5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoșmarul apelor se repetă în Craiova

Coșmarul apelor se repetă în Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=l3-21o16fyY

\n

Străzi sub ape, case inundate, canalizare care refulează din cauza cantității mari de apă. Așa arăta Craiova după ploile căzute ieri. Povestea se repetă de mai mulți ani și autoritățile nu fac nimic.

Ploaia a făcut iar prăpăd în Craiova: străzi sub ape, case inundate, canalizare care nu face față puhoiului de ape. De data aceasta, cantitatea de apă căzută într-un timp foarte scurt a făcut să fie inundate și străzi din centrul orașului, cum ar fi Dealul Spirei, dar și Calea Severinului, care până acum nu aveau probleme. Pe strada Elena Teodorini, după o rupere de nori, șoferii nu se mai încumetau să treacă, făcând cale întoarsă spre bulevardul Râului.
În cartierele Brestei, Romanești, Catargiu și Bariera Vâlcii, și de această dată au fost cele mai multe probleme. Locuitorii de pe străzile Brestei, Fermierului, Poligonului, IV Brestei, VI Brestei, Vaslui din cartierul Catargiu, și de pe străzile Petrila și Homer din cartierul Romanești s-au trezit înconjurați de apă, iar unora dintre ei le-a intrat în case. Ieri la prânz, strada Brestei era parțial sub ape, localnicii își puseseră pompele în funcțiune, iar angajații ISU Dolj și cei ai Companiei de Apă Oltenia evacuau, la rândul lor, apa din curțile oamenilor și de pe străzile inundate. „Ne-a intrat apa în casă. Avem probleme de fiecare dată când plouă. Au făcut încărcătură aici, peste tot, și vine apa peste noi. Au venit de la Compania de Apă, de la pompieri să scoată apa. Aici nu este canalizare și apa vine peste noi“, spune Haralambie Moțoc, locuitor de pe strada Brestei din Craiova. Într-o situație similară este și vecinul lui, Dumitru Bogdea: „Nu pot să intru în curte decât cu cizme de pescar. Apa a pătruns în hol, în bucătărie și în garaj. Am fost inundați de cinci ori. Vin cei de la Compania de Apă… Acum încearcă să facă o canalizare să preia apele de pe strada Fermierului. A venit primărița la alegeri și spunea că trebuie să fim strămutați. Cum să fim strămutați, că aici m-am născut? Stau acolo și scot apa cu pompele, consumă motorina degeaba. Trebuie canalizare!“. Strada Fermierului și aleea IV Brestei au fost închise pentru câteva ore pentru ca pompele și vidanjele Companiei de Apă Oltenia să poată trage apa și să o dirijeze către un canal făcut special pentru astfel de situații.
Și pe strada Vaslui din cartierul Catargiu apa a intrat într-o locuință. Și strada Elena Teodorini, la intersecția cu strada Bucovăț și bulevardul Râului, era ieri inundată.
Florin Cocoșilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj, a declarat: „În urma fenomenelor meteorologice s-a intervenit cu forţe ale ISU Dolj, în cooperare cu IJJ Dolj, SGA Dolj, CLSU localităţi, IPJ Dolj şi Compania de Apă Oltenia pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă generate de aceste fenomene în următoarele puncte: în Craiova – strada Brestei, zona Catargiu, strada Calea Severinului și în zona Romaneşti, pe străzile Petrila şi Odesa“.

Probleme în tot județul Dolj

Pe raza judeţului Dolj au fost probleme în localitatea Murgași, unde au fost inundate nouă gospodării, iar în Ciupercenii Noi – zece.
În municipiul Calafat, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o locuință de pe strada Jiului, nr. 153.  Nivelurile cursurilor râurilor aflate sub incidenţa codului portocaliu – Teslui, Desnăţui şi Jiul superior – sunt permanent monitorizate.
Din cauza vântului puternic, au fost afectate zece linii electrice aeriene în zonele Calafat, Covei, Negoi, Catane, Rast, Rastul Nou, Cetate, Hunia, Golenţi, Poiana Mare, Piscul Vechi, Seaca de Câmp, Piscul Nou, Vârtop, Desa, Curmătura, Giurgiţa, Lipovu şi Argetoaia, fiind afectaţi 3.925 de consumatori casnici.

Meteorologii nu au vești bune

Meteorologii au extins codul portocaliu de ploi torențiale pentru intervalul 28 iulie, ora 15.00 – 29 iulie, ora 3.00.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie vor fi afectate judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Argeş. Va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 50 – 70 l/mp şi, izolat, peste 80 l/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS