21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFundația pentru SMURD vine în ajutorul câinilor de salvare

Fundația pentru SMURD vine în ajutorul câinilor de salvare

Fundația pentru SMURD va susține financiar plecarea echipei naționale a câinilor de căutare-salvare – formată numai din craioveni – în Italia, la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare. Directorul executiv al Fundației pentru SMURD, Tiberiu Fechete, a declarat pentru GdS că, pe lângă sprijinul financiar, se lucrează la un parteneriat de lungă durată cu salvatorii patrupezi. Până acum, pe lângă contribuția ce urmează să fie făcută de fundație, s-au strâns 100 de euro din cei 1.700 care mai sunt necesari până la 5 august.

Campania pornită de Fundația Gazeta de Sud și Centrul Național de Educare Canină nu a rămas fără ecou. Fundația pentru SMURD și-a manifestat dorința de a sprijini financiar echipa națională a câinilor de căutare-salvare, pentru ca aceasta să poată participa la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare desfășurat în luna august la Torino, în Italia. Participarea lor va fi cea de-a doua consecutivă, după ce, în anul 2012, s-au clasat pe un impresionant loc 9 la nivel mondial, o premieră pentru România. Anul acesta, în competiție vor intra echipa formată din Liviu Ionescu și labradorul Neky Liguard, Corina Diaconu și labradorul Nesie Liguard, Elvis Tița și ciobănescul alb elvețian Dias, Daniel Oacă și labradorul Next Liguard și Robert Berendei cu labradorul Edelhund Aldo Goldi, toți fiind conduși de căpitanul de echipă, Carmen Popescu.

Fundația pentru SMURD: „Ne dorim să colaborăm cu ei pe termen lung“

Directorul executiv al Fundației pentru SMURD, Tiberiu Fechete, a explicat că se dorește și punerea bazei unui parteneriat pe termen lung. „Fundația pentru SMURD va acorda un sprijin echipei naționale de salvare canină și, practic, în momentul acesta lucrăm la un posibil parteneriat viitor pentru ca astfel de acțiuni să fie susținute și de către noi, și de către alți parteneri pe care îi avem. Suma pe care am luat-o în considerare este de aproximativ 500 de euro, dar deocamdată suntem în discuții. Este un sprijin financiar pe care l-am agreat, iar noi ne dorim să colaborăm cu ei pe termen lung“, a declarat Tiberiu Fechete pentru GdS.
Pentru a pleca la Mondiale, echipa mai are nevoie de 1.700 de euro care trebuie strânși până pe 5 august. Până acum, în conturile Centrului Național de Educare Canină s-au strâns destul de puțini bani. „În total, noi am primit 100 de euro, împărțiți astfel: 50 de euro din România și 50 din străinătate. Banii au venit de la persoane diverse, de la oameni mici, care cred în cauza noastră. Sunt mulți care au zis că o să ajute, dar, momentan, nu s-a întâmplat nimic“, a explicat Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină, din care fac parte toți câinii care vor participa la Mondialul din Italia. Calificarea lor la cel mai select eveniment chinologic mondial este cu atât mai importantă cu cât anul acesta, în luna martie, s-au împlinit 30 de ani de la înființarea primelor echipe canine de salvare, lucru care s-a întâmplat chiar la Craiova.
Despre gestul Fundației pentru SMURD, Liviu Ionescu a spus că este minunat. „Mă surprinde într-un mod plăcut, pentru că ei sunt tot o fundație și au și ei nevoie de foarte mulți bani pentru a salva vieți. Au nevoie de investiții pentru pregătirea oamenilor și așa mai departe. Eu știu ce înseamnă un ONG. Gestul lor denotă că au caracter și mă bucură faptul că susțin salvarea vieților. Chiar dacă până acum nu au fost hârtii la mijloc, noi am colaborat cu echipele SMURD în diferite acțiuni comune, având același țel: salvarea de vieți omenești“, a încheiat Liviu Ionescu.

Cum puteți ajuta câinii să meargă la Campionatul Mondial

Cei care doresc să ajute echipa națională a câinilor de căutare-salvare să plece la Torino (Italia) pot face donații în conturile:
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS