-a pierdut soţul. A rămas văduvă, având în îngrijire doi copii: cel mare, în vârstă de şase ani, iar cel mic în vârstă de patru ani şi zece luni. Luptă cu disperare să îşi salveze copilul cel mic, îşi doreşte cu orice preţ să reuşească să îl recupereze, să îl vadă mergând. „În aprilie, soţul meu a decedat. A fost operat la cap, avea epilepsie, iar organismul lui extrem de slăbit a cedat… În prezent, tot ce îmi doresc este să îmi cresc copiii, iar pe cel mic să îl văd mergând. Sarcina a decurs în regulă până în luna a şasea. Din nefericire, am alunecat pe gresie într-o farmacie. Au apărut complicaţiile şi nu am mai putut ţine sarcina decât două săptămâni. L-am născut pe Andrei la numai 28 de săptămâni. Medicii nu i-au dat nici o şansă de supravieţuire. Spuneau că suferă de paralizie cerebrală. Imaginaţi-vă că avea doar 1.260 de grame. Am luptat şi m-am rugat să supravieţuiască. Timp de trei luni am stat cu el în spital, a fost ţinut la Terapie Intensivă până în momentul în care a trecut de perioada critică“, a povestit mama băieţelului.

Băieţelul a supravieţuit, însă are nevoie de intervenţii medicale complicate

La trei luni ale băieţelului, Daniela Dincă a mers cu el la neurolog, de unde a primit primele diagnostice şi asigurarea că problemele pot fi rezolvate doar cu multă răbdare şi multe ore de recuperare. După cinci luni a început să îşi ţină capul, să se rostogolească parţial a reuşit după vârsta de un an şi opt luni, a stat în şezut după vârsta de doi ani şi opt luni, a mers de-a buşilea după trei ani şi jumătate. Scrisorile medicale ale băieţelului cuprind diagnostice precum: dipareză spastică, retard neuromotor sever, retard psihic moderat, sindrom convulsiv, deficit de limbaj expresiv, strabism convergent, deficit staturoponderal. Conform evaluărilor medicilor, dar şi ale psihologilor, Andrei are limbajul unui copil de doi ani şi jumătate, psihomotricitatea unui copil de un an, vârsta mentală a unui copil de doi ani.

Andrei este programat pe 31 august pentru miofibrotomie subcutanată

Cu copilul în braţe, femeia a ajuns şi la sediul redacţiei Gazeta de Sud pentru a cere sprijin cititorilor. A mers cu Andrei de-a lungul anilor pe la numeroşi medici, a plătit sute de şedinţe de recuperare, a cumpărat diferite orteze care să îi susțină piciorușele, a intrat în contact cu părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie ca a ei. „După consult de specialitate am aflat că Andrei are şanse mari să meargă. Pentru asta este nevoie de miofibrotomie subcutanată. Este vorba de o invenţie a medicilor ruşi care se aplică în multiple patologii ale aparatului locomotor. Intervenţia se realizează sub anestezie generală, cu ajutorul unui bisturiu special. Se pătrunde subcutanat fără să se facă rezecţie şi se efectuează miofibrotomia muşchiului care este spastic. Sub anestezie, muşchiul fiziologic normal se relaxează, iar cel patologic (spastic, n.r.) rămâne încordat. Într-o etapă sunt eliberate mai multe grupe de muşchi. În țară există foarte multe cazuri de copii care suferă de tetrapareză spastică și care au acum o viață mult mai bună după ce au fost supuși unei astfel de intervenții“, a povestit Daniela Dincă.
Andrei este programat pentru o astfel de intervenţie în luna august, la o clinică din Chişinău, unde operaţia costă 1.850 de euro sau la o clinică din Spania, unde costurile se ridică la 4.000 de euro.

Unde puteţi dona bani
pentru Andrei

Sâmbătă, 2 august, în Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova , începând cu ora 11.00, va avea loc campania umanitară de strângere de fonduri, sub forma unui cros voluntar pe un traseu prestabilit: „Aleargă pentru ca Andrei să meargă“. Donaţiile vor fi strânse în urne special amenajate şi sigilate, iar suma rezultată va reveni, în urma unui proces-verbal de predare-primire, Danielei Dincă.
Cei care vor să ofere sprijin băieţelului pot face şi donaţii în contul deschis pe numele Dincă Daniela.
Cod IBAN:  RO74CECEDJ0608RON0619301 deschis la Unitatea CEC Bank SA, Craioviţa Nouă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS