10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPosteritatea lui Ion D. Sîrbu

Posteritatea lui Ion D. Sîrbu

\n

În perioada 11-12 iulie, în localitatea natală a lui Ion D. Sîrbu, Petrila, se desfășoară un ciclu de manifestări dedicate marelui scriitor sub genericul „95 de ani de la naștere (I.D. Sîrbu s-a născut pe 28 iunie 1919 – n.r.), 25 de ani de la moarte (a decedat pe 17 septembrie 1989, n.r.)“.

Organizatori sunt Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor, Facultatea de Litere a Universității din Craiova, Cenaclul „Boema“ și Asociația „Rosa multiflora“ (principalul sponsor al manifestărilor începute vineri la Petrila), mentorul manifestărilor fiind Ioan Lascu, cunoscut critic literar, poet, eseist, traducător.
Vineri, la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt“ din Petrila, după deschiderea ciclului de manifestări, a avut loc lansarea cărții „Ion D. Sîrbu așa cum a fost. Convorbiri despre Gary“, de Ioan Lascu, în prezența autorului, volum apărut la începutul acestei săptămâni la Editura „Ramuri“ și tipărit la Tipografia MJM Craiova.
Scriitorul Ioan Lascu a mai publicat despre Ion D. Sîrbu alte două lucrări originale: „Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ion D. Sîrbu“ (Editura „Ramuri“, Craiova, 1999; ediția a II-a, revăzută și adăugită, Editura „Universitaria“, Craiova, 2009) și Caietele Colocviului Național „Ion D. Sîrbu“, Craiova, 27 iunie 2009 (în colaborare cu scriitorul Nicolae Coande, Editura „Universitaria“, Craiova, 2009).
La lansarea de vineri au participat, printre alții, profesori universitari, cercetători, scriitori, publicişti și alții, invitați din București, Iaşi, Piteşti, Craiova şi Valea Jiului. După lansare, aseară a avut loc o dezbatere televizată dedicată lui Ion D. Sîrbu.
Sâmbătă, tot la Casa de Cultură „Ladislau Schmidt“ din Petrila este programat Colocviul Național „Ion D.Sîrbu“: Celebritate postumă și/sau valoare literară. Din Craiova au confirmat participarea scriitorii: Ionel Bușe și Jean Băileșteanu.
Ciclul de manifestări dedicate marelui scriitor Ion D. Sîrbu se încheie sâmbătă, cu un pelerinaj la Casa Memorială „Ion D. Sîrbu“ din Petrila.

Ioan Lascu, la a doua carte despre Ion D. Sîrbu

Autorul cărții „Ion D. Sîrbu așa cum a fost. Convorbiri despre Gary“ este în prezent conf. univ. dr. la Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Cităm din „Avertisment pentru prieteni“: „Ioan Lascu s-a născut la 9 ianuarie 1951, în apropierea Petroşanilor, la câţiva kilometri de Petrila multietnică a lui Ion D. Sîrbu. A studiat literele române şi franceze la Universitatea din Bucureşti. Acum se îndeletniceşte cu învăţământul literelor franceze la Universitatea din Craiova. A venit în oraşul de pe Jiul de jos prin 1983. Acolo locuia şi Gary Sîrbu, de prin 1964. S-a întâlnit rar, dar bine, cu năstruşnicul petrilean, etern doctorand în filozofie şi fost deţinut politic, moderat scriitor în viaţă şi geniu după moarte. A avut revelaţia lui Gary Sîrbu cel neostoit în revolta lui anticomunistă prin 1991, odată cu publicarea volumului I di n „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal“. Apoi Ion D. Sîrbu l-a cucerit definitiv, astfel că la un deceniu de la plecarea lui în lumea de dincolo Ioan Lascu a fost poate cel dintâi care i-a dedicat o monografie: «Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ion D. Sîrbu». A reînnoit-o în 2009, prin ediţia a doua. Ioan Lascu s-a mai încercat în ale scrisului în şase volume de versuri, două de proză scurtă şi vreo nouă de eseuri. Scrisul în mai multe game şi umbra lui Gary la Craiova (şi în Valea Jiului) nu-i vor da pace niciodată (…)“.
În această a doua carte, „Ion D. Sîrbu aşa cum a fost“, subintitulată „Convorbiri despre Gary“, se regăsesc, de asemenea, destule idei reluate şi dezvoltate din prima, „Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ion D. Sîrbu…“.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS