16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDespre apă, muzeu și cule, la Consiliul Județean

Despre apă, muzeu și cule, la Consiliul Județean

Prețul plătit de utilizatorii din Dolj pentru apă și canalizare către Compania de Apă Oltenia a iscat discuții în cadrul ședinței Consiliului Județean Dolj, care s-a întrunit ieri. Conform raportului, prețul pentru populație al apei potabile produse, transportate și distribuite va fi de 3,79 lei/mc, iar cel pentru canalizare-epurare – 2,55 lei/mc. În ceea ce privește restul populației, aceasta va plăti atât cele două taxe, cât și una pentru apa potabilă produsă și transportată, livrată din rețelele de transport, respectiv livrată în alt sistem în vederea redistribuirii. Cele trei taxe adunate ajung la un cuantum de 6,85 de lei/mc fără TVA. „Cât era acum un an metrul cub de apă în Dolj, cu tot cu epurare? Nu am discutat aici în consiliu că nu vă duceți la șapte lei? În comune, prețul la metrul cub de apă era 2,5 lei. Acum, după ce le băgăm oamenilor și epurare și creștem și prețul apei, îl ducem la șapte lei. Mă refer la comunele care nu aveau canalizare și aveau apă. Cât va fi la Poiana Mare când se va termina masterplanul? Șapte lei“, a spus consilierul județean PDL Marcel Marcea. Acesta s-a declarat împotriva proiectului de hotărâre, care a trecut însă de vot.

350 de lei pentru fotografierea în weekend la Muzeul de Artă

Tot în cadrul ședinței de ieri a fost votat și tariful pentru realizarea fotografiilor de către grupurile de vizitatori în incinta Muzeului de Artă. Astfel, de luni până vineri, prețul este 250 de lei, iar în weekend, acesta se ridică la 350 de lei. Fotografiile vor putea fi făcute numai în holuri, la parter și la etaj, precum și în Sala Oglinzilor, iar numărul maxim de persoane admis într-un grup, pentru o ședință foto de 20 de minute, va fi de 20.

Cula „Izvoranu” va fi reintrodusă în circuitul turistic

Rămânând în aria muzeelor, Consiliul Județean Dolj a predat oficial, ieri, către Muzeul Olteniei, Cula „Izvoranu“ din comuna doljeană Brabova. Aceasta a avut o poveste mai complicată. „Cula de la Brabova este într-o stare jalnică pentru că a aparținut unor descendenți ai familiei care trăiesc în Franța și nu au vrut în ruptul capului să o redea comunei. În momentul în care au făcut asta, noi am preluat-o de la consiliul local, iar acum ne adresăm Muzeului Olteniei pentru a o reface. Noi o să-i dăm banii să facă acest lucru“, a explicat președintele CJ, Ion Prioteasa. Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a menționat că actele necesare pentru reabilitarea culei ar putea fi făcute în perioada următoare. „Pe viitor, transformarea culelor în obiective turistice presupune și amenajarea unor puncte turistice în interior. Așa cum fac și celelalte muzee din Oltenia care au în administrare cule, așa o să facem și noi o expoziție etnografică, un istoric, dar după ce se vor restaura. Încercăm în a doua parte a anului să realizăm proiectul tehnic și studiul de fezabilitate“, a încheiat Ridiche.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS