Concertele care închid circulația – între nervi și închisoareÎnchiderea străzilor din Craiova pentru desfășurarea anumitor evenimente în aer liber îi deranjează pe unii cetățeni. Dacă în urmă cu câteva zile, un cetățean ne-a scris că nu i-a fost permis accesul pe un tronson închis ca să ajungă acasă, recent a fost făcut public cazul unui bărbat care, la sfârșitul lunii mai, s-a bătut cu polițiștii locali pentru că nu-l lăsau să treacă prin zona interzisă, iar acum este arestat preventiv. Cele două cazuri pun în discuție modul în care primăria, de comun acord cu poliția rutieră, ar trebui să stabilească perimetrele în care se organizează evenimentele stradale, cât de departe de locul desfășurării evenimentelor se pot închide străzile, astfel încât să nu-i afecteze pe locatarii din zonă. La acestea se adaugă și deficiențele în comunicarea cu proprietarii autoturismelor din parcările blocurilor. Poliția Locală ar trebui să-i informeze pe aceștia prin bilețele în parbriz sau lipite pe scara blocurilor din jur că trebuie să-și mute mașina din parcare.

Pe 6 iulie, un craiovean a scris pe adresa [email protected], povestindu-ne cum, plecat fiind în weekend, s-a întors acasă duminica și nu a mai putut ajunge acasă pe traseul obișnuit. Tronsonul respectiv de drum, din zona Poștei din Craiovița Nouă, fusese închis pentru pregătirea unui eveniment cultural susținut de artiștii Filarmonicii „Oltenia“. Bărbatul respectiv, în ciuda faptului că era riveran, a fost nevoit să ocolească jumătate de cartier pentru a ajunge la blocul său, care era foarte aproape de gardurile ce semnalizau zona închisă. La momentul respectiv, șeful Poliției Locale, Octavian Mateescu, a declarat pentru GdS că se putea intra pe orice parte pentru a ajunge la bloc. „La Poștă a fost zona blocată, deci se putea intra în spatele blocului pe orice parte posibilă. Are o mulțime de posibilități să ajungă acasă, el voia musai acolo, pe bulevard, și nu s-a putut, că era circulația închisă.(…) A fost rea-credință. Sunt, într-adevăr, zone unde nu au cale de acces, dar nu este cazul aici. Oricum, nu am ce să le fac atâta timp cât e circulația închisă, pentru că se poate întâmpla ceva și eu răspund penal după aceea. A fost închisă circulația legal, cu dispoziție emisă de primar, cu aviz al Biroului Poliției Rutiere și, prin urmare, s-a procedat legal“, a explicat Mateescu.

Bătaie între șofer și polițiștii locali

În urmă cu câteva zile, un incident asemănător, dar cu urmări mai grave, a fost făcut public. Pe 29 mai, circulația a fost închisă pe bulevardul Tineretului, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Magnoliei și intersecția cu bulevardul Oltenia (zona Materna), pentru desfășurarea unor manifestări din cadrul Zilelor Craiovei. La ora 10.10, craioveanul Cristian Borgete a condus pe strada Constantin Iotzu, vrând să se deplaseze înspre bulevardul Tineretului. Acesta a trecut pe lângă un autovehicul verde în care se aflau doi polițiști locali, Vasile-Laurențiu Ilie și Adrian Bărbulescu, și a cărei ușă din dreapta față era deschisă. Când a trecut prin dreptul acestuia, Borgete a strigat „Închide ușa!“, iar în momentul imediat următor au coborât și cei doi polițiști.

Șoferul craiovean a fost informat că nu are voie să meargă mai departe pe Tineretului, circulația fiind închisă, însă acesta a continuat deplasarea și a oprit mașina la 1,5 metri distanță de gardurile care interziceau accesul, lăsând autovehiculul atât pe carosabil, cât și pe trotuar. Borgete a fost atenționat de polițistul Vasile Ilie să nu lase mașina acolo, pentru că ar putea bloca accesul unor eventuale ambulanțe, mașini de pompieri sau de poliție care ar putea fi necesare în zonă. Borgete i-a spus: „Vezi-ți, mă, de treabă! Tu nu știi cine sunt eu?“, apoi a adăugat „O să te dezbrac eu de uniformă! Până diseară nu o să mai fii polițist și o să te trimit să vinzi semințe!“.

După această discuție, Cristian Borgete s-a apropiat de polițistul în cauză și cu amândouă mâinile l-a împins în piept pe acesta. Din cauza loviturii, polițistul s-a dat ușor înapoi, dezechilibrându-se. Imediat după ce l-a lovit în piept pe polițist, Borgete Cristian-Daniel l-a lovit cu mâna dreaptă în zona feței și pe celălalt polițist.

Expertiza medico-legală și martorii au confirmat întâmplarea

Ulterior, polițistul a încercat să îl imobilizeze pe Cristian Borgete, dar acesta s-a opus. Poliția a fost chemată la fața locului, Cristian Borgete a fost condus la Secția 5 Poliție, iar Vasile Ilie a mers la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Conform raportului de constatare medico-legală obținut în urma examinării fizice, „actele de violență exercitate de inculpat asupra persoanei vătămate au produs lui Ilie Vasile-Laurențiu leziuni traumatice a căror gravitate este evaluată prin îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile“. Mai mult, „persoana examinată a prezentat «leziuni traumatice ce pot data din 29.05.2014», leziunile putând fi «produse prin lovire cu corp dur și răsucirea piciorului», precum și faptul că acestea «necesită circa 25 de zile de îngrijiri medicale de la data producerii»“. Martorii prezenți la fața locului au fost audiați și au spus că „exercitarea de acte de agresiune fizică au fost începute de inculpatul Borgete Cristian-Daniel“.

Borgete a fost reținut, prima dată, pentru 24 de ore, din ziua incidentului, apoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, începând cu 30 mai. La această decizie s-a făcut un recurs care a fost respins de Tribunalul Dolj. Arestarea preventivă a fost și este încă menținută, în rechizitoriu arătându-se că „reprezintă singura măsură adecvată prin care organele statului demonstrează că reacționează în mod legal și cu fermitate față de comiterea unor astfel de fapte grave, lăsarea în libertate a inculpatului Borgete Cristian-Daniel fiind de natură a declanșa puternice reacții negative în rândul opiniei publice, care ar putea considera că nu se iau măsuri ferme față de o persoană care își permit să agreseze fizic un funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu“.

În urmă cu câteva zile, un filmuleț care redă o parte din incident a fost făcut public. După ce l-ar fi amenințat și înjurat, se vede cum Borgete a împins unul dintre oamenii legii, care s-a dezechilibrat ușor și s-a sprijinit de mașina verde. Borgete a mers apoi în mașina sa, unul dintre agenți a încercat să stea de vorbă cu el iar acesta l-a împins, apoi un alt agent a venit și a dat cu piciorul în locul pasagerului din dreapta al mașinii, acolo unde se afla Borgete. Celălalt agent începe să vorbească la telefon, iar cel rămas la mașină începe să fie agresat de Borgete. În altercație intervin celălalt polițist, dar și colegul de drum al lui Borgete, martor la eveniment. Conform rechizitoriului, filmulețul a fost folosit ca mijloc de probă.


„E posibil să fie accidentați pietonii care circulă pe carosabil“

Ar trebui regândită strategia de închidere a străzilor în urma nemulțumirilor oamenilor și a acestui eveniment? GdS a încercat să obțină răspunsuri de la factorii de decizie în domeniu, primăria și poliția rutieră, dar a discutat și cu locuitorii direct afectați de decizia primăriei și a poliției rutiere.

Reprezentanți ai Poliţiei în Comisia de Sistematizare a Circulaţiei din cadrul Primăriei Craiova au explicat că accesul nu este permis riveranilor și șoferilor, în general, în zonele închise, pentru că aceștia ar putea produce accidentări ale pietonilor. „Noi am avizat solicitarea Primăriei Craiova pentru închiderea străzilor. În principiu, dacă se permite accesul riveranilor cu vehicule în zona închisă circulației vehiculelor, e posibil să fie accidentați pietonii care în perioada respectivă circulă pe carosabil. Acesta este singurul motiv“, a explicat inspector Sorin Gae. „Probabil pentru fiecare restricție de circulație s-au creat mai multe alternative de ocolire. Dacă dumnealor le e mai simplu să se certe, nu știu ce să zic“, a încheiat acesta. Oficialii Poliției Locale Craiova au precizat scurt că ei nu fac decât să pună în practică dispoziția primarului.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuț Pîrvulescu, a precizat că decizia de închidere a străzilor se ia în cadrul Comisiei de Sistematizare a Circulației și că pentru acest lucru este nevoie de avizul Poliției Rutiere. Legat de modul în care primăria aduce la cunoștință locuitorilor din zonă acest lucru, Pârvulescu a spus că anunțurile se publică pe site-ul primăriei și în mass -media. Întrebat de ce nu sunt informați în mod direct, șoferii, mai ales atunci când este nevoie și de evacuarea autoturismelor din parcările blocurilor, Pîrvulescu a spus că Poliția Locală lipește în parbriz anunțuri prin care șoferii sunt informați să-și mute mașina personală. „Dacă nu o mută, ea va fi mutată cu ajutorul RAT pe altă stradă, oricum aproape de locul unde era parcată“, a explicat Pîrvulescu.

În ceea ce privește asociațiile de proprietari din zonă, Nicolae Boblea, președintele Asociației 1A din Craiovița Nouă, a confirmat că a avut plângeri de la locatari legate de aceste închideri de străzi.

Părerea oamenilor, împărțită: „Mă mai calmez, că altfel sar din cabină“

Craiovenii cu care am vorbit au păreri împărțite despre închiderile de tronsoane atunci când se desfășoară diferite evenimente. Pe de-o parte, unii înțeleg situația. „Nu mă afectează deloc. Cunosc alte rute. Acum, vrem și evenimente, vrem și străzi. Eu înțeleg și nu mă deranjează“, a spus Marius Niță. „Dacă e necesar, de ce să mă deranjeze? Când e necesar să se schimbe traseul, trebuie să fii înțelegător și să accepți și situații de genul acesta“, consideră Paul Petroi. Florin, un taximetrist, spune că „nu prea mă afectează. Cunoaștem toate străduțele laterale. Repet, pe mine nu mă deranjează“.

Pe de altă parte, sunt cei care se consideră afectați, însă nu ar intra într-un conflict pentru un asemenea lucru. „Foarte mult mă deranjează. Este aglomerație. Străzile sunt foarte mici, parcările sunt cum sunt… Așa am înțeles acum, că unde se fac parcările, polițiștii trebuia să pună un afiș sau să atenționeze atunci când sunt evenimente, ca să luăm mașinile. Știu cum e prin partea cealaltă și chiar se pun afișe“, e de părere Cătălin Popa. Totodată, un fost șofer profesionist, Ion Puțulache, spune că este foarte important să rămână calm. „Ne închid și se paralizează și traficul. Dacă vrei să te duci la piață, nu poți, că trebuie să cari cu mâinile. Mi s-a întâmplat să ocolesc, bineînțeles. Cum să trec, nu sunt barierele puse? Am lucrat ca șofer profesionist și mă mai calmez, că altfel sar din cabină“, a spus bărbatul. Nu în ultimul rând, Traian Buzatu, alt craiovean, spune că este deranjant, dar că e nevoie ca oamenii să se comporte cum trebuie. „Cum să nu deranjeze? Se întrerupe fluența traficului. Și așa e aglomerat aici. De deranjat, deranjează. Ocolim, dar suportăm. Și nu am intrat în conflict cu polițiștii, suntem civilizați“, a încheiat bărbatul.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 11 iulie 2014

Actualitate

» Prefect nou la Dolj
» Copacii din parc le doboară crucile
» Ucraina: Petro Poroşenko a declarat că autorii atacului cu rachete din estul Ucrainei vor fi distruşi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Timişoara: 33 de percheziţii pentru cămătărie, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.
» Ucraina: 23 de soldaţi şi poliţişti de frontieră au fost ucişi
» Bulgaria închide a patra mare bancă din ţară
» Studenţi în practică la IPJ Dolj
» Un candidat a dublat promovabilitatea la bac
» Lubeniţă de Dăbuleni sau din Grecia?
» Podeţ rupt de ape la Mischii
» Ploile ameninţă recoltele
» Zbor anulat spre Londra
» Gorj: MedservMin a rămas fără director
» Militari români vor defila la Paris, de Ziua Franţei
» Bucureşti: O sută de persoane citate pentru audieri în dosarul operaţiilor estetice
» Gorj: Accident de muncă la CEO
» Ministrul Transporturilor: Transalpina este deschisă circulației
» Kelemen Hunor demisionează din Guvern

Local

» Concertele care închid circulația – între nervi și închisoare
» Agresorii minerilor bătuţi cu ranga au fost prinşi
» Preşedinta romilor din Strehaia a fost reţinută
» Percheziţii la clinica Selfmed din Drobeta Turnu Severin
» Programul care te scoate din casă
» Bucureşti: Şapte membri ai grupării Pîrcălabu, arestaţi preventiv pentru tentativă de omor
» 24 milioane de euro, fraudă fiscală cu legume şi fructe
» Trei agenţi de asigurări din Călăraşi, reţinuţi pentru luare de mită

Dolj

» Peste 7.000 de pensionari aşteaptă biletele de tratament

Gorj

» Un nou dosar penal pe numele lui Marin Condescu
» Gorj: Incendiu provocat de trăsnet
» Gorj: Bombă găsită în Defileul Jiului

Sport

» Tenis – Simona Halep şi Monica Niculescu, adversare în semifinale la BRD Bucharest Open
» Fotbal – ACS Podari – Dunărea Bistreţ, scor 2-0, într-un meci amical
» Podariul, test cu Bistrețul
» Pandurii, amical cu FK Velez Mostar
» Steaua și Astra se întâlnesc în Supercupa României
» Gane, liniştit şi optimist
» Campioana de la Roland Garros se relaxează la Craiova
» Tenis – Monica Niculescu s-a calificat în semifinale la BRD Bucharest Open
» Volei (f): SCM-U Craiova a luat-o pe Ramona Breban
» Tenis (m) – Perechea Mergea-Draganja, învinsă în sferturi la Stuttgart
» Scrimă – România merge la CM cu echipe la spadă feminin și sabie masculin
» Fotbal – Grecul Kyros Vassaras, numit preşedinte al CCA

Sanatate

» Ce facem ca să avem dinți sănătoși

Educatie

» Suporturi de curs de la IBM pentru Facultatea de Automatică
» Universitatea de Medicină și Farmacie deschide sesiunea de admitere
» Elevii români au obţinut 11 medalii la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Dom’ Profesor luptă cu staliniștii

Top