12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFraudă de peste șase milioane de euro

Fraudă de peste șase milioane de euro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei adminstratori de societăţi comerciale care au constituit și dezvoltat pe raza județului Olt o grupare de criminalitate organizată, specializată în comiterea unor fapte grave de evaziune fiscală în domeniul produselor alimentare și nealimentare. Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, generat de neînregistrarea veniturilor realizate, nedeclararea și neachitarea taxelor de impozitelor datorate și aferente acestor tranzacții, de către inculpați este în cuantum de 26.959.953 de lei.
Buruntia Ciprian Bogdan, administrator la o societate comercială, este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nouă infracțiuni de evaziune fiscală, două infracțiuni de spălare de bani și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În sarcina lui Dumitrescu Alexandru, administrator al unei societăți comerciale, s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, în formă continuată.
Celălalt administrator, Șapcă Ionuţ, este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, în formă continuată.
În acest caz este cercetată sub control judiciar şi Guinea Raluca Nicoleta, contabil, în sarcina căreia s-au reținut nouă infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

Fraudă în sistem carusel

Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, cei patru au acţionat simplu, apelând la sistemul de fraudare de tip „missing trader“ (fraudă în sistem carusel – n.r.)
Se achiziționau din spațiul Uniunii Europene, fără taxă pe valoare adăugată și, în unele situații, fără a fi declarate, mărfuri alimentare (zahăr, ulei) sau nealimentare (fier beton, ciment, cărămidă) rapid vandabile la nivel național, prin societăți special înființate în acest sens. Aceste societăți, care ulterior erau cesionate sau radiate, revindeau mărfurile la nivel național cu taxă pe valoare adăugată, taxă ce nu era înregistrată, declarată și achitată bugetului general consolidat.
Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului este în cuantum de 26.959.953 de lei (aproximativ 6,4 milioane euro la cursul de schimb al acelei perioade).
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile aparținând inculpaților Șapcă Ionuţ şi Buruntia Ciprian Bogdan.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Argeș, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS