8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât mai costă o analiză a apei

Cât mai costă o analiză a apei

Mulți oameni au puțuri în gospodării și, dacă vor să fie siguri că apa pe care o consumă este potabilă, trebuie să se adreseze unor laboratoare specializate, cum ar fi cele ale Companiei de Apă Oltenia, Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj sau Administrației Bazinale de Apă Jiu. În comuna doljeană Poiana Mare, oamenii nu dau mare importanță calității apei și se bazează pe spusele bătrânilor că apa din fântânile lor e bună de băut.

Pentru mulți oameni, mai ales pentru cei din mediul rural, o fântână este ideală în gospodărie. Însă, pentru a putea consuma cu încredere apa, oamenii trebuie să îi facă analize, să verifice dacă este potabilă.
Specialiștii spun că pentru a vedea calitatea apei trebuie făcute două tipuri de analize, în valoare de aproximativ 250 de lei. „Atunci când se face analiza trebuie urmăriți parametrii biologici și parametrii chimici ai apei. Există un set standard de analize. În parametrii chimici se urmăresc amoniacul, nitriții, nitrații, substanțele oxidante și duritatea, iar în parametrii microbiologici se urmăresc numărul de calorii, bacteriile califorme și încărcăturile bacteriale cu E.coli peste limitele admise. Aceste analize se efectuează de către specialiștii de la Igiena Mediului. Oamenii trebuie să le spună ce tip de fântână au, unde este localizată și la ce adâncime, iar în funcție de aceste specificații li se va indica tipul de analiză pe care trebuie să-l facă”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu. Solicitantul primește sticle sterilizate pentru recoltarea probelor de apă, iar în aproximativ o săptămână de la solicitare i se dă buletinul cu rezultatul analizelor microbiologice și fizico-chimice. Ștefan Popescu susține că prețul pentru analiza chimică este de 135 de lei, iar pentru analiza microbiologică – 115 lei.

Excesul de nitriți din apă poate duce la decesul bebelușilor

Nitriții și nitrații sunt substanțele chimice dăunătoare pentru organism, deci prezența lor în compoziția apei o face nepotabilă. Principalele cauze ale contaminării acesteia sunt reprezentate de amplasarea fântânilor lângă grajduri și toalete și de adâncimea mică la care sunt săpate acestea. „Este o regulă de igienă ca fântânile să fie situate la distanțe mari de grajduri, de locuri de deversare a gunoiului și de toalete. Important pentru evitarea infectării apei este ca acestea să fie săpate cât mai adânc și să nu se facă nămol în jurul lor. Sunt zone în județ în care, din cauza exploatării agricole neraționale cu cantități mari de îngrășăminte, apa ajunge să nu mai poată fi bună de băut“, a explicat Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt DSP Dolj.
Consumul de apă din fântânile infectate este interzis deoarece aceasta pune în pericol sănătatea celor care o consumă, iar riscul de îmbolnăvire este mult mai mare la copii. Astfel, nivelul crescut de nitriți din apă poate provoca methemoglobinemie sau sindromul „copilului albastru“, o afecţiune întâlnită mai ales la copii sub șase luni. Această boală poate duce chiar la moartea micuțului. „În ceea ce privește parametrii biochimici, există un pericol mare la copiii de până într-un an, la care se pot produce intoxicații cu nitriți, conducând la «boala albastră», ce poate duce la asfixiere și chiar la deces. De aceea, toți medicii de la țară, în momentul în care iau în evidență o femeie gravidă, trebuie să aibă grijă ce apă consumă aceasta și să îi facă analiza, iar în cazul în care în componența ei se găsesc nitriți sau nitrați, femeia însărcinată trebuie să înceteze să mai bea din acea apă“, susține Ștefan Popescu. Intoxicația acută provoacă asfixierea copiilor și ei pot fi salvați dacă li se administrează urgent vitamina C și albastrul de metil. De cele mai multe ori, mamele nu au aceste medicamente acasă, motiv pentru care trebuie să apeleze urgent la ajutorul unui medic.
Specialiștii spun că fierberea apei nu ajută, căci nitriții nu se descompun prin fierbere, dimpotrivă, se concentrează.

„Nu am făcut niciodată analiză la apă”

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu solicită analize ale apei, pe motiv că știu ei din bătrâni că este bună, mai ales dacă nu are gust sau miros ciudat.
În comuna Poiana Mare din județul Dolj oamenii spun că nu au făcut analize apei din fântâni pentru că nu cred că reprezintă o problemă pentru sănătatea lor. „Nu am făcut niciodată analiză la apă pentru că nu a fost nevoie. Avem apă bună, care are gust bun. Nu este o apă sălcie sau sărată, pe care să nu o poți bea. Nu aveam de ce să ne ducem cu ea la analiză“, ne spune un bătrân din comună.
Oamenii de la țară consideră că apa e bună de băut dacă nu are gust neplăcut și cred că pentru a o ține curată este de ajuns să nu lase fântânile descoperite.
În Poiana Mare am întâlnit și un bărbat care face regulat analiza apei pe care o consumă, dar nu pentru că i-ar fi teamă pentru sănătatea sa, ci pentru că în curte are o sifonărie de la care se alimentează tot satul. „Am o sifonărie și sunt obligat să fac analiza apei de două ori pe an, ca să nu-i îmbolnăvesc pe oameni“, ne spune bărbatul.
Primarul comunei Poiana Mare spune că, din cauza ploilor din ultima vreme,  nivelul apei este mult mai ridicat decât în mod normal. „Este posibil să fie pe ici, pe colo fântâni în care apele să nu mai fie bune. Dar, de obicei, oamenii, în propriile gospodării, își protejează fântânile, le acoperă ca să nu intre apă de ploaie sau mizerie. Acolo unde sunt probleme le rezolvăm cumva, dar de data aceasta nu aș putea spune că există asemenea probleme“, a declarat edilul-șef al localității, Marin Vintilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS