8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProcurorii cer arest preventiv pentru suspecții de skimming

Procurorii cer arest preventiv pentru suspecții de skimming

Anchetatorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au solicitat magistraților Tribunalului Dolj arestarea preventivă a șase craioveni acuzați că se ocupau cu montarea de aparatură de tip skimming pe ATM-uri din mai multe state ale UE, fraudarea unor firme de transfer monetar și trafic de substanțe cu caracter psihoactiv.  

Miercuri au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 80 de laptopuri, 50 de hard-diskuri și 150 de telefoane mobile la cele 112 percheziții efectuate la locuințele mai multor persoane bănuite de skimming, retrageri frauduloase de la bancomate și acces fără drept la sisteme informatice, fapte comise pe teritoriul mai multor state din Europa și Asia, informează un comunicat de presă al IGPR remis ieri.
Potrivit datelor centralizate de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOT, au mai fost ridicate dispozitive de skimming, precum și dispozitive folosite pentru confecționarea acestora, 50.000 de lei, 20.000 de euro și formulare de transfer monetar. De asemenea, 60 de persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOT continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani, acces ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, efectuarea de operațiuni, fără drept, cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
Polițiștii BCCO Craiova și procurorii DIICOT Craiova, cu sprijinul polițiștilor din cadrul DCCO – SCCI, SCCO Gorj, SCCO Olt, SCCO Mehedinți, BCCO București, BCCO Pitești, BCCO Timișoara, IPJ Dolj, SRPT Craiova, împreună cu doi reprezentanți Europol, au efectuat miercuri o acțiune pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în infracțiuni informatice.
Au fost efectuate 112 percheziții domiciliare, în județele Dolj și Timișoara, precum și în municipiul București, la locuințele membrilor unui grup infracțional organizat, specializat în activități infracționale de tip skimming și accesarea, fără drept, a unor sisteme informatice.
Cu sprijinul autorităților judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziții și în Franța, unde unii dintre membrii grupării ar fi desfășurat acțiuni de skimming, în aria metropolitană Paris.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, începând din anul 2012, membrii grupului infracțional organizat ar fi săvârșit infracțiuni de skimming și retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franța, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia și Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România.
Totodată, membrii grupului infracțional organizat sunt bănuiți că ar fi instalat fraudulos programe informatice (malware) în sistemele informatice folosite de diferite agenții de transferuri monetare din Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, introducând astfel date nereale în sistemele informatice. Prin această activitate infracțională, cei în cauză ar fi obținut venituri ilicite de peste 800.000 de dolari.
Unul dintre membrii grupului este bănuit că și-ar fi constituit în paralel o rețea de procurare, preparare și distribuție de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (ce conțin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanță psihoactivă nouă în înțelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei).
După audieri, care s-au încheiat ieri-dimineață, anchetatorii au hotărât să rețină opt suspecți. La Paris au fost reținute alte cinci persoane, suspectate că desfășurau acțiuni de skimming.
Ulterior, procurorul a hotărât să ceară Tribunalului Dolj arestarea preventivă a șase persoane suspectate în acest dosar. Este vorba de Mihai Biban, Angel Albu, Dragoș Brătănescu, Alexandru Șarpe, Mihail Beică și Daniel Niculescu. Până aseară, magistrații doljeni nu hotărâseră dacă acceptă sau nu propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS