12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegal, ilegal, craiovenii se debranșează

Legal, ilegal, craiovenii se debranșează

Tot mai mulți craioveni se debranșează de la sistemul centralizat de încălzire al orașului fără să mai aștepte aprobarea SC Termo Craiova SRL și fără să mai țină cont că sunt sau nu în zonă unitară. Potrivit Legii energiei termice, proprietarul este obligat doar să înştiinţeze furnizorul de căldură cu 30 de zile înainte de debranşare. În schimb, două hotărâri de consiliu local spun că deconectările se efectuează numai de către personalul operatorului și că nu se fac debranşări în acele condominii în care nu au avut loc separări anterior intrării în vigoare a Ordinului ANRSC nr. 91/2007. Sunt considerate debranșări ilegale deconectările din blocurile aflate în zone unitare, unde condominiile deservite de punctele şi centralele termice au o rată a debranşărilor ce nu depăşeşte 25% inclusiv.

În blocul 43 din cartierul Lăpuș-Argeș doar în ultima lună s-au debranșat zece proprietari, fără să mai aștepte un aviz de la Termo. Inițial, locatarii au înștiințat furnizorul de căldură al orașului, dar, cum acesta nu și-a dat acordul, nu au bătut pasul pe loc. Ionuț Ganea este unul dintre cei zece proprietari din blocul 43 din cartierul Lăpuș-Argeș, care își montează centrală de apartament.
„Inițial, ne-am interesat la o firmă care montează centrale. Ne-au spus să mergem la asociație, să luăm o adeverință că nu avem datorii, pasul doi să mergem la Termo să îi anunțăm că ne debranșăm. Am mers mai mulți vecini, dar, după vreo trei săptămâni, ni s-a spus că nu ne aprobă. Nu am mai așteptat, ne-am debranșat și acum ne montăm centrale. Eu nu stau până când sunt ei de acord. Dacă voi avea probleme, mergem mai departe. Nu au cum să-mi interzică. Ce m-a determinat? Facturile scumpe la căldură, dar în primul rând apa caldă din blocul nostru este rece. Stăm cu orele să vină caldă și o plătim, bineînțeles, la preț de caldă, iar ea este rece. Acestea sunt cele două motive. Pe scară suntem zece proprietari care vrem să ne debranșăm“, a spus Ionuț Ganea, proprietar în blocul 43 din cartierul Lăpuș-Argeș.

Au primit aprobare
de la Termo

În blocul 60 din același cartier Lăpuș-Argeș, patru proprietari au decis să treacă pe centrale de apartament. Sunt pe aceeași coloană și sunt deciși să renunțe și la instalațiile interioare ale furnizorului de căldură, adică la conductele care le tranzitează apartamentele. Locatarii nu au întâmpinat nici o opoziție din partea furnizorului, care i-a lăsat să-și realizeze un sistem individual de încălzire.
„După toate demersurile, am fost la Termo și mi-au dat aprobare. Apoi au început lucrările. Și eu, și vecinii mei ne montăm centrale de apartament“, a spus Ștefan Slatin, proprietar în blocul 60. Oamenii spun că investiția i-a costat în jur de 9.000 de lei, dar de acum înainte vor avea apă caldă și căldură după cum au nevoie.

Acordul asociației

Asociația de proprietari își dă acordul dacă proprietarul urmează toți pașii ceruți de lege. „Pașii care trebuie urmați de proprietari sunt: să aibă acordul asociației, al vecinilor direct afectați, apoi să certifice la notar semnăturile vecinilor, să aibă coloană de gaze, să facă dovada că au alternativă la încălzire. Apoi să contacteze o firmă care să facă o reechilibrare hidraulică. De la Termo trebuie să obțină un accept, pentru că societatea a impus ca lucrările de debranșare să fie făcute cu muncitorii lor. Dar sunt și cazuri în care oamenii se debranșează singuri, pentru că aceste lucrări și echilibrarea sunt costisitoare, aproape 5.000-8.000 de lei. Pe proprietari i-au determinat să-și instaleze centrale costurile mari la căldură și lipsa apei calde. Noi am făcut adrese la Termo pentru punerea în funcțiune a recirculatei, dar ne-au spus că și cu recirculată, tot nu vor avea apă caldă în momentul în care deschid robinetul“, a explicat Ion Ungureanu, președintele Asociației de Proprietari nr. 13 Lăpuș-Argeș

Se mai trece peste lege

Normele legale care reglementează debranșarea proprietarilor de la sistemul centralizat de încălzire al orașului sunt: Legea nr. 325/2006, Legea energiei termice, Ordinul nr. 91 al președintelui ANRSC și HCL nr. 363/2013 și HCL nr. 459/2009.
„Cadrul legal este Legea nr. 325/2006, art. 30, în care se spune că, în cazul unei debranșări individuale, se ia acordul vecinilor, acordul de principiu al asociației și apoi să fie încunoștiințat furnizorul de căldură și apă caldă al orașului cu cel puțin 30 de zile înainte să aibă loc debranșarea. În lege nu se impune obținerea unei aprobări din partea furnizorului de energie termică, dar sunt incidente anumite prevederi de la alte legi, în care, dacă se spune că furnizorul a făcut investiții în zonă, adică este acea zonă unitară, sunt blocate debranșările. La noi s-a mai dat și o HCL nr. 363/2013, în care se spune că proprietarii trebuie să facă și o reechilibrare hidraulică. Dacă este o scară de bloc care se debranșează, nu mai este nevoie de aprobare, ei fac o adresă către furnizor să-și ridice aparatul de măsură a energie termice și vor opta pentru altă sursă de căldură“, a explicat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari 2012 Craiova.
Până și administratorul SC Termo Craiova SRL recunoaște că unii craioveni nu mai așteaptă acordul furnizorului de căldură. „Sunt proprietari care se debranșează fără acordul nostru. Vin ulterior și ne anunță că s-au debranșat, ceea ce este ilegal. Într-o astfel de situație ne pun în fața faptului împlinit. Alții mai sunt și pe mână cu cei de la asociație. Din păcate, așa se ajunge în situația acelei bătrâne care a plătit, în iarna trecută, o factură foarte mare la căldură. Acolo administratorul asociației a avut surpriza să afle că sunt șapte apartamente debranșate fără să fi anunțat asociația de proprietari sau Termo“, a declarat Mihail Neațu, administratorul SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS