11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalLabradorul auriu Yaro, un extraordinar câine de salvare

Labradorul auriu Yaro, un extraordinar câine de salvare

Carmen Popescu este, în viața de zi cu zi, medic de anatomie patologică. Își petrece timpul privind printr-un microscop, analizând probe și dignosticând. Însă, la sfârșit de săptămână și după serviciu, este căpitanul echipei naționale care va reprezenta România la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia. Viața ei s-a schimbat de când în familie a apărut Yaro, un labrador auriu care acum are șase ani. Dar, pentru ca ei și întreaga echipă a României să poată merge la acest eveniment, au nevoie de sprijin financiar.

În spatele microscopului, înconjurată de lamele și îmbrăcată într-un sacou roșu, Carmen Popescu este medic de anatomie patologică la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova. Este aici din anul 2000, cu mult înainte ca Yaro, un labrador auriu, să apară în viața ei.
Povestea doamnei doctor la Centrul de Educare Canină a început în 2008, când Yaro Black Pit Tiger a plecat dintr-o canisă din Arad pentru a ajunge în casa și în familia ei. „Fiica mea și-a dorit foarte mult un cățel. Noi l-am luat ca pe un câine de companie. Este un labrador auriu și ne-am gândit că este cel mai blând, este foarte atașat de familie, e foarte bun și cu copiii și e un câine pașnic. Când ni l-au adus, nu știam ce să facem, cum să ne purtăm cu el și nu știam absolut nimic despre cum e să ai un câine în casă și în familie. Însă, o prietenă de-a fiicei mele era voluntară la Centrul de Educare Canină și într-o zi ne-a spus să venim acolo, unde câinii învață să fie ascultători și să facă tot felul de exerciții. Și am zis că acolo trebuie să ajung, neapărat“, își amintește Carmen Popescu.

„Liviu l-a auzit lătrând și a spus că ar fi un extraordinar câine de salvare“

Ulterior, vizitele la Centrul Național de Educare Canină, condus de Liviu Ionescu, au început să devină din ce în ce mai dese. „Fiica mea s-a apucat de educarea cu el, iar Yaro a început să devină obedient; nu mai sărea pe oameni sau la alți câini, a fost foarte bine. Într-o zi, Liviu l-a auzit lătrând și a spus că ar fi un extraordinar câine de salvare. Nu știam ce înseamnă asta, ce presupune. După ce am aflat, am zis că nu vreau să fac asta momentan, dar apoi i-am văzut pe colegii mei la diverse exerciții și mi-a plăcut. Fiica mea a lucrat cu el cam doi ani, apoi a avut admiterea la facultate și a renunțat. Și atunci, mi-am zis, ce facem noi cu cățelul? E păcat să se piardă. Lasă că mă apuc eu să mă antrenez cu el“, își amintește Carmen Popescu.
Era anul 2011 când Yaro și Carmen Popescu s-au apucat să participe la toate competițiile și examenele naționale și nu s-au mai oprit. Yaro are cel mai înalt nivel din specialitatea sa (B), este vicecampion național la căutare pe suprafață și campion național pe echipe. Dr. Carmen, cea căreia chipul i se umple de bucurie de fiecare dată când îi rostește numele, va fi căpitanul echipei care ne va reprezenta în Italia. „Sunt puțini cei care știu ce înseamnă activitatea de căutare-salvare canină, iar majoritatea celor care ar dori să sponsorizeze o asemenea activitate sunt cei care iubesc câinii. Nici nu sunt foarte mediatizate și nici nu sunt foarte cunoscute de public, din păcate. Mai sunt și alte organisme care fac asta, adică militarii, jandarmii, care au câini de căutare, dar o fac în alte scopuri. Îmi pare rău că oamenii nu știu ce înseamnă asta. Mă refer aici și la autorități. Ele nu știu foarte multe sau cât de mult suntem noi pregătiți“, povestește cu regret Carmen Popescu.

„Banii necesari sunt destul de mulți, iar mulți oameni renunță“

În general, echipa Centrului Național de Educare canină, atunci când se referă la situații de salvare, amintește de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva luni în România. „Să ne gândim la tragedia din Apuseni. Liviu (președintele CNEC – n.r.) s-a zbătut foarte mult ca noi să fim chemați și să mergem cu câinii noștri acolo. Cred că am fi realizat foarte multe dacă am fi fost solicitați repede. Activitatea de căutare-salvare canină înseamnă să contribui cu câinele pe care îl antrenezi la găsirea unor victime în diverse locații. La un moment dat, viața unui om poate să atârne de câteva minute, de o scânteie a cuiva care poate face lucrul acesta și îl poate salva“, consideră Carmen Popescu, atât în calitate de medic, cât și în cea de lider al unei echipe care poate oricând salva vieți.
Dacă la începuturi nu știa ce înseamnă un câine de salvare, acum, asta a devenit foarte important pentru ea: să-și antreneze cei doi câini. Pentru că nu doar Yaro există în familia Popescu, ci și fiul său, Oscar, pe care l-a avut împreună cu Neki (povestea lui Neki a fost prezentată în Gazeta de Sud – „Labradorul Neki, în căutarea drumului către Torino“, 2 iulie 2014). Asta înseamnă că alt câine, născut din părinți campioni, va munci și se va lupta pentru a-și perfecționa menirea: aceea de a ajuta. Intervine, însă, o problemă, descrisă foarte bine de Carmen Popescu: „La un moment dat, banii necesari sunt destul de mulți, iar mulți oameni renunță. Câinii sunt foarte buni. Ar fi minunat dacă acei care trebuie ar auzi mesajele noastre de ajutor, pentru că e păcat…“.

Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină

Cum puteți ajuta Centrul Național de Educare Canină
Cei care doresc să ajute echipa Centrului Național de Educare Canină să plece la Campionatul Mondial al Echipelor Canine de Salvare din Italia pot face donații în conturile:
– cod IBAN: RO06BRDE170SV37720521700 – lei
– cod IBAN: RO17BRDE170SV85727541700 – euro
Beneficiar: Asociația Centrul Național de Educare Canină
Banca: BRD sucursala Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS