6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi pe megalicitația pentru asfaltarea Băniei

Război pe megalicitația pentru asfaltarea Băniei

Primăria Craiova a intrat în conflict cu firmele care contestă licitațiile pe care le organizează. După o suită de achiziții publice demarate și nefinalizate din cauza contestațiilor depuse de societățile participante, reprezentanții municipalității au acuzat ieri faptul că unele firme își bat joc de autorități sau că au interese meschine. Din acest motiv, spune primăria, asfaltarea gropilor din oraș ar putea fi amânată pentru la anul.

Megalicitația care a pus capac răbdării edililor este cea referitoare la reabilitarea străzilor, aleilor și trotuarelor din oraș. Suma pusă la bătaie este uriașă: 38 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani. La licitație s-au înscris mai multe firme sau asocieri de firme, dar cea care a oferit cel mai mic preț a fost Delta ACM 93: 67 de milioane de lei plus TVA, mai puțin de jumătate din suma de pornire la licitație. Celelalte firme care au depus oferte au fost Teloxim Con – 87,7 milioane de lei plus TVA, asocierea Imob Lux Construct – Impresa Ferrara – RCM Costruzioni – Shelter Construct – 87,6 milioane de lei plus TVA, asocierea Star Trading Impex – Valah Construct Grup – Zeus – Metabet CF – 92,6 milioane de lei plus TVA, Secol – 112,5 milioane de lei plus TVA, asocierea T Dancor Romconstruct – Alexor Trading – Transporturi Auto – 94,3 milioane de lei plus TVA, Tel Drum – 101,3 milioane de lei plus TVA, asocierea Erpia – Vicexpert – Padrino – Armeanca Prest Com – 86,1 milioane de lei și asocierea Tancrad – Recon – 118,7 milioane de lei plus TVA.
Rezultatul licitației care o dădea pe Delta câștigătoare a fost contestat de trei firme care au considerat că prețul mic nu poate fi justificat și că firma nu are experiență în domeniu.

Primarul moare de ciudă

Primarul Craiovei a declarat ieri că firmele au un scop pentru care depun contestații. „Am fost convinsă că suntem recordmeni la contestații, dar suntem pe locul 11 între municipalitățile din România. Cluj, de exemplu, este pe locul patru. Iată, la licitația pentru drumuri care ar fi trebuit să fie gata în martie-aprilie, ar fi trebuit să începem să asfaltăm gropile vara. A câștigat firma care a avut cel mai mic preț, care a lucrat în Craiova până acum, pe care nu am preferat-o, dar pentru că a venit cu cel mai mic preț și avea experiență similară, a câștigat licitația. Și vin de pe locul 3, 4 și 7 să conteste ce? Nu prețul, ci experiența firmei respective. Păi să spui că Delta nu are experiență este o tâmpenie. Asta înseamnă că mai stăm șase luni, trece și anul ăsta, pentru ce? Probabil așteaptă la mica înțelegere să le dea subcontractări sau să se întâmple ceva frumos în viața lor. (…) Sunt oameni care sunt contestatari de profesie, ori să-și bată joc de autorități, ori au interese meschine. Noi am câștigat în instanță toate contestațiile. Dorm foarte liniștită noaptea. Îți vine să mori când știi că ai în bugetul municipalității 40 de milioane de lei pentru străzi și nu poți să-i folosești pentru că te contestă unul“, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Povestea lui Delta în Craiova, pe scurt

Delta ACM a fost cea care a asfaltat străzile din Craiova și în trecut, în perioada 2008 – 2012. Aceeași firmă câștigase un nou contract pentru perioada 2012 – 2016, însă banii au fost epuizați într-un singur an pentru lucrările prevăzute pe patru ani. În acel caz, Delta a cerut sub jumătate de preț pentru lucrările evaluate de Primăria Craiova la 80 de milioane de lei plus TVA, ofertând 35 de milioane de lei (circa zece milioane de euro). La acea licitație, nimeni nu a formulat contestație.
Pe lângă lucrările de asfaltare efectuate în Bănie, Delta ACM’93 SRL a mai câștigat contractul de execuție pentru lucrările la Craiova Water Park din Lunca Jiului, ca lider de asociere. Lucrarea la complexul acvatic a adus 80 de milioane de lei lui Delta ACM, jumătate din bani fiind asigurați de municipalitate, iar restul din fonduri europene. De asemenea, în anul 2011, Delta a adjudecat și un contract strict pe fonduri europene ce viza asfaltarea a șase străzi: Toamnei, Amaradia, Tineretului, Olteniei, Pelendava și Brestei, în valoare de 42 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS