3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMamă pentru 20 de copii părăsiţi

Mamă pentru 20 de copii părăsiţi

Sunt oameni care oferă dragostea şi sprijinul lor copiilor abandonaţi. În judeţul Dolj, 158 de asistenţi maternali profesionişti cresc 312 copii. Sunt cazuri când, de-a lungul anilor, prin locuinţa unui asistent maternal profesionist au trecut chiar şi 20 copii.

Are 41 de ani şi a crescut până în prezent 20 de copii. Doar trei dintre ei sunt copiii biologici ai femeii. Ceilalţi sunt copii părăsiţi de părinţi în primele zile de viaţă. De 13 ani, Nicoliţa Dinescu, din Craiova, a ales meseria de asistent maternal profesionist. Mărturiseşte că nu este o meserie uşoară, nu este un serviciu ca oricare altul. Este o meserie pentru care este nevoie de multă răbdare, disponibilitate 24 de ore pe zi şi multă, multă dragoste.
„Îmi amintesc şi astăzi cum a pornit totul. Am mers la o persoană internată cu copilul la spitalul de lângă Parcul «Nicolae Romanescu». Am văzut atunci copii părăsiţi care nu aveau parte de atenţia şi dragostea părinţilor. Am decis să obţin atestat pentru a practica meseria de asistent maternal şi a avea astfel posibilitatea să iau aceşti copii lipsiţi de afecţiune acasă, să îi cresc alături de copiii mei. În cei 13 ani de activitate, am crescut 17 copii“, a povestit femeia.
A luat acasă copii de doar câteva zile de viaţă, i-a crescut până au devenit adoptabili sau au fost integraţi în familiile lor biologice. În prezent, în plasament, în casa familiei Dinescu sunt trei micuţi: cel mic, de un an şi patru luni, mijlociul, de patru ani şi două luni, iar cel mare, de cinci ani şi jumătate.
„Este inevitabil să nu te ataşezi de fiecare copil pe care îl iei acasă. După primele zile, îi iubim ca pe copiii noştri, devin parte din familia noastră. În cele mai multe cazuri, familiile naturale preferă să sune să se intereseze de soarta copiilor pe care i-au abandonat. Au fost şi situaţii, însă foarte puţine, când părinţii au venit la relaţionare. Am avut copii pe care i-am luat din centrul de plasament care erau obişnuiţi cu un anume program, nu aveau un program strict după care să mănânce sau să doarmă“, a adăugat femeia. Cei trei micuţi aflaţi în plasament la asistenta maternală Nicoliţa Dinescu îi spun mamă. Fiecare din ei îşi găseşte alinare în braţele femeii. Perioada de adaptare este de obicei mai grea după ce părăsesc centrul de plasament în care sunt ținuți cu un anume program şi stil de viaţă. S-a dedicat fiecărui copilaş luat în îngrijire, i-a învăţat şi ajutat să facă primii paşi sau să spună primele cuvinte.
„Una dintre fetiţele pe care le am acum în plasament nu vorbea. Am crezut iniţial că are probleme de sănătate, eram hotărâtă să o duc la medic. Vorbeam cu ea, însă nu reacţiona. Până într-o zi când am ieşit cu ea pe stradă şi am observat că tresare atunci când aude pe cineva vorbind ţigăneşte. A scos şi primele cuvinte în acea zi. Am realizat atunci că, de fapt, ea nu înţelegea limba română“, a povestit asistenta maternală. A amenajat două camere pentru copiii ei şi copiii luaţi în plasament. Le-a cumpărat jucării, mobilier special, haine. Le-a cumpărat până şi cercei fetiţelor. Nicoliţa Dinescu doreşte chiar să mai construiască o casă în gospodăria proprie, visează să ofere adăpost cât mai multor copii aflaţi acum în centrele de plasament. Iubeşte atât de mult copiii, încât şi-ar dori să îi oprească pe toţi în sânul familiei.
„Dacă mi-aş permite financiar, i-aş înfia pe toţi… În momentul în care un copil este dat în adopţie sau se întoarce în sânul familiei biologice, despărţirea este foartea grea. Pentru ca micuţii să nu aibă un şoc în momentul în care sunt nevoiţi să plece, le explic de la vârste fragede că au părinţi naturali care pentru moment nu îşi permit să îi crească. Iar celor care sunt declaraţi adoptabili le explic că vor avea şansa să crească în sânul unei familii care îşi doreşte cu orice preţ un copil care le va oferi dragostea“, a spus Nicolița Dinescu.

Primeşte 1.400 de lei pentru trei copii aflaţi în plasament

Pentru cei trei copii pe care îi are acum în plasament, Nicoliţa Dinescu primeşte aproximativ 1.400 de lei, bani care reprezintă salariul ca asistent maternal care se ridică la aproximativ 850 de lei, la care se adaugă câteva sporuri calculate din salariul minim pe economie, alocaţia zilnică de hrană, cuprinsă, în funcţie de vârstă, între opt şi 10,3 lei, alocaţia de stat, alocaţia de plasament, dar şi bani pentru nevoi personale în funcţie de vârsta şi starea fiecărui copil. Fiecare ban cheltuit de asistentul maternal trebuie justificat pe bază de factură fiscală, fie că este vorba de alocaţia de hrană, cheltuieli materiale sau alocaţia de stat sau de handicap a copilului.
„Categoric, nu răsplata financiară este motivul pentru care am ales această meserie. Este vorba de mult mai mult, de dragoste pentru aceşti copii care nu au nici o vină că părinţii lor nu le pot sta alături. Meseria noastră nu implică un program de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Muncim indiferent dacă este weekend sau sărbătoare, zi şi noapte suntem lângă copiii pe care îi avem în plasament, stăm alături de ei în spital pe perioada cât sunt bolnavi, îi luăm cu noi în concedii. Săptămâna viitoare sunt hotărâtă să îmi iau concediu. Iniţial, mă gândisem ca pentru această perioadă să îi duc în centru, însă gândul ăsta nu îmi dă pace. Aşa că cei trei copii pe care îi am în îngrijire vor petrece concediul alături de noi, ca o familie adevărată“, a adăugat asistentul maternal.
În prezent, în judeţul Dolj, sunt angajaţi 158 de asistenţi maternali care au în îngrijire 312 copii. Cei mai mulţi dintre copiii aflaţi în îngrijire la asistenţii maternali au vârste cuprinse între 10 şi 13 ani – 92 de copii, între 3-6 ani – 76 de copii, unu-doi ani – 57 de copii, 7-8 ani – 35 de copii, 14-17 ani – 33 de copii, iar mai mici de un an – 13 copii.

Fetiţa abandonată în scara blocului este în continuare în spital 

Fetiţa găsită abandonată pe 5 iulie 2014, într-o scară de bloc din cartierul craiovean Valea Roşie, este în continuare internată în secţia de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Potrivit medicilor, nou-născutul este clinic sănătos, cu o evoluţie favorabilă. Potrivit informaţiilor obţinute de la poliție, mama este în continuare de negăsit. Având în vedere faptul că este un copil sănătos, ce nu necesită supraveghere specializată, se va institui măsura plasamentului în regim de urgenţă la un asistent maternal profesionist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS