15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Potop în Dolj

http://www.youtube.com/watch?v=EgnIbF_bIKg” frameborder=”0

\n

Peste 150 de gospodării acoperite de ape, sute de hectare de terenuri agricole măturate de puhoaie, poduri smulse, oameni disperați și neputincioși în fața apelor care au venit din toate părțile, aceasta a fost situația în localitățile Mischii, Motoci, Ghercești, Murgași, Bulzești, Ure-chești, Mlecănești din județul Dolj. Satele au fost inundate de pârâul Teslui, care în urma ploilor abundente a ieșit din matcă.
Apele au măturat în doar câteva ore tot ce au întâlnit în cale, în mai multe localități doljene: Mischii, Ghercești, Murgași, Bulzești. Aici, în ultimele săptămâni, din cauza ploilor abundente, pârâul Teslui a ieșit din matcă și a inundat în câteva rânduri zeci de gospodării, sute de hectare de teren arabil, a smuls din piloni două poduri și a izolat câteva zeci de gospodării. Apa a curs pe ulițe și s-a revărsat prin curți, șanțuri, grădini și culturi de porumb, viță-de-vie și floarea-soarelui. În urma puhoaielor au rămas pagubele și durerea oamenilor, care și-au văzut gospodăriile sub ape. A fost o luptă contracronometru, cu apa până la brâu, ca să-și salveze bunurile și animalele. În jurul lor, pământul mustește de apă, iar de două zile aerul vuiește de zgomotul motopompelor care scot apa din curți și case.

În Motoci, gospodăriile au fost inundate a treia oară

Ieri, în satul Motoci din comuna Mischii, localnicii ajutați de pompieri încercau să scape de apa care le făcuse prăpăd în gospodării cu o zi înainte. Înarmați cu lopeți, cu găleți, cu cazmale, oamenii săpau șanțuri, scoteau apa din case, făceau loc puhoaielor să iasă din gospodării. Unii aveau lacrimi în ochi, erau disperați, nu este prima dată când sunt inundați în ultimele luni. „Sunt inundat a treia oară. Mi-a intrat apa în casă. Azi-noapte era apa până la brâu în curte. Nu ne-a ajutat nimeni. Să-l întrebați pe primar de ce nu ia nici o măsură! Suntem de râsul lumii! Au de gând să facă piscină în curțile noastre?“, a spus cu supărare și cu lacrimi în ochi Cosmin Chiriță, localnic din satul Motoci.
Peste drum, alte trei gospodării erau și ele sub ape. Oamenii au ajuns să se roage la Dumnezeu să nu mai plouă. „Mi-a intrat apa în casă, în beci, în curte. Au venit pompierii, au venit copiii și au adus saci cu nisip. Toată noaptea au stat aici și au tras apa cu pompele. Am reușit să ne punem la adăpost animalele. Locul este plin de apă. A trecut apa peste șosea. Nu se mai scurge, nu mai are unde. Este plin de apă în jurul nostru. Ce să facem? Ne rugăm la Dumnezeu să nu mai plouă. Mai sunt lângă mine două bătrâne blocate în locuințe. I-am rugat pe pompieri să meargă să vadă ce este cu ele. Trebuie să se facă ceva, să înalțe malurile acestui pârâu. Ce s-a făcut nu este suficient, oamenii trebuie să înțeleagă, chiar dacă li se iau doi, trei pași de pământ, să cedeze ca să se consolideze digurile“, a povestit Eugenia Martie, altă localnică afectată de inundații. Oriunde ne uitam în curțile oamenilor, era plin de apă. Tesluiul, care trece prin spatele grădinilor, și-a arătat din plin furia.

Poduri spulberate de ape

Mai la deal, cum spun localnicii, era aceeași situație. Gospodării sub ape, grădini măturate de viitură. „Ne-a intrat apa doar în curte, în casă nu. Ne-au salvat pompierii. Am mai fost inundați, se repetă povestea“, a spus Ștefan Stancu, localnic din Motoci. Și în satul Urecheși, apa a făcut prăpăd, a spulberat un pod de beton, a inundat zeci de gospodării. „Am avut curtea plină de apă până la brâu. Mi-am salvat animalele și le-am dus pe la vecini. Mi-au rămas 25 de stupi sub apă, mi-au murit albinele. Suntem zece case inundate aici în zonă. Au venit pompierii și ne-au ajutat“, se plânge Aurel Buță, localnic din satul Urechești. Omul se încumetă să treacă apa tulbure și învolburată a Tesluiului peste rămășițele podului care a fost făcut praf de ape. Dărâmăturile erau scoase ieri din albia răului de angajații de la ABA Jiu, cu un excavator, pentru a preîntâmpina alte inundații.„Podul a fost luat de viitură, a fost un pod subdimensionat. Acum am adus un utilaj să elibereze albia pârâului, ca în cazul unei viituri să nu avem alte inundații. Nu a fost prins în lucrările noastre de investiții. Sperăm să fie de această dată aprobate fonduri pentru executarea acestor poduri care au fost luate de ape. Vom insista pentru obținerea fondurilor. După inundațiile din 2005, noi am făcut aici, în Mischii, trei poduri. Am făcut lucrări de decolmatare, dar au rămas zone în care nu s-a putut interveni și din cauza localnicilor, și din cauza lipsei fondurilor. Am lucrat patru ani, dar era bine să se lucreze într-un timp cât mai scurt, pentru că între timp lucrările făcute s-au distrus. Sperăm să obținem fonduri și pentru podețe, și pentru decolmatarea albiei. Valoarea estimativă a lucrărilor din această zonă ar fi în jur de cinci milioane de lei“, a declarat Marin Tălău, director la Administrația Bazinală a Apelor Jiu.
Un alt pod peste Teslui, care în urmă cu două săptămâni fusese parțial afectat de revărsarea apelor, a fost complet distrus luni.

Comuna Mischii, cea mai afectată

Primarul localității Mischii, Gheorghe Popa, era ieri în mijlocul evenimentelor. Alerga între localnicii afectații de inundații și oficialitățile care se înghesuiau să încalțe cizme noi de cauciuc și să privească prăpădul din mașină. El a făcut un bilanț rapid.
„A fost o rupere de nori. A plouat foarte mult, într-o perioadă scurtă de timp. Avem afectate în satele Urechești și Motoci 42 de gospodării cu zece case inundate, erau 70 în Mischii, cu 35 case inundate, și la ultima ploaie au mai fost inundate 22 de gospodării în satul Mlecănești. Am fost prezenți peste tot cu pompierii, cu jandarmii, cu cei de la ABA Jiu. Au fost luate de ape două poduri, doborâte de tot, și al treilea a fost afectat. Digurile au fost sparte în 30 de locuri, în acest moment nu avem fonduri să acoperim pagubele și să trecem la refacerea podurilor“, a declarat primarul comunei Mischii, Gheorghe Popa. Întrebat cine poartă vina tuturor acestor dezastre, primarul împarte vina între oameni și divinitate: „Noi, că suntem răi, și Dumnezeu, că a plouat!“.
Rămași pe baricade, angajații ISU Dolj îi ajută pe localnici. „Au fost inundate în jur de 150 de gospodării în comuna Mischii. Acum apa s-a retras, pârâul Teslui a scăzut și ne dă posibilitatea să evacuăm apa din casele oamenilor și din gospodării. Nu există risc de evacuare a localnicilor afectați. S-a acționat tot timpul să se facă îndiguiri atât pe pârâul Teslui, cât și la locuințe. Am lucrat toată noaptea cu motopompele să scoatem apa. Mai acționăm și în localitățile Murgași și Bulzești, pentru că și aceste localități au fost lovite de furia apelor“, a declarat Florin Cocoșilă, purtător de cuvânt în cadrul ISU.

Comuna Ghercești nu a scăpat de prăpădul apelor

Nici comuna Ghercești nu a scăpat de inundații. Și aici apele Tesluiului au intrat în gospodăriile și în casele localnicilor, terenurile agricole fiind cele mai afectate. Culturile au fost sub ape ore întregi, pe o rază de 100 de hectare. Ieri, în localitate, pompierii voluntari îi ajutau pe oameni. „Am avut 13 locuințe, 21 de anexe gospodărești și 100 de hectare de teren agricol inundate. Acum mai avem șapte gospodării inundate. Ne-au ajutat pompierii, acționăm cu pompierii voluntari pe care îi avem în localitate. Aceștia scot apa din gospodării cu motopompa. Așteptăm să se retragă apele pârâului Teslui să vedem ce măsuri vom lua în continuare“, a explicat Costel Păpăroiu, primarul comunei Ghercești, aflat printre oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS