22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalConducerea Primăriei Sălătrucel, cercetată pentru fraudă cu fonduri europene

Conducerea Primăriei Sălătrucel, cercetată pentru fraudă cu fonduri europene

Dumitru Drăghici, primar şi vicepreședinte al Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, Vasile Miu, viceprimar, Dan Nicolaie Grecu, consilier local și agent veterinar, Elena Cernea, secretar, şi Ion Mesia, contabil – casier, toţi din cadrul Primăriei comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești pentru fraudă cu fonduri europene.

Potrivit procurorilor DNA, Vasile Miu, beneficiind de ajutorul lui Dumitru Drăghici, Nicolae Dan Grecu, Elena Cernea și Ion Mesia, a folosit și prezentat cu rea-credință la APIA – Centrul Județean Vâlcea, în campaniile anilor 2010 – 2011, un contract de concesionare și în campania anului 2012, un contract de arendare, având drept rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Obiectul celor două contracte este constituit de concesionarea și arendarea către Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel a aceleiași suprafețe de teren, respectiv 320 de hectare de pășune deținute de comuna Sălătrucel, ambele contracte fiind încheiate pe un termen de zece ani.
Contractele în cauză au fost întocmite sub o falsă prezumție de legalitate pentru ca, aparent, să facă dovada îndeplinirii criteriilor de eligibilitate și a avut ca scop prezentarea cu rea-credință a acestor documente, dar și a unor declarații false, inexacte sau incomplete pentru a obține pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, de către Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea, în campaniile anilor 2010, 2011 și 2012.

Prejudiciu de 1.314.470,93 lei

Dumitru Drăghici, în calitate de primar al comunei Sălătrucel, județul Vâlcea, în contextul încheierii și derulării, în campaniile anilor 2010, 2011 și 2012, a contractelor de concesionare și de arendare, menționate mai sus, a îndeplinit acte și a participat la luarea unor decizii prin care s-au realizat atât direct, cât și indirect foloase materiale Asociației Crescătorilor de Bovine, Ovine, Porcine și Albine Sălătrucel, județul Vâlcea, în cadrul căreia deținea funcția de președinte.
Prejudiciul creat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vâlcea este de 1.314.470,93 lei, din care 1.188.589 de lei reprezintă fonduri europene și 125.881 lei reprezintă fonduri de la bugetul național.
În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile și mobile aparținând lui Vasile Miu, Dumitru Drăghici, Dan Nicolaie Grecu şi Elena Cernea.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS