10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncasări record la bugetul Băniei

Încasări record la bugetul Băniei

Craiovenii au depășit prevederile la plata taxelor și impozitelor cu procente cuprinse între 5 și 30%. Contribuabilii s-au grăbit să-și achite dările pentru buget pentru a scăpa de majorarea de 10% anunțată de presă de la 1 ianuarie 2014.

Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a ședinței ordinare de pe 31 iulie aprobarea execuției bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului aferent semestrului I din 2014. Potrivit referatului de specialitate, bugetul a avut încasări cu 71 de milioane de lei mai mici (16,1 milioane de euro) față de prevederea bugetară, dar a avut și cheltuieli mai mici cu 121 de milioane de lei. Veniturile din impozitele și taxele locale au fost mai mari cu două milioane de lei, în timp ce sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate au fost mai mici cu 0,8 milioane de lei. Veniturile secțiunii de dezvoltare au fost de doar 65,4 milioane de lei, față de prevederile de 140,4 milioane de lei. Subvențiile de la bugetul de stat pentru susținerea proiectelor finanțate din  fondurile UE au fost mai mici cu 20,7 milioane de lei, iar sumele primite de la UE în contul plăților efectuate au fost cu 58 de milioane de lei mai mici. De remarcat că față de prevederea bugetară (6 milioane de lei), la transporturi s-au făcut cheltuieli de capital de 0 lei. Depășiri importante ale prevederilor bugetare s-au înregistrat în ceea ce privește taxele și impozitele plătite de craioveni.
După cum se știe, la sfârșitul anului 2013, CL Craiova a aprobat indexarea cu 16% a bazei de impozitare pentru impozitul pe terenuri și clădiri la persoanele fizice, ceea ce a făcut ca impozitele să crească în termeni reali cu 10%. Pe de altă parte, contribuabilii care achită impozitele până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10%. În acest context, mulți dintre craioveni s-au înghesuit să plătească impozite nemajorate, generând depășirile record din semestrul I.
Astfel, la persoanele fizice, prevederile au fost depășite cu 5,5% la impozitul pe clădiri și cu 30,6% la impozitul pe teren. La persoanele juridice, depășirea a fost de 12,7% pentru clădiri și 11,4% pentru terenuri. La impozitul auto, cifrele au fost și ele mari: 24% pentru persoanele fizice și 15,7% pentru persoanele juridice. La impozitul pe profit, s-au încasat 1,7 milioane de lei în loc de 1,4 milioane de lei, depășirea fiind de 20,9%.
Rămâne de văzut cum vor arăta încasările față de program la sfârșitul anului. Acolo unde taxele nu au crescut, s-au înregistrat nerealizări față de prevederile pentru semestrul I. Astfel, încasările au fost de 87,4% la taxele hoteliere, 47,7% – taxele de timbru, 94,10% – impozitul pe spectacole. Vărsămintele din profitul net al regiilor subordonate către bugetul local au fost de doar 36% față de program. Marile cheltuieli au fost făcute pentru proiectele de infrastructură. La alte tipuri de cheltuieli putem menționa: 7,4 milioane de lei (1,7 milioane de euro) pentru zone verzi; 1 milion de lei (230.000 de euro) pentru Asociația „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“; 3,57 milioane de lei (830.000 de euro) pentru achiziția și montarea locurilor de joacă; 1,1 milioane de lei pentru reparații străzi, alei și parcări; 1,2 milioane de lei pentru facilități pe RAT Craiova pentru pensionari, elevi și studenți; 4,5 milioane de lei pentru subvenții la RAT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS