Acasă Local La vânătoare de țânțari

La vânătoare de țânțari

http://www.youtube.com/watch?v=2xP9j5SehPU

Craiovenii se plâng că sunt goniți din parcurile și grădinile publice ale Băniei de țânțarii care au invadat orașul. Poticnelile administrației locale și ploile căzute din abundență la începutul sezonului cald au dus la o explozie a vegetației, dar și a insectelor, mai ales a țânțarilor. Înțepăturile țânțarilor sunt deranjante, iar pentru copii sunt un adevărat pericol. „Am mers cu prietenii și cu copiii în Parcul «Romanescu». Nu am putut sta din cauza țânțarilor. Înțepăturile creează disconfort. Dacă mă deranjează pe mine ca adult, ce să spun de copil…“, spune craioveanul Valeriu Tinca.
Copiii sunt cei mai expuși, fiindcă locurile de joacă sunt în preajma zonelor verzi și, mai ales, în parcuri. „Seara, când este mai răcoare și vrei să ieși în parc cu copilul, te asaltează țânțarii. Fetiței abia i-au trecut semnele de pe față. Acolo unde este pădure, apă, sunt și tânțari, și le avem pe toate în Parcul «Romanescu». Dincolo, în Parcul Tineretului, este mai rău. Municipalitatea trebuie să își îndrepte atenția și către această situație, să facă mai des dezinsecția, să acționeze cu substanțe mult mai puternice. Să stârpească țânțarii“, a spus Ilarie Taman.

Lupta cu țânțarii

De cealaltă parte a baricadei, angajații SC Salubritate SRL Craiova continuă lupta cu țânțarii. Își încep activitatea seara târziu, aproape de miezul nopții, până a doua zi dimineața, în jurul orei 10.00. În aceste zile, echipele operatorului acționează în cartierul Rovine, după ce într-o primă etapă au stârpit țânțarii din cartierele craiovene Lăpuș și Calea București. Primele vizate au fost parcurile și grădinile publice, unde vegetația abundentă este propice înmulțirii țânțarilor și altor insecte.
Am însoțit și noi una dintre echipele SC Salubritate SRL Craiova în acțiunea ei în cartierul Rovine. Echipa formată din șapte persoane pornește printre blocuri. Atomizoarele sunt puse în funcțiune, împrăștiind substanță. Sunt vizate spațiile verzi, arbuștii, gărdulețul viu din grădinile blocurilor. Directorul tehnic al SC Salubritate SRL Craiova, Sorin Ciobanu, spune cum decurge întreaga campanie de dezinsecție la nivelul orașului și care sunt costurile.
„Activitatea de dezinsec-ție a demarat aproape acum o săptămână. Din cauza condițiilor meteo, suntem la a doua etapă de trecere prin municipiul Craiova, urmând alte șase etape. Într-o etapă de trecere se acoperă o suprafață de 800 ha, iar municipiul Craiova este împărțit în mai multe zone, pe fiecare cartier, ca să putem acționa într-o anumită ordine. Pe teren avem două echipe, una cu atomizoarele și una cu tunurile de ceață și pulsfogurile pentru vegetația foarte înaltă. Am început cu Parcul Tineretului, «Nicolae Romanescu», grădinile publice ale orașului, după care am intrat în cartiere, Lăpuș, Calea București, acum suntem în Rovine. Intrăm pe dezinsecție la nivelul întregului municipiu. Aparatura este modernă – atomizoare pentru vegetația de la nivelul solului și arbuști și pentru vegetația înaltă avem tunurile și pulsfogurile. Substanța care se utilizează este bună, a fost folosită și în anii trecuți și a dat rezultate. Oamenii sunt uneori nemulțumiți, dar întârzierile sunt cauzate de condițiile meteo, care nu ne-au lăsat să acționăm. Ar fi fost o muncă în van, în sensul că, atunci când plouă, nu are rost să dai cu substanță pentru că este umiditate în atmosferă și efectul ar fi fost zero. Aceste condiții au dus și la creșterea populației de insecte, dar când s-a intervenit, situația s-a reglementat. Acum sperăm să ne lase vremea să acoperim toate zonele municipiului Craiova. Primăria Craiova cheltuie în jur de 700 de milioane de lei pentru 800 de hectare pe care le acoperim cu această activitate“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul tehnic al SC Salubritate SRL Craiova.

A absolvit Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu” din Universitatea din Craiova şi lucrează în presa scrisă din 2004. În momentul actual este unul dintre puţinii jurnaliști locali care se ocupă de domeniul asociaţiilor de proprietari.
Exit mobile version