12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul Craiovei jelește alături de angajați

Primarul Craiovei jelește alături de angajați

Procesul în care Camera de Conturi Dolj cere Primăriei Craiova să returneze stimulente plătite nelegal de 450.000 de euro dă frisoane primarului și angajaților municipalității. Primarul a declarat ieri că returnarea banilor ar fi o problemă foarte mare pentru municipalitate.

În perioada 13 mai – 8 iulie 2013, controlorii financiari au verificat activitatea primăriei pe anul 2012, ocazie cu care au întocmit un raport care a ajuns în instanță. Potrivit acestuia, municipiul a efectuat plăți de natură salarială, fără justificare legală, sub forma unor stimulente acordate în plus la salariul de bază, către salariați din afara compartimentului de specialitate, care nu trebuia să beneficieze de acest drept, deoarece nu au avut atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale și nici nu au desfășurat activități în acest sens. Prejudiciul estimat se ridică la două milioane de lei (455.000 de euro). „Prin dispozițiile emise, fostul primar al municipiului Craiova a aprobat majorarea salariilor de bază, prin includerea stimulentelor (al cărui cuantum a fost de până la nivelul unui salariu de bază) pentru toți angajații entității, funcționari publici și personal contractual“, se arată în raportul controlorilor financiari. Puteau beneficia de stimulente doar angajații din cadrul Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Craiova cu atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale. De plăți nelegale ar fi beneficiat și Poliția Locală Craiova, unde s-au consemnat prejudicii de 1,5 milioane de lei, ca spor de dispozitiv în cuantum de 25%. Municipalitatea a atacat raportul la Tribunalul Dolj, fără succes, iar cauza se află în prezent pe rolul Curții de Apel Craiova, care trebuie să dea un verdict final în această dispută. „Este jale! Dacă trebuie să returnăm acești bani, putem să închidem primăria și să plecăm acasă. Pe lângă acest spor, pierdem și banii care ni se vor imputa. Sunt angajați care au salariu de 800 lei/lună. Ei cu ce mai ajung acasă?“, se plângeau unii dintre angajați. La data redactării articolului, GdS a încercat să obțină un punct de vedere din partea primăriei, dar fără succes.

Primarul Craiovei: „Va fi o problemă foarte mare“

Primarul orașului a răspuns însă ieri într-o conferință de presă, spunând că legea în acest caz se aplică arbitrar. „Nu avem ce să facem dacă pierdem procesul cu Camera de Conturi. Atunci, automat, toți angajații vor fi obligați să dea banii înapoi. Sporurile se dau și acum, pentru că am considerat că avem un proces pe rol și că există municipalități care au câștigat procesele cu Curtea de Conturi în aceeași speță sau care au câștigat la Camera de Conturi. Vâlcea cred, după ce a avut un control al Curții, s-a adresat către Curtea Națională și acolo li s-a admis contestația. Nu se poate ca legea să fie pentru unii mumă, pentru alții ciumă sau Curtea de Conturi să aibă mai multe opțiuni pe aceeași lege. Noi sperăm să câștigăm acest proces, pentru că vă spun: majoritatea angajaților noștri au salarii de 800 de lei până la 1.200 de lei. Nu vorbim acum de șefi, care sunt foarte puțini. Unii dintre ei au salarii mai mari și decât mine. Nu vor fi afectați cei cu salarii mari, ci tot cei cu salarii mici. Gândiți-vă ce înseamnă să plece acasă cu patru sute de lei în loc de opt și să-i aduci în primărie și să-i pui să muncească, pentru că trebuie să absorbi fonduri europene, să-și asume responsabilitatea pentru contracte de milioane de euro. Va fi o problemă foarte mare pentru această primărie“, a răspuns primarul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS