8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPercheziții la suspecți de infracțiuni informatice

Percheziții la suspecți de infracțiuni informatice

http://www.youtube.com/watch?v=xHTrmCPZzIY

\n

Procurorii DIICOT și ofițerii de la combaterea criminalității organizate au organizat, ieri-dimineață, o acțiune de amploare în municipiul Craiova, în urma căreia au fost ridicate zeci de persoane suspectate că sunt implicate în comiterea de infracțiuni informatice, iar unele dintre ele și în vânzarea de etnobotanice.

Ieri-dimineață, la ora 6.00, zeci de echipaje formate din polițiști, jandarmi și ofițeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova, cu sprijinul Europol, au descins la 86 de adrese din Bănie pentru a ridica mai mulți suspecți într-un dosar de infracțiuni informatice. Acțiunea a fost organizată de procurorii DIICOT Craiova, care au fost ajutați pe parcursul cercetărilor de ofițerii SRI și de cei din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă. În total, au fost vizate 112 locații, cele mai multe din municipiul Craiova, însă au fost vizați şi suspecți domiciliați în București sau Pitești, iar în același timp au fost efectuate o serie de percheziții domiciliare și în Paris, unde unii dintre membrii grupării desfășurau acțiuni de skimming.

Au „atacat“ societățile de transfer monetar

Anchetatorii spun că membrii grupului infracțional transfrontalier se ocupau de montarea de aparatură de tip skimming pe ATM-uri din mai multe state ale UE pentru a obține fraudulos datele cardurilor de credit, dar și de fraudarea unor firme de transfer monetar și trafic de substanțe cu caracter psihoactiv (etnobotanice). Potrivit procurorilor DIICOT, „față de membrii grupului infracţional organizat există suspiciunea că au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia etc.), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă“. Mai exact, membrii grupului identificau agenți de transfer monetar care ofereau și servicii de copy-shop, se duceau cu un stick pe care „plasaseră“ un malware și cereau să listeze o serie de documente sau fotografii.
După ce infectau sistemul informatic, prin intermediul unui calculator sau telefon mobil, suspecții introduceau de la distanță date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real. Acesta din urmă ridica banii de la alt agent, de regulă din România, la o singură tranzacție fiind ridicați între 2.000 și 5.000 de dolari.
Procurorii craioveni mai spun că, până în prezent, a fost calculată o pagubă de peste 800.000 de dolari produsă numai în cazul unei societăți internaționale de transfer monetar.

De la infracțiuni cu carduri de credit la vânzare de etnobotanice

De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că o parte dintre membrii grupului infracţional se ocupau și cu falsificarea cardurilor de credit aparținând unor cetățeni străini. Procurorii susțin că suspecții „desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar. Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăților de transfer monetar, cu scopul de a li se ascunde originea ilicită“.
În plus, unul dintre membrii grupului se ocupa cu distribuția de substanțe psihoactive în municipiul Craiova, mai exact de 5F-PB22, un cannabinoid sintetic supus unor măsuri de control la nivelul Uniunii Europene.
Anchetatorii au mai precizat că cele mai multe persoane ridicate ieri au fost beneficiare ale sumelor de bani transferate fraudulos prin instalarea programului malware în rețeaua societăților de transfer de numerar. Procurorii DIICOT din Craiova nu au făcut publice numele suspecților, precizând că cercetările în acest caz sunt încă în desfășurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS