6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 7.000 de pensionari aşteaptă biletele de tratament

Peste 7.000 de pensionari aşteaptă biletele de tratament

Peste 11.000 de pensionari au solicitat în acest an medicilor recomandare pentru a merge în staţiuni balneare pentru tratarea afecţiunilor de care suferă. În aceste zile, s-au pus deja în vânzare biletele pentru seria programată să plece în luna iulie. Redistribuirea biletelor disponibile se va face în perioada 17 – 24 iulie.

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj a primit până în prezent 11.182 de cereri de la pensionarii care au solicitat un bilet de tratament în staţiunile balneo-climaterice. De la începutul anului au fost repartizate 3.822 de bilete, aproximativ 7.000 de pensionari fiind pe lista de așteptare. În aceste zile a început distribuirea seriei a 11-a a biletelor de tratament, vânzarea acestora se va face până pe 16 iulie. Cazarea pensionarilor din această serie se va face începând cu 24 iulie.
„Pensionarii doljeni trebuie să ştie că următoarele serii vor fi cazate pe 9,
respectiv 25 august. Staţiunile balneare cele mai solicitate pe tot parcursul anului sunt Căciulata, Băile Herculane şi Olăneşti“, a precizat Daniela Licu, director executiv la CJP Dolj.  
Biletele de tratament se acordă pensionarilor care îndeplinesc următoarele condiţii: au calitatea de asigurat al sistemului public de pensii, au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin şase luni în ultimele 12 luni anterioare solicitării biletului. Pot beneficia de tratament balnear şi persoanele asigurate care au suferit un accident de muncă sau au o boală profesională, dar şi cei care sunt vizați de anumite legi speciale. Repartizarea biletelor de tratament se face printr-o aplicaţie informatică, împărţită pe patru categorii: pensionari; asiguraţi; persoane beneficiare de drepturi în baza unor legi speciale; beneficiari de drepturi acordate persoanelor cu handicap în baza Legii nr. 448/2006. Cei care solicită bilete de tratament prin CJP Dolj trebuie să ştie că pentru obţinerea punctajului au întâietate cei care nu au beneficiat de astfel de tratamente în ultimii doi ani şi cei care au o pensie mică. De asemenea, au prioritate persoanele care au ieşit temporar din câmpul muncii (au o invaliditate temporară), deoarece se presupune că prin tratament în staţiunile care sunt în sistemul naţional oamenii se pot recupera mai uşor.
„Pensionarii care vor să obțină un bilet de tratament balnear trebuie să ştie că, în cursul unui an calendaristic, pot beneficia o singură dată de această oportunitate. Contravaloarea unui bilet este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie. Pentru a obţine un bilet de tratament la Casa Judeţeană de Pensii se pot adresa şi persoanele adulte cu handicap, fapt dovedit cu certificat de încadrare în grad de handicap valabil la data repartizării acestuia. Pentru a intra în posesia unui bilet de tratament, cei interesaţi trebuie să depună cerere la sediul instituţiei sau prin poştă cu cel puţin 40 de zile înainte de data solicitării acestuia“, a adăugat Daniela Licu.
La ridicarea biletelor de tratament, titularul trebuie să prezinte următoarele documente: numărul de înregistrare al cererii, cupon de pensie din luna iunie 2014, buletin sau carte de identitate în original, biletul de trimitere pentru serviciile medicale în original şi copie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS