8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎPS Irineu a slujit în Parohia Ghindeni

ÎPS Irineu a slujit în Parohia Ghindeni

Biserica ce poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și „Sfântul Gheorghe” din Parohia Ghindeni, Protopopiatul Craiova Sud, a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturgie Arhierească, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a detaliat pericopa evanghelică și a subliniat rolul rugăciunii și al participării la Sfânta Liturghie pentru credincioși. „De bunăseamă că aici, unde sunt toți reuniți cu același gând, cu aceeași credință, avem pe Mântuitorul Hristos în mijlocul nostru, care împreună cu toți sfinții și cu Preacurata Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea s-au rugat împreună cu noi. Căci în Împărăția lui Dumnezeu, rugăciunea și Sfânta Liturghie sunt elementele de bază. Acolo îngerii, împreună cu sfinții, cântă: «Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot, plin este cerul și pământul  de mărirea Ta!», așa cum ne învață Sfântul Prooroc Isaia. Și noi, în Sfânta Liturghie, avem aceste cântări și le intonăm, le repetăm, întrucât dorim să fim alături de Domnul, așa cum ne învață în rugăciunea «Tatăl nostru», «Precum în cer, așa și pe pământ». Astfel realizăm la Sfânta Liturghie legătura dintre cer și pământ. Căci întotdeauna cerem ca Duhul Sfânt să vină peste noi, peste Sfintele Daruri și peste întreaga lume. Iar Preabunul Dumnezeu, care ne-a spus: «Orice veți cere în numele Tatălui veți primi», în mod sigur că ne trimite pe Duhul Sfânt, care sfințește viața noastră, Sfintele Daruri şi întreaga lume. Rămâne doar ca noi să deschidem larg ochii sufletului nostru, pentru ca această lucrare dumnezeiască să vină, să se așeze întru noi, să ne sfințească și să ne copleșească de căldura Duhului Sfânt”, a conchis IPS Irineu.
Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost ridicată în anul 1835 și pictată în tehnică de ulei de către pictorul Tudor Mihail. În anul 1953 a fost restaurată și renovate în totalitate în anul 1992, în timpul vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, Mitropolit al Olteniei. Sfântul locaș a fost resfințit în anul 1993. În ultimii ani, prim implicarea părintelui Lucian Stoica, aici au avut loc lucrări de înfrumusețare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS