12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocatul Mitrache, judecat pentru trafic de influență

Avocatul Mitrache, judecat pentru trafic de influență

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a avocatului Bogdan Mitrache, acuzat că i-a cerut 20.000 de euro lui Vasile Anghel, fratele lui Bercea Mondial, pentru a-l scăpa de un dosar penal aflat pe rolul Curții de Apel Craiova.

Anchetatorii susțin că povestea șpăgii cerute de avocatul Bogdan Mitrache, fiul avocatului Vasile Mitrache şi fratele judecătorului Andrei Mitrache de la Curtea de Apel Craiova, a început în luna octombrie 2013, când avocatul i-a cerut lui Vasile Anghel suma de 10.000 de euro pentru a obține o hotărâre favorabilă într-un dosar în care acesta din urmă și fiul său erau judecați pentru înșelăciune. Discuțiile dintre cei doi nu s-au materializat, pentru că Vasile Anghel nu avea cei 10.000 de euro.
Vasile Anghel, zis Amar, Ionuţ Anghel, de 21 de ani, fiul lui Anghel, Eugenia Stoican, de 24 de ani, din Caracal, concubina acestuia din urmă, dar și Mihai Goman și Viorica Mihai, au fost trimiși în judecată în februarie 2013, fiind acuzați de comiterea unor infracțiuni de înşelăciune, fals şi uz de fals. Inculpații au fost acuzaţi că, în perioada 2008-2012, au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti – Moţ Turta SRL şi Malex Metal SRL, documentele atestând, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut zeci de hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective.
După discuțiile dintre avocatul Mitrache și Vasile Anghel, pe 24 octombrie 2013, Judecătoria Craiova i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat pe toți cei cinci inculpați. Vasile Anghel a primit o pedeapsă de cinci ani de puşcărie, ca şi Eugenia Stoican. Goman şi Viorica Mihai au fost condamnaţi la câte patru ani şi trei luni de închisoare, iar Ionuţ Anghel, la cinci ani şi jumătate.

Mită pentru o pedeapsă mai blândă

Potrivit procurorilor DNA, de la sfârșitul lunii mai și până la începutul lunii iunie, anul acesta, „martorul denunțător și inculpatul Mitrache Bogdan s-au întâlnit întâmplător în apropierea Tribunalului Olt, acesta din urmă reproșându-i că nu i-a remis suma de 10.000 de euro, pretinsă în condițiile susmenționate, invocând faptul că «treaba era aranjat㻓.
Întrucât cei cinci inculpați fuseseră deja condamnați de Judecătoria Craiova, avocatul Mitrache a dublat suma cerută. „În continuare, inculpatul i-a sugerat că poate relua discuțiile și că, în schimbul sumei de 20.000 de euro, poate determina, prin intermediul fratelui său, pe judecătorii din cadrul Curții de Apel Craiova, învestiți cu soluționarea apelului, să dispună o hotărâre favorabilă pentru sine, fiul său și concubina acestuia“, au mai reținut procurorii DNA. Fratele avocatului Bogdan Mitrache este judecătorul Andrei Mitrache de la Curtea de Apel Craiova, instanță care judeca la acea vreme apelul formulat de cei cinci inculpați.
Anchetatorii au mai arătat că avocatul s-a înțeles cu Vasile Anghel ca suma de 20.000 de euro să-i fie achitată în două tranșe – 10.000 de euro în cel mai scurt timp, iar restul de 10.000 de euro să-i primească după rămânerea definitivă a hotărârii Curții de Apel Craiova.
Anghel a hotărât însă să-l denunțe pe avocat, care a fost prins în flagrant când primea banii marcați.
„În data de 22.06.2014, inculpatul Mitrache Bogdan a primit de la martorul denunțător suma de 1.000 de euro din totalul sumei pretinse, cei doi convenind ca diferența să-i fie remisă în perioada următoare, în mai multe tranșe: suma de 9.000 de euro în zilele următoare, iar diferența de 10.000 de euro, după pronunțarea hotărârii judecătorești. La 26 iunie 2014, avocatul Mitrache Bogdan a primit de la denunțător suma de 9.000 de euro, în scopul mai sus menționat, procurorii procedând la constatarea infracțiunii flagrante“, au mai comunicat procurorii anticorupție.
După flagrant, avocatul Mitrache a fost arestat preventiv, iar ieri, procurorii au anunțat că dispun trimiterea lui în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Pentru că fratele avocatului Mitrache este judecător la Curtea de Apel Craiova, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Pitești.

Condamnați definitiv la Curtea de Apel

După arestarea avocatului Mitrache, pe 17 iulie, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova s-au pronunțat în dosarul în care era judecat Vasile Anghel. Astfel, acesta din urmă a fost condamnat definitiv la cinci ani și zece zile de închisoare, iar fiul său a primit o pedeapsă de cinci ani și zece luni de închisoare. Concubina lui Ionuț Anghel s-a ales cu o pedeapsă de patru ani și șapte luni de pușcărie, iar Goman și Viorica Mihai au fost condamnați la câte doi ani și patru luni de închisoare pentru că și-au recunoscut implicarea în infracțiunile comise de romii din Drăgănești.

„Afaceri“ și cu Nixon

Același avocat Bogdan Mitrache este cercetat pentru trafic de influenţă în formă continuată într-un alt dosar penal intrumentat tot de procurorii DNA din Craiova. Anchetatorii au reținut că, în cursul anului 2013, Bogdan Mitrache i-a cerut 29.000 de euro lui Călin Ionel, zis Nixon, bani pe care i-a şi primit în trei tranşe. În schimbul banilor, avocatul Mitrache l-a lăsat pe Nixon să creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să dea o soluție favorabilă într-un dosar penal. În aprilie, anul acesta, Nixon a fost condamnat însă la doi ani de închisoare cu executare, motiv pentru care a început să-l ameninţe pe avocatul Mitrache, pentru a-i da banii înapoi, plus o dobândă. În final, Călin a reuşit să scoată de la avocat 3.000 de euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 de euro, un teren în localitatea Drăgăşani, evaluat la 15.000 de euro, şi suma de 4.000 de lei. Văzând că nu mai poate scăpa de romii craioveni, avocatul a hotărât să-i denunţe. Pe 9 mai, Ionel Călin şi concubina acestuia, Ştefania Călin, au fost prinși în flagrant în timp ce primeau de la avocatul Mitrache suma de 10.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS