Lipsa locurilor de muncă – marea problemă a oraşului Dăbuleni

Autori


Autoritățile din Dăbuleni au încheiat un contract cu comuna Vaugneray, din Franța, care le acordă sprijin în dezvoltarea unei fabrici pentru prelucrarea legumelor și fructelor. Pe bani europeni, se lucrează la canalizare, la sistemul de supraveghere video al orașului, la modernizarea căilor pietonale și la construirea unei piețe agroalimentare. Din fonduri proprii, Primăria Dăbuleni construiește un nou Centru de Sănătate Mintală.

În Dăbuleni trăiesc aproximativ 12.800 de suflete. Majoritatea acestora se ocupă cu agricultura. Pentru acești oameni, autoritățile fac demersurile necesare să le pună la dispoziție tot ce au nevoie, ușurându-le munca. Oamenii din Dăbuleni se pot mândri că au apă curentă încă din anul 2006, iar din totalul de 3.700 de locuițe, până acum sunt racordate la apă 2.400.

Primăria Dăbuleni a putut accesa fonduri europene, urmând astfel să se realizeze proiecte ce îi vor ajuta pe localnici. Fiind o zonă cu oameni foarte muncitori, care trudesc de dimineața până seara pe câmp, autoritățile s-au gândit să vină în întâmpinarea eforturilor depuse de aceștia. Se lucrează deja la construirea unui angro pentru produsele legumicole. „Pentru a-i ajuta pe oamenii din Dăbuleni să-și vândă marfa și să nu mai meargă în piețele din alte orașe, dar și pentru a evita aglomerația care se produce pe străzile care traversează localitatea am hotărât să le punem la dispoziție o platformă care să le satisfacă toate nevoile. Au început deja lucrările la această platformă, care se întinde pe o suprafață foarte mare, de trei hectare și jumătate. Aici, oamenii își vor vinde produsele agricole, cum ar fi pepenii și alte legume, iar noi le vom pune la dispoziție tot ce le trebuie: cântare, dușuri, lumină și apă. Ne așteptăm ca la începutul lunii septembrie, oamenii să poată să vină aici și să își vândă marfa“, spune viceprimarul orașului Dăbuleni, Tudor Vasile. Această lucrare este făcută pe bani europeni, iar suma investită este de 700.000 de lei.

Canalizarea în Dăbuleni se lasă așteptată

În ceea ce privește sistemul de canalizare al orașului Dăbuleni, localnicii mai au de așteptat. Și așteaptă încă din 2013, an în care această lucrare ar fi trebuit să fie deja finalizată. Investiția este în valoare de 800.000 de lei, bani pe care primăria i-a obținut prin cofinanțare. Autoritățile au speranța că într-un an se vor termina lucrările la canalizare, iar localnicii se vor putea bucura de noua investiție. „Se lucrează la sistemul de canalizare pe toată raza localității. Într-un an ar trebui să fie gata, dar este posibil să întârzie lucrările pentru că oamenii se mișcă destul de greu. Important este că totuși se lucrează“, mai declară viceprimarul orașului.

Autoritățile au în plan să modernizeze și căile pietonale. Această lucrare costă 9.000.000 de lei și se va realiza tot cu fonduri europene. „După ce se vor finaliza lucrările la canalizare se vor moderniza și căile pietonale. Dacă am face străzile înainte de a termina canalizarea, ar însemna să spargem și să stricăm tot ceea ce am făcut. Avem 80 de kilometri de străzi în acest oraș și atunci când ne vom apuca de reabilitare, sperăm să trecem la asfaltarea și la betonarea acestora. Este important și faptul că la primărie avem necesarul de utilaje pentru întreținerea tuturor străzilor din localitate“, a spus Vasile Tudor.

În Dăbuleni, autoritățile investesc și în sistemul de supraveghere video pentru a le asigura cetățenilor siguranța. 900.000 de lei, bani obținuți pe fonduri europene, este suma pe care o alocă pentru asta.

Un nou Centru de Sănătate Mintală

în Dăbuleni

Pentru oamenii din Dăbuleni, sistemul sanitar reprezintă o prioritate. Autoritățile investesc în sănătate și din dorința de a-și trata bolnavii chiar la ei în oraș. Pentru a-i scuti pe oameni de drumuri, edilii localității Dăbuleni vor să le pună la dispoziție toate clinicile de care au nevoie. În acest sens, dar de data aceasta din bani proprii, se lucrează la Centrul de Sănătate Mintală Dăbuleni. Se construiesc astfel patru saloane a câte trei paturi, iar fiecare cameră va avea baie proprie. „Avem condiții aici, nu glumă. În saloane nu vor exista mai mult de trei paturi și faptul că vor avea baie în cameră este foarte  important. Avem centrală pe lemne, motiv pentru care bolnavii nu vor suferi de frig la iarnă și nici de cald vara, pentru că în acest spital se montează și aer condiționat“, povestește un muncitor în timp ce își vede de treabă. Viceprimarul localității spune că această construcție a început în primăvara anului 2014, iar la momentul acela se preconiza să se lucreze timp de șase luni. Cei care lucrează la înființarea Centrului de Sănătate Mintală Dăbuleni vor termina însă mult mai devreme aceste lucrări, și anume, în aproximativ o lună. S-a ajuns la acest rezultat deoarece se muncește de zor și nimeni nu pierde vremea.

Orașul Dăbuleni, înfrățit cu comuna franceză Vaugneray

Autoritățile din Dăbuleni nu vorbesc numai de proiectele în desfășurare, ci au și niște planuri bine puse la punct pentru perioada imediat următoare.

La începutul lunii februarie a acestui an, autoritățile din Dăbuleni au încheiat un contract cu comuna Vaugneray, din Franța, care le acordă sprijin în dezvoltarea unei fabrici pentru prelucrarea legumelor și fructelor. Înfrățirea cu comuna franceză a fost un proces anevoios, dar acest lucru a meritat. „A fost un proces destul de anevoios, iar ideea a pornit de la doamna consul general Gabriela Dancău, care ne-a propus să ne înfrățim cu o localitate din Franța. Inițial, ne-a zis de Lyon, iar noi i-am spus că nu avem nevoie de o localitate așa de mare, așa că am cerut o localitate de rangul nostru. Motiv pentru care suntem aliați cu localitatea franceză Vaugneray. Pe 12 februarie 2014, am mers patru persoane în vizită în Franța, unde am semnat protocolul și am purtat discuții cu autoritățile locale din Vaugneray pentru susținerea și încurajarea cooperării, precum și despre oportunitățile de investiții în Dăbuleni. În septembrie îi așteptăm și pe cei din Franța să vină la noi, în Dăbuleni“, spune Olga Georgescu, șef Serviciu investiții din localitatea Dăbuleni.

Se ține cont și de nevoile cetățenilor


Pentru o mai bună cooperare între instituțiile publice, dar și pentru a se ține cont de părerile și nevoile cetățenilor, autoritățile din Dăbuleni urmează să pună în aplicare o strategie de dezvoltare a localității. „Pentru a ne stabili principalele obiective pentru următoarea perioadă 2014-2020, autoritățile s-au gândit că este necesară strategia de dezvoltare a localității. Vom stabili care sunt nevoile acestui oraș împreună cu tot ce înseamnă instituții publice, parteneri privați și ONG-uri. Pe baza acestor nevoi vom decide obiectivele care urmează să fie desfășurate, precum și sursele de finanțare pentru fiecare“, mai declară Olga Georgescu. Oficialii primăriei spun că se va ține cont și de dorințele localnicilor. În acest sens, funcționarii publici vor merge pe teren și vor completa chestionare pe baza cărora vor afla principalele nevoi ale oamenilor. „Pe baza chestionarelor și a celor discutate în ședințele de lucru se va organiza o adunare populară în care se vor discuta obiectivele pentru următoarea perioadă, iar ca ultimă etapă în aprobarea acestei strategii va fi ședința consiliului local“, susțin autoritățile.

„Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă

a orașului“

Alt punct important al orașului Dăbuleni este înființarea unui ONG sub numele „Asociația Dăbuleni împreună pentru viitor“. Primăria orașului împreună cu Centrul de Cercetare și Dezvoltare Dăbuleni, cu cele două școli existente, cu spitalul și cu diverși producători agricoli urmăresc crearea de noi locuri de muncă. „Prin înființarea acestui ONG urmărim să sprijinim comunitatea locală, să scriem proiecte europene în interesul colectivității locale și să rezolvăm problema esențială a localității, și anume lipsa locurilor de muncă“, spune Olga Georgescu.

Cu părere de rău, reprezentanţii Primăriei Dăbuleni spun că mulți tineri pleacă din localitate spre alte țări din cauza lipsei locurilor de muncă. „Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă a orașului. Aici, majoritatea oamenilor sunt implicați în agricultură, cultivându-și propriile pământuri. Aproape 70% din populația orașului cultivă pepeni verzi, motiv pentru care din luna decembrie și până în septembrie oamenii sunt implicați în acest proces. Din păcate, în prezent, agricultura este principala sursă de existență pentru oamenii din Dăbuleni“, declară Olga Georgescu.

Va fi deschis Muzeul orașului Dăbuleni

Oamenii din Dăbuleni nu își reneagă rădăcinile și nu vor să uite faptul că înainte de anul 2004 erau cetățeni din mediul rural. Din acest motiv, autoritățile găsesc important pentru orașul Dăbuleni construirea unui muzeu. În apropiere de primărie, va fi deschis Muzeul orașului Dăbuleni în colaborare cu Muzeul Olteniei din Craiova. „Datorită experienței pe care a căpătat-o Muzeul Olteniei de-a lungul timpului, sperăm să organizăm și muzeul din localitatea noastră. Pentru amenajarea acestui muzeu am colectat obiecte timp de trei luni de la localnicii care au fost darnici și au vrut să ne ajute. Credem că, prin intermediul acestui muzeu, ne putem dezvolta și ne putem păstra tradițiile care ne sunt foarte utile, tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm tot timpul“, susține edilul orașului Dăbuleni, Nicolae Drăgoi.

Pentru a duce numele orașului mai departe, primăria a hotărât să organizeze, începând de anul acesta, Zilele Orașului Dăbuleni.

Caiac-canoe

în Dăbuleni

Primăria investește și în generația tânără. Edilii își propun să modernizeze și baza sportivă a localității, dar și să construiască un club sportiv. Motivul care i-a determinat pe funcționarii publici să construiască o astfel de bază este faptul că în Dăbuleni există o secție de caiac-canoe, de unde tinerii sportivi au ajuns chiar și campioni mondiali. Băieții și fetele își pregătesc bărcile cu care urmează să meargă pe canalul de irigație al localității Dăbuleni. Aici învață să vâslească și ajung la cele mai bune performanțe înainte să fie pregătiți pentru campionate. Laurențiu practică de aproape cinci ani caiac-canoe și spune că este și greu, dar și frumos să faci acest sport. „Am văzut la televizor și am auzit că practicau mai mulți colegi, motiv pentru care am vrut să încerc și eu. De la zece ani am început să vin la antrenamente și într-o lună și jumătate am reușit să merg singur pe apă. Pentru a practica acest sport trebuie să depui multă muncă și să ai forță“.

Elevi care fac cinste localității

În ceea ce privește sistemul de învățământ, liceenii din Dăbuleni se pot mândri cu rezultate deosebite la bacalaureatul de anul acesta. Două eleve de la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ au obținut media 10 la examenul de maturitate. „Procentul de promovabilitate al elevilor noștri a fost foarte mare, 72%. Avem două eleve care au obținut media 10 și o elevă care a luat 9,96. Elena Rădulescu și Roxana Popa sunt de la profilul real, matematică-informatică, și procentul de promovabilitate la acea clasă a fost de 94%“, susține directorul Liceului Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, Adriana Cojocaru.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 17 iulie 2014

Actualitate

» Spațiului aerian din estul Ucrainei se închide până la noi ordine
» “Numeroși olandezi” și “cel puțin” patru francezi la bordul avionului prăbușit în estul Ucrainei
» După prăbuşitea avionului de pasageri în Ucraina, Marea Britanie solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
» Barack Obama: Prăbuşirea avionului de pasageri în Ucraina este o “tragedie teribilă”
» Traian Băsescu cere implicarea experților UE în anchetă
» Pregătiri pentru evaluarea directorilor de şcoli
» Prime de ziua meseriei la CEO
» Şcoala de vară a studenţilor economişti, în stațiunea montană Rânca
» Bătaie pe locurile de muncă de la Carrefour
» Rovana Plumb participă la reuniunea EPSCO de la Milano
» Harta plicurilor în spitalele din estul Europei. Românii sunt cei mai plini de recunoștință
» Președintele Traian Băsescu a avut consultări cu reprezentanții mediului de afaceri din România
» Cod Galben de vijelii în județele Dolj şi Mehedinți
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Jandarmii au simulat o confruntare cu suporterii pe „Municipal“
» Viceprimarul unei comune constănţene, trimis în judecată pentru fraude cu fonduri europene
» Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Ucraina, lângă graniţa cu Rusia. 295 de persoane au murit
» Doi funcționari publici din Primăria Capitalei, puşi sub control judiciar
» Copii fascinaţi de fluturi
» Intarzie lucrările pe strada Caracal
» Ministrul Economiei in vizită la Ford
» B1 TV a avut, ieri, o cotă de piață mai mult decât dublă față de Antena 3
» Vaccinul pentru nou-născuţi s-a epuizat

Local

» Secretomanie pe bani publici la Teatrul de Vară
» Indiferența CAO se trece la pierderi?
» Mamă pentru 20 de copii părăsiţi
» Fundația pentru SMURD vine în ajutorul câinilor de salvare
» Lipsa locurilor de muncă – marea problemă a oraşului Dăbuleni
» Meseria de poștaș – grea, dar frumoasă
» Percheziții la suspecți de infracțiuni informatice
» MAE cere lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina
» Drobeta Turnu Severin sub apă
» Premieră: Consultaţii oncologice prin telemedicină la Clinică OncoFort din Craiova
» Natura s-a dezlănţuit în Drobeta Turnu Severin

Gorj

» Trimis în judecată pentru aranjarea unui examen

Sport

» Fotbal – Europa League: Petrolul Ploiești – Flamurtari Vlora 2-0
» Alb-albaştrii s-au ales cu regrete după meciul din Giuleşti
» Fotbal – CFR Cluj a remizat cu echipa Jagodina, scor 0-0, în turul doi preliminar al Ligii Europa
» ACS Podari continuă în Cupa României
» Petrolul și CFR Cluj încep aventura în Liga Europa
» CSU, înapoi la antrenamente!
» Dan Oprescu a testat jucătorii veniți în probe
» Gorjenii intră în linie dreaptă cu pregătirea din Austria
» Fotbal – UEFA ține la distanță Israelul de cupele europene

Bani & Afaceri

» Proiecte comune româno-sârbe pentru Regiunea Dunării

Sanatate

» Spitalul de Boli Infecţioase, pregătit pentru pacienți
» CNAS a aprobat 49 de dosare pentru tratamentul cu molecule noi

Educatie

» Remus Pricopie: Din 2015, ar trebui să nu se mai între la liceu cu medie sub 5

Magazin

» Horoscop

Top