12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitare cu scandal

Reabilitare cu scandal

http://www.youtube.com/watch?v=JPZHKiVVmSI

\n

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a atacat dur Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și pe directoarea acesteia, Marilena Bogheanu, pentru că au întârziat depunerea la București a cererilor primăriei de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor. În replică, ADR Oltenia a demontat acuzațiile într-un răspuns trimis la solicitarea GdS.

Lia Olguța Vasilescu (foto dreapta) a declarat ieri că ADR Sud-Vest Oltenia a întârziat reabilitarea termică a blocurilor din Craiova din fonduri europene, deoarece a trimis la București cererile de finanțare ale primăriei la mai bine de un an de la data la care fuseseră depuse. În această situație, Slatina a beneficiat prima de aceste fonduri. Acuzațiile vin în contextul în care, săptămâna trecută, primarul Minel Prina și directoarea ADR Sud Vest Oltenia, Marilena Bogheanu (foto stânga), au semnat la Craiova un nou contract de finanțare prin care Slatina a primit o sumă nerambursabilă de 1,6 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 588 de apartamente din 23 de blocuri. Procesul presupune izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare existente, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea terasei și termoizolarea terasei, acolo unde există șarpante, și izolarea termică a planșeului de peste subsol. Prina spunea atunci că jumătate din blocurile din Slatina sunt reabilitate termic și că, după implementarea proiectului, procentul va depăși 65%. Acesta preciza că Slatina a avut avantajul că a început proiectele de reabilitare în urmă cu șapte ani.

Val-vârtej la București

Supărată, Olguța Vasilescu a declarat că s-a dus la Ministerul Dezvoltării pentru a vedea în ce stadiu sunt cererile Craiovei. Este vorba despre reabilitarea a 155 de blocuri și scări de bloc. Și atunci a avut o surpriză neplăcută, a spus primărița. „Noi am depus cererile de finanțare în termen și m-am dus la Ministerul Dezvoltării împreună cu colega de la Fonduri Europene, foarte supărate, să cerem explicații, ca să mă cert cu ei că ne țin de un an și uite Slatina semnează și noi n-am semnat. De ce? Și atunci mi-au scos documentele și mi-au arătat. Uitați când au intrat la noi de la ADR și noi să le arătăm când le-am trimis la ADR. A trecut un an. Nu am cerut explicații doamnei (Marilena Bogheanu – n.r.) pentru că am aflat foarte de curând, dar le voi cere, să fiți convinși. ADR nu are mare lucru de făcut, să știți. ADR trebuie doar să dea OK-ul. Nu trebuie să verifice un an cereri de finanțare pentru blocuri. Am fi putut să dăm drumul la licitații de anul trecut, undeva din luna septembrie. Acum eram deja în execuție cu aceste blocuri. Nu știu dacă au fost interese sau o proastă gestionare. Noi am depus aceste cereri înaintea Slatinei. Nu am depus toate cererile o dată, dar măcar cele depuse în luna mai 2013 trebuia să fi ajuns în august anul trecut la minister. Nu era musai să scoatem la licitație toate blocurile“, a spus Olguța Vasilescu. Întrebată dacă va cere demisia Marilenei Bogheanu, primarul a spus: „Avem planurile noastre“.

ADR SUd-Vest Oltenia: Primăria Craiova s-a mișcat încet

Într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, ADR Sud-Vest Oltenia a demontat toate acuzațiile aduse de Olguța Vasilescu. Primăria Craiova a depus în cadrul domeniului major de intervenţie 1.2. – Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. 
– două cereri de finanțare, după cum urmează:
– cinci cereri de finanțare pe 30.05.2013 – dintre care patru se află în etapa de contractare
– șapte cereri de finanțare pe 30.05.2014.
ADR SV Oltenia a respectat toate termenele procedurale și a venit permanent în sprijinul solicitanților de finanțare, inclusiv al UAT Craiova.
În principal, perioada lungă de timp scursă de la depunerea proiectelor până la contractarea acestora este datorată:
 – recrutării cu dificultate a evaluatorilor independenți (în cazul de față experți cu specialitatea audit energetic). De la data depunerii cererilor de finanțare până la data când a început evaluarea acestora, s-a desfășurat perioada de recrutare a experților evaluatori independenți. Acest proces a fost derulat în mod repetat de AM POR. Perioada mare de timp în care s-a desfășurat această selecție se datorează, în special, condițiilor impuse pentru selecția experților evaluatori și contestării repetate a procedurii de achiziție.
Exemplu: cererea de finanțare a UAT Craiova a fost depusă pe 30 mai 2013 – desemnarea comisiei de evaluatori și demararea procesului de evaluare a avut loc pe 15 octombrie 2013.
 – complexității acestei scheme de finanțare, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al comunicării cu asociațiile de proprietari a determinat solicitarea unui număr mare de clarificări. Pentru a oferi răspunsuri complete, UAT Craiova a trebuit să colaboreze atât cu experții tehnici, dar și cu proprietarii și asociațiile de proprietari.
Finanțarea proiectelor se face cu respectarea principiului „primul venit, primul servit“, ceea ce înseamnă că toate proiectele depuse, care se încadrează în alocarea regională vor fi finanțate“, se arată în răspunsul ADR. Agenția precizează că documentația Craiovei era în pericol de a fi respinsă.
„În cazul UAT Craiova, pentru a avea o documentație conformă, au fost necesare derogări de la procedură care să fie aprobate de AM POR. Manualul de proceduri prevede o singură solicitare de clarificare, după care proiectul ar fi trebuit declarat respins“. În ceea ce priveşte Slatina, ADR spune că proiectele ei au fost depuse înaintea Craiovei.
„UAT Slatina a depus cereri de finanțare în datele de 21.12.2012; 17.04.2012; 31.05.2013. UAT Craiova a depus patru cereri de finanțare in data de 30.05.2013. UAT Slatina a beneficiat începând din 2007 de fonduri guvernamentale pe care le-a folosit pentru eficientizarea energetică a unor blocuri de locuințe. Experiența acumulată, precum și efectele pozitive resimțite de cetățeni ca urmare a finalizării acestor investiții au facilitat dialogul dintre primărie și asociațiile de proprietari. Acest fapt a permis UAT Slatina să răspundă cu celeritate la clarificările formulate de ADR.AM POR“, se mai arată în răspunsul ADR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS